vragen over lowcarb en minder koolhydraten eten
  • Vragen over koolhydraten

    • Wat zijn koolhydraten precies?

      Voeding bestaat uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Koolhydraten zitten in alle producten die suiker, fructose, glucose en meel bevatten. Bijvoorbeeld alle koek, snoep, brood, pasta, rijst bestaat vooral uit koolhydraten.

      Koolhydraten worden direct omgezet in glucose, die we kunnen gebruiken als brandstof. Het is een efficient systeem, we hebben er maar weinig van nodig. (En toch eten we er juist heel veel van!)

      Om glucose als brandstof te kunnen gebruiken maakt het lichaam eerst een gepaste dosis insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de cellen open zich openen voor glucose. Dit systeem met gedoseerde insuline-aanmaak werkt bij veel mensen niet goed meer. zie afbeelding. Ze maken dan steeds meer insuline aan.

      Het teveel aan glucose (koolhydraten) slaat het lichaam op als vet; reserve voor als we het een andere keer nodig hebben. (Maar die andere keer komt er niet, want we eten steeds weer nieuwe koolhydraten.)

    • Wat is er mis met koolhydraten?

      Er is niets mis met koolhydraten! Er is vooral iets mis met de enorme hoeveelheden die we ervan zijn gaan eten.

      Onze verre voorouders aten maar weinig koolhydraten. Ze leefden vooral van de jacht en de visserij, en van wat groeide in de natuur. Vis, vlees, groenten, noten, bessen, zaden etc.

      Hun menu bevatte weinig koolhydraten, ze aten alleen wat fruit (suiker!) vlak voor de winter om een vetreserve op te bouwen.

      De mens is fysiek maar weinig veranderd door de eeuwen heen, maar toch zijn we ineens heel anders gaan eten. Met veel koolhydraten, zoals koekjes, broodjes, pasta, chips en veel suiker.

      Zoveel koolhydraten kunnen we niet verwerken. Ons lichaam raakt overbelast en wordt ziek. Het is voor iedereen beter om weer minder koolhydraten te gaan eten.

    • Heb je koolhydraten dan niet nodig?

      Je hebt maar heel weinig kooolhydraten nodig om goed te functioneren. Dat is niet wat we lange tijd gedacht hebben. Als je kijkt naar oervolken dan zie je dat we juist heel goed functioneren met Minder Koolhydraten.

      Stamleden van volken die weinig koolhydraten eten, omdat ze nog leven van de jacht en wat de natuur biedt, zijn atletisch gebouwd en rennen harder dan wij!

      Als je minder koolhydraten eet, dan eet je weer zoals de natuur het heeft bedoeld, daarom voel je je al snel zoveel beter!

    • Kan je verslaafd zijn aan koolhydraten?

      Veel mensen zijn verslaafd aan koolhydraten. Ze zijn voortdurend hongerig en willen steeds opnieuw koolhydraten eten. Zelfs na het eten van een maaltijd!

      We spreken van een koolhydratenverslaving als je insulinehuishouding niet meer optimaal werkt.

      Voorstadium diabetes
      Een verstoorde insulinehuishouding heet ook wel insulineresistentie, hyperinsulinemie of metabool syndroom en wordt gezien als het voorstadium van diabetes.

      Wil jij geen diabetes krijgen stop dan met het eten van teveel koolhydraten!

      Ben jij verslaafd aan koolhydraten?
      Kan je vaak niet stoppen met eten, ben je steeds weer hongerig, ook vlak na een maaltijd, en vaak vermoeid? Heb je problemen met je gewicht, test dan of je verslaafd bent aan koolhydraten.

    • Kan je ziekt worden als je teveel koolhydraten eet?

      Onderzoek laat zien dat veel welvaartsziektes worden veroorzaakt door te veel koolhydraten, zoals diabetes, overgewicht, hart- en vaatziektes, auto-immuunziekten, hoge bloeddruk, Crohn, dementie en waarschijnlijk zelfs kanker!

      Vet is juist gezond
      Van veel suiker en koolhydraten eten worden we dus ziek en dik. En verslaafd aan eten!

      We zouden juist veel meer vetten moeten eten voor onze gezondheid. Door meer vet te eten val je ook beter af en blijf je op gewicht!

      Lees meer over koolhydraten, hoeveel koolhydraten gezond is en wat er precies gebeurt in je lijf als je teveel koolhydraten eet.

    • Heeft het zin om nu nog anders te gaan eten?

      Steeds meer zieke en dikke mensen
      Vroeger dachten deskundigen dat een voedingspatroon met weinig vet en juist veel koolhydraten erg gezond was. Ze konden dat eigenlijk niet bewijzen, maar het leek toen het meest logische.
      Zo leerden we op vet te letten en vooral veel koolhydraten te eten.

      We weten nu dat het anders is
      Ondanks alle voedingsadviezen kwamen er alleen maar meer dikke en nog veel dikkere en zieke mensen! Eindelijk is precies duidelijk hoe dat komt, en dat teveel koolhydraten de oorzaak van alle ellende is.

      Nog niet te laat!
      Deskundigen geven toe dat ze fout zaten en adviseren nu steeds vaker een voedingspatroon met veel Minder Koolhydraten. Daardoor kunnen mensen veel gezonder oud worden.

    • Zijn er dan geen ongezonde vetten?

      Jawel, transvetten zijn het slechtst denkbare vet voor je gezondheid. Transvet breekt nagenoeg niet af in je lichaam, waardoor het zich opstapelt, door de lichaamsvreemde vorm kan je lichaam er niks mee. Ook transvetten worden in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen.

      Wat zijn transvetten en waarom zitten ze in ons eten?
      Transvet ontstaat bijna altijd doordat vloeibaar plantaardig vet door middel van een chemisch proces wordt omgezet in gehard vet. De voedingsindustrie verwerkt graag transvet, want het is goedkoop, je kan er beter mee bakken en producten blijven langer smeuÏg en houdbaar.

      Transvetten in olie en boter
      Transvetten zitten in veel margarines, namaak-boters, frituurvetten. Gebruik geen plantaardige olie (bv. zonnebloemolie, sojaolie). Gebruik geen margarines, halvarines of andere namaak-boters. Gebruik vooral pure roomboter, kokosolie (zonder transvet!), palmolie, cacaoboter, amandelolie, avocado-olie, lijnzaadolie, olijfolie, pompoenzaadolie, sesamolie, visolie en walnootolie.

      Voedingsmiddelen met transvet
      Transvetten zitten ook in heel veel koolhydraatrijke producten zoals gebak, sauzen, kant-en-klaarmaaltijden, koek en diepvriespizza's. Als je Minder Koolhydraten eet laat je al die producten gelukkig staan!

      Verbod op transvetten
      In Denemarken heeft al sinds 2003 een verbod op transvetten, en ook in een aantal Amerikaanse staten is transvet verboden. Vreemd genoeg mag in Nederland nog altijd transvet gebruikt worden en is de fabrikant zelfs niet verplicht het te melden op het etiket. Alleen op namaak-boter moet transvet vermeld worden, maar is dit minder dan 0,5% dan is het wettelijk toegestaan om dit naar 0 af te ronden, dus dan is het nog niet zichtbaar.

      Hoe herken je producten met transvet
      Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat, omdat het dus niet verplicht aangegeven staat. Het gebruik van gedeeltelijk geharde olie of vet moet wel altijd worden vermeld op het etiket. Staat bij de ingrediënten 'plantaardig vet, gedeeltelijk gehard' of 'gehydrogeneerd vet' of bevat 'plantaardig vet' dan weet je eigenlijk zeker dat er transvet in het product voorkomt.

  • Vragen en antwoorden over gezondheid en Minder Koolhydraten eten

    • Hoe gezond is het eigenlijk om Minder Koolhydraten te eten?

      In de praktijk zien we dat mensen altijd enorm opknappen als ze Minder Koolhydraten gaan eten, onder andere het volgende:

      • Een stabiele bloedsuikerspiegel. Daardoor krijg je meer energie, heb je geen slaapdips meer en je bent niet meer steeds hongerig.
      • Een betere nachtrust en daarna heel uitgerust opstaan. De hele dag lekker fit. Helderder in je hoofd.
      • Eindelijk echt afvallen! Makkelijk en snel, zonder honger of afzien. Je lijf zeurt niet meer voortdurend om eten. Je kan lekker eten, zoveel je wilt.
      • Minder last van ontstekingen, ook je huid knapt enorm op en straalt weer. Acne (huidontstekingen) verbetert zichtbaar enorm.
      • Geen last meer van brandend maagzuur of andere maagklachten. Afname of zelfs uitblijven van migraineaanvallen.
      • Een positieve invloed op de hormoonhuishouding. Minder last van PMS en overgangsklachten. Een afname van klachten bij PCOS.
      • Geen diabetes meer! Al na enkele dagen is het verschil meetbaar. Vaak kan de medicatie al snel zelf helemaal worden afgebouwd. (uiteraard altijd afbouwen in overleg met je arts)
    • Dat Minder Koolhydraten gezonder is weten we toch al heel lang?

      Eigenlijk weten we al bijna 100 jaar dat veel koolhydraten eten schadelijk is. Maar we dachten steeds dat we niet zonder veel koolhydraten zouden kunnen. Veel van onze voedingsadviezen zijn verouderd en stammen nog uit de tijd dat we weinig konden onderzoeken over de werking van voeding en het effect op onze gezondheid.

      Meer onderzoek en adviezen
      Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van teveel koolhydraten en gezondheid. Die onderzoeken laten allemaal zien dat het veel gezonder is om Minder Koolhydraten te eten, zeker wanneer er sprake is van een defecte insulinehuishouding. Steeds meer artsen en voedingsdeskundigen adviseren ook in Nederland om LowCarb te eten.

      Op de hoogte blijven? Blijf op de hoogte en lees het laatste nieuws en de laatste onderzoeken op het gebied van lowcarb voeding en gezondheid of ontvang regelmatig onze nieuwsbrief .

    • Is een lowcarb dieet inderdaad goed voor je cholesterol?

      Een steeds groeiende aantal wetenschappelijke publicaties toont aan dat een koolhydraatbeperkt menu, als dat op de juiste wijze wordt gevolgd, de gezondheid van het hart bevordert en de klinische parameters verbetert. De triglycerideniveaus gaan drastisch omlaag, waardoor één van de grootste risicofactoren voor hartaandoeningen vermindert.

      Een koolhydraatrijk dieet heeft juist een negatieve invloed op het cholesterol. (24-28)

    • Minder Koolhydraten bij een (gluten)allergie.

      Als je niet tegen gluten kan dan is het heel verstandig om koolhydraatarm te eten. Want je laat dan vooral granen weg, en daarmee ook de gluten.

      Allergische reacties
      Ook bij andere allergieën is koolhydraatarme voeding een goede keuze. We zien vaak dat allerlei allergische reacties minder heftig worden of verdwijnen. Soms is het nodig om ook zuivelproducten te laten staan. Je kan dan altijd na een paar weken weer proberen zuivel toe te voegen.

    • Waarom denken mensen dat ketose gevaarlijk is?

      Als je de koolhydraatconsumptie beperkt, komt het lichaam in de vetverbrandende stand: lipolyse. Bijproducten van lipolyse zijn ketonen en het proces waarbij zij gevormd worden, heet ketose. Lipolyse en ketose zijn allebei volkomen normale en natuurlijke functies van het lichaam. Hoe meer ketonen je afscheidt, hoe meer vet je hebt verbrand.

      Onderzoek bij patiënten bij wie gedurende een maand de stofwisseling op zaal werd geobserveerd, toont aan dat ketose een goedaardig verschijnsel is zonder complicaties of bijverschijnselen. (2,3,6,13,14-16).

    • Kan het dieet verstoppingen veroorzaken?

      Een lowcarb dieet bevat vezelrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, aubergine, broccoli, asperges, bladgroente, laag-glycemisch fruit zoals bessen en aardbeien. Lijnzaad of psylliumvezels wordt aanbevolen als er behoefte aan meer vezels bestaat ivm obstipatie. Drink vooral voldoende water.

    • Ben je minder vermoeid als je een lowcarb dieet gaat volgen?

      Vermoeidheid kan optreden in de eerste paar dagen, omdat het lichaam zich aanpast aan het overschakelen naar een andere stofwisseling. Het duurt meestal drie tot vier dagen voordat het lichaam van de suikerstofwisseling is overgeschakeld naar de vetstofwisseling. Na deze overgang heb je meestal de hele dag veel meer energie en een helder hoofd omdat de bloedsuikerspiegel gestabiliseerd is.

    • Krijg je genoeg kalk binnen?

      Bij een lowcarb dieet eet je verschillende voedingsmiddelen die veel kalk bevatten, bijvoorbeeld kaas en groente zoals broccoli en spinazie. De korte- en lange-termijneffecten op de kalkstofwisseling van een dieet met veel vlees tonen aan dat er tijdens de hoge vleesconsumptie geen belangrijke veranderingen van het kalkevenwicht aanwezig zijn, en ook geen enkele belangrijke verandering van de darmabsorptie van kalk. (7)

    • Heeft het dieet een positieve invloed op je galblaas?

      Ja. Er bestaat inmiddels overweldigend bewijs dat galstenen (verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van de galblaasaandoeningen) worden gevormd als men TE WEINIG VET eet.

      Twee aparte onderzoeken hebben aangetoond dat 25 procent van de deelnemers op een ultra-vetarm dieet galstenen ontwikkelden, en bij een derde onderzoek, waarin het effect van een dieet dat per dag heel weinig vet leverde werd onderzocht, bleek dat 13 procent van de deelnemers galstenen ontwikkelden (29). De reden is dat de galblaas zich alleen samentrekt als er vet wordt gegeten. En als de galblaas zich niet samentrekt, ontwikkelt zich een aandoening waarbij gal tot stenen kristalliseert. Als de galblaas actief blijft, wordt voorkomen dat zich stenen vormen.

    • Waarom weten niet alle artsen hiervan?

      Artsen leren in hun opleiding maar heel weinig over voeding. Ze zijn daardoor helemaal niet gericht op voeding en gezondheid, maar vooral op medicatie. De kennis die ze wel hebben over voeding is vaak gebaseerd op achterhaalde theorieën, dezelfde theorieën waar het voedingscentrum zich op baseert.

      Je eigen huisarts
      Als jouw huisarts weinig kennis van LowCarb eten heeft, en het je misschien zelfs afraadt, dan zou je kunnen afspreken dat je de eerste maanden met enige regelmaat langskomt voor controles.

      Dit is de beste manier om je arts iets te leren over het nut van LowCarb eten, want je zult in snel tempo veel gezonder worden en je bloedwaardes zullen aanzienlijk verbeteren.

      Medicatie afbouwen
      Al heel snel kunnen bepaalde medicijnen worden afgebouwd, zoals medicijnen bij diabetes. Ook daarom is het heel belangrijk om goed contact te houden met je arts, het afbouwen doe je natuurlijk in overleg.

      Vraag je arts 17 minuten
      Vraag je arts dit filmpje te bekijken, waarin de beroemde en vooraanstaande inspanningsfysioloog Tim Noakes pleit voor koolhydraatbeperking. Of dit filmje waarin dokter Schoonbee vertelt hoe LowCarb eten zijn eigen leven heeft gered en ook dat van zijn patiënten!

      Zweden loopt voorop
      In Zweden boog een speciale commissie in opdracht van de overheid zich over maar liefst 16.000 studies. Aan de hand van die uitkomsten besloot de Zweedse regering landelijk een lowcarb dieet te adviseren.

      Informatie
      Voor meer informatie zijn wij uiteraard altijd bereikbaar via e-mail.

  • Vragen en antwoorden starten met Minder Koolhydraten eten

    • Hoe eet je Minder Koolhydraten?

      Maaltijden met brood, aardappels, pasta en rijst bevatten veel koolhydraten, dus je moet je maaltijden anders samenstellen.

      Je menu bestaat vooral uit groenten, fruit, vis, vlees, kaas, noten, zaden, kruiden, olijven, kokos, eieren, room, vetten zoals roomboter, olie en room.

      Een maaltijd bestaande uit vlees, aardappels en groenten maak je LowCarb door de aardappels weg te laten en te vervangen door groentenpuree of een lekkere salade.

      Brood kan je gewoon weglaten, hartig beleg en sla of een omelet of uitsmijter smaakt prima zonder brood. Je kan ook kiezen voor (echt!) LowCarb brood.

    • Kan je last krijgen van afkickverschijnselen?

      Als je bent stopt met veel koolhydraten eten en schakelt je lichaam over op een vetverbranding. Op zich is dat geen enkel probleem voor je lichaam, maar door al die koolhydraten die je gewend was te eten, moet je lichaam even moeite doen om die vetverbranding weer goed op gang te krijgen. Je kan even wat minder energie hebben.

      Het kan zijn dat je daar weinig van merkt. Maar je kan ook te maken krijgen met wat afkickverschijnselen. Maak je daar geen zorgen; die afkickverschijnselen gaan snel weer over.

      Waar je last van KAN hebben (maar dat hoeft niet) is het volgende: Hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, spierpijn of rillerigheid, zwaarmoedigheid, diarree, obstipatie, geprikkeldheid.

      Wat kan je eraan doen?
      Zorg in ieder geval dat je veel water drinkt, of thee, denk aan 2 liter per dag. Blijf vooral Minder Koolhydraten eten en doe het eventueel een paar dagen rustig aan. Zorg dat je voldoende kunt slapen, en je lichaam rust geeft, dan zal je er minder last van hebben.

      Andere verschijnselen
      Het kan zijn dat je wat last krijgt van pukkeltjes, onregelmatigheden van je huid. Je lichaam is bezig met ontgiften en de gifstoffen komen ook via je huid naar buiten.

      Uiteindelijk zal je huid juist aanzienlijk verbeteren doordat je Minder Koolhydraten eet. Je vertraagt de huidveroudering enorm door je lichaam niet meer te belasten met teveel koolhydraten.

      Tot slot; Je adem kan minder fris ruiken. dat komt omdat je bent overgestapt op een vetverbranding, en daar komen ketonen bij vrij. Die ketonen hebben een typische geur. Drink vooral veel water. Ook dit wordt langzaam minder.

    • Kunnen we met het hele gezin Minder Koolhydraten eten?

      Minder Koolhydraten eten is voor iedereen beter, zeker ook voor kinderen! Dus het hele gezin kan overstappen op Minder Koolhydraten. Het is zelfs erg verstandig om je kinderen niet op te voeden met suiker en andere ongezonde koolhydraten.

    • Kan je ook Minder Koolhydraten eten als je heel veel onderweg bent?

      Eten onderweg, in een restaurant of zelfs 'langs de weg' is geen probleem. In het begin is het even wennen, maar het is heel goed haalbaar.

    • Ben je veel meer tijd kwijt aan het bereiden van je maaltijden?

      In principe ben je niet meer tijd kwijt dan normaal. Je kunt zo uitgebreid of eenvoudig koken als je zelf wilt. Er zijn ook veel supersnelle recepten op onze online Support.

    • Ik lunch op mijn werk, hoe los ik dat op als ik geen brood kan eten?

      Er zijn heel veel mogelijkheden voor een lunch om mee te nemen. Eventueel maak je die vast de avond van tevoren klaar. Je vindt heel veel recepten en tips hiervoor op onze online Support . Ook in de bedrijfskantine kan je vaak toch heel aardig een lunch samenstellen, als je eenmaal weet waar je op moet letten. Tot slot hebben we ook recepten om zelf eenvoudig alternatief brood te bakken.

    • Ik lust geen vis en ik houd niet zo van veel sla, is dat een probleem?

      Er blijven nog meer dan genoeg mogelijkheden over. Voordeel van een lowcarb dieet is dat je zelf bepaalt wat je eet, wat je niet lust kan je gewoon weglaten. Vind je het lastig om zelf een menu samen te stellen, dan kan onze online Support je verder helpen. Op basis van jouw voorkeuren, wat je wel of niet lust, stellen wij speciaal voor jou een persoonlijk menu voor je samen. Wij houden daarbij rekening met de dagen dat je een lunch wilt meenemen En bijvoorbeeld ook of je alleen eet of met je gezin.

    • Kan je als vegetariër ook een lowcarb dieet volgen?

      Ja, ook mensen die geen vis of vlees eten kunnen een koolhydraatarm dieet volgen. Er zijn eventueel vleesvervangers die je kan toevoegen, maar er zijn ook genoeg andere alternatieven. Op de onze online Support vind je heel veel recepten zonder vlees of vis.

    • Ik heb diabetes II, kan ik toch een lowcarb dieet volgen?

      Ja, het is zelfs aan te raden! Vrijwel altijd zien we een verbetering van de situatie en vaak kan de medicatie al snel naar beneden worden bijgesteld. Onze ervaringen met mensen die diabetes II hebben zijn spectaculair! Zorg wel dat je goed contact houdt met je arts, om je medicatie in overleg bij te kunnen stellen.

    • Kan mijn zoon van 8 jaar ook een lowcarb dieet volgen?

      Je kinderen opvoeden met pure, natuurlijke voeding, zonder enorme hoeveelheden koolhydraten, is het beste wat je voor ze kan doen. Maak het leuk door samen te koken, en als ze oud genoeg zijn om te begrijpen waarom je deze keuze maakt, leg het uit. Je geeft je kinderen een gezonde start en het goede voorbeeld!

      Bedenk goed dat kinderen vooortdurend in situaties komen waarin ongezond eten wordt aangeboden, meestal met veel suiker. Zorg dat ze voorbereid zijn!

    • Hoeveel gram koolhydraten per dag is gezond?

      Dit is erg persoonlijk. het is lastig om daar in het algemeen iets over te zeggen. Kies wat voor jou van toepassing is:

      Je insulinehuishouding werkt niet goed meer (je bent verslaafd aan koolhydraten)
      De testuitslag laat zien of je bijvoorbeeld een beetje of heel erg verslaafd bent. Je krijgt een passend advies over hoeveel koolhydraten per dag voor jou verstandig is, op basis van je test. Houd er rekening mee dat die grens voor jou uiteindelijk iets lager of hoger kan liggen.

      Als je insulinehuishouding niet goed (meer) werkt dan kan 30 gram koolhydraten per dag al teveel zijn. Maar anderen voelen zich prima bij 50 gram koolhydraten. Als je wilt afvallen zoek dan naar de hoeveelheid koolhydraten die voor jou werkt.

      Je bent niet verslaafd aan koolhydraten
      Als je niet verslaafd bent aan koolhydraten, dan kan je blijkbaar (nog wel) beter omgaan met koolhydraten. Dat is fijn en de kunst is om dat ook zo te houden! Zorg dat je je insulinehuishouding niet overbelast met teveel koolhydraten!

      De meeste mensen die niet koolhydraten verslaafd zijn voelen zich goed bij een koolhydraten inname 50-100 gram koolhydraten per dag. Maar ook dat is heel persoonlijk, en hangt ook af van hoe actief je bent bijvoorbeeld.

      Persoonlijke grens
      In beide gevallen is het belangrijk om jouw persoonlijke koolhydratengrens te zoeken. Je kan die vinden door eerst een paar weken 'af te kicken' tot 20 gram koolhydraten per dag, en daarna langzaam weer koolhydraten toe te voegen.

      Een gezonde hoveelheid koolhydraten
      Een gezonde hoeveelheid koolhydraten belast je insulinehuishouding zo min mogelijk en voorkomt heel veel schade voor je gezondheid.

    • Hoe pak je het aan? Wat is de eerste stap?

      Er zijn er twee manieren om het aan te pakken.

      Methode 1. Langzaam afbouwen
      Begin met het weglaten van zoete snacks en drankjes (ook sap!) en stop met suiker toevoegen aan je eten en drinken. Dat scheelt al veel koolhydraten. De volgende stap is om andere koolhydraatrijke producten weg te laten. Je kan rustig een paar weken doen over de omschakeling, je bepaalt zelf het tempo.

      Je zult al snel het verschil merken; je wordt steeds energieker, helderder in je hoofd en minder hongerig. Een ander mens! Deze methode is niet geschikt voor mensen met een verstoorde insuline huishouding.

      Methode 2. Cold turkey
      Voor veel mensen is het veel makkelijker om in één keer over te stappen. Dat geldt zeker voor mensen die verslaafd zijn aan koolhydraten. Als je stopt met (teveel) koolhydraten eten vraagt je lichaam ook niet meer steeds om nieuwe koolhydraten. Zo doorbreek je het patroon.

      Wij adviseren in de eerste periode 3 weken maximaal 20 gram koolhydraten per dag te eten. Na die 3 weken voel je je een ander mens, fitter, stabieler (minder opgejaagd), uitgerust en slanker. Je kan dan wat gaan experimenteren met hoeveel en welke koolhydraten je wel kan eten.

      onze online Support
      Kies voor onze onze online Support voor inspiratie, lekkere recepten, menu's en tips. Of voor een advies van onze voedingsdeskundigen.

  • Vragen en antwoorden over afvallen en Minder Koolhydraten eten

    • Kies het juiste LowCarb dieet

      Als LowCarb zo goed werkt is het niet verwonderlijk dat er zoveel koolhydraatarme dieten worden aangeboden, met allemaal net een andere insteek, maar wel gebaseerd op dezelfde theorie.

      Wonderdieet
      Op Internet vind je de laatste tijd veel websites met spectaculaire verhalen over wonderdiëten waarvan je het geheim tegen betaling te weten krijgt. Maar dat 'geheim' blijkt uiteindelijk niet meer te zijn dan het advies om Minder Koolhydraten te eten!

      Af en toe wel koolhydraten eten
      Diëten waarbij je een beperkte periode per dag wel veel meer koolhydraten kan eten, werken lang niet voor iedereen, omdat het lastig is om je in te houden als je erg koolhydratenverslaafd bent. Waardoor je uiteindelijk toch veel koolhydraten blijft eten en steeds slechter zult afvallen. Bovendien is de verleiding groot om in dat koolhydratenuur producten met veel suiker te eten, omdat het ' mag'.

      Geen dieet, toch afvallen
      Kies zelf hoe je Minder Koolhydraten gaat eten, op een manier die bij jou past en waar vooral jij je beter door gaat voelen. Geen dieet, maar anders eten.

      Advies op maat
      Kies voor onze onze online Support voor inspiratie, lekkere recepten, menu's en tips. Ook voor persoonlijjke coaching, persoonlijke menu's of een advies van onze voedingsdeskundigen.

      Stel je vraag!
      Profiteer van onze jarenlange ervaring met het begeleiden van mensen die kiezen voor Minder Koolhydraten. Heb jij hulp nodig, heb je een specifieke vraag, stuur ons dan een e-mail.

    • Waarom is het voor sommige mensne zo moeilijk om af te vallen?

      Koolhydraten die je niet direct gebruikt worden opgeslagen als lichaamsvet. Daarom word je van koolhydraten dik. Bij mensen met insulineresistentie worden vrijwel alle koolhydraten opgeslagen en niet gebruikt voor energie. Vandaar ook dat je steeds moe bent.

      Vetverbranding
      Als je koolhydraten grotendeels weglaat, dan stapt het lichaam over op een vetverbranding. Je verbrandt zowel je lichaamsvet als vet uit je voeding. Als je teveel vet eet slaat je lichaam het overschot NIET op!

      Is afvallen alleen een kwestie van willen?
      Iedereen met overgewicht heeft het wel eens gehoord, of gemerkt dat anderen, artsen, dietisten, vrienden dat denken; dat het je eigen schuld is dat je te dik bent!

      Maar je bent niet te dik omdat je geen doorzettingsvermogen hebt. Je bent te dik omdat je steeds het verkeerde advies hebt gekregen. Van diëten met weinig vet en veel koolhydraten word je juist dikker, zeker als je insulinehuishouding slecht werkt. Je wordt er ook alsmaar hongeriger van, geen wonder dat je op een gegeven moment MOET eten!

      Geen verzadiging
      Bij een verstoorde insulinehuishouding komt het signaal, dat je genoeg hebt gegeten vrijwel niet meer, of helemaal niet meer door. Vandaar dat je soms maar eindeloos door eet, zonder je verzadigd te voelen. Soms zelfs, tot je er misselijk van bent. En door je sterk schommelende bloedsuikerspiegel ben je steeds opnieuw hongerig.

      Gun jezelf een leven met Minder Koolhydraten!
      Je weet nu precies hoe het zit, het is alleen nog een kwestie van het gaan doen. Start met Minder Koolhydraten en je zult je al snel heel veel beter voelen, minder hongerig, stabieler en energiek. En SLANKER!

    • Ik zit in een rolstoel en kan niet sporten, kan ik toch afvallen?

      Lichaamsbeweging is altijd gezond, ook als je wilt afvallen. Maar noodzakelijk is het niet, je valt ook af zonder lichaamsbeweging. Onze ervaring is dat ook mensen die niet kunnen sporten uitstekend kunnen afvallen met een lowcarb dieet. We zien zelfs vaak dat ook deze mensen veel meer energie krijgen door het dieet.

    • Bestaat het enorme gewichtsverlies ook uit vet of vooral uit water?

      Tijdens de eerste dagen (of zelfs de eerste week) verlies je vooral vocht (diurese). Als je voldoende vet eet, schakelt het lichaam na die eerste dagen over van het verbranden van koolhydraten naar een vetverbranding voor energie en dit leidt tot gewichtsverlies. Bovendien is het verdwenen gewicht voornamelijk vet, geen spiermassa.

  • Vragen en antwoorden over onze online Support

    • Organiseren jullie ook bijeenkomsten?

      Nee, omdat een lowcarb dieet voor iedereen anders werkt, en je het heel persoonlijk in kan vullen, hebben wij ervoor gekozen alleen individuele begeleiding aan te bieden in de vorm van online coaching.

    • Moet je beslist lid van onze online Support worden om te kunnen starten?

      Zeker niet. Aan de hand van de koolhydratentabel en de EETWIJZER kan je direct starten en je eigen menu samenstellen.

    • Kan ik overleggen als ik een vraag heb?

      Ja, je kan zoveel en zo vaak vragen stellen als je wilt. We hebben zelfs liever dat je teveel vragen stelt dan te weinig!

    • Hoe lang duurt het voor ik antwoord krijg op mijn vragen?

      Meestal ontvang je al binnen enkele uren antwoord. Op werkdagen krijg je in ieder geval altijd binnen 48 uur antwoord. In het weekend en op feestdagen uiterlijk een dag later.

    • Wat houdt onze online Support &Coach precies in?

      Jouw eigen coach, maakt een persoonlijk plan met jou. Hiervoor heb je eerst een intakegesprek, dat gesprek plannen jullie samen en kan via e-mail, telefonisch of via Skype plaatsvinden. Je geeft zelf aan wat jouw voorkeur heeft.

      Het persoonlijke plan bestaat uit een eetplan, een aantal weekmenu's, praktische adviezen die op jou en jouw persoonlijke situatie van toepassing zijn. Misschien wil je samen met je gezin starten met Minder Koolhydraten, of misschien vind je het lastig te bedenken hoe je het op je werk aanpakt.

    • Houdt mijn coach in de gaten of ik op de juiste weg zit?

      Je coach kan je persoonlijke voedingsdagboek inzien en eventueel reageren als dat nodig is. Of je dat wilt en hoe vaak je een reactie wilt bijvoorbeeld, dat spreek je samen af.

    • Wat als ik op vakantie ga. Loopt mijn abonnement dan gewoon door?

      Je kan dit voor je vakantie overleggen met je coach. Je abonnement met begeleiding kan dan tijdens de vakantie worden stopgezet en gaat daarna gewoon weer verder.

    • Ik heb nog geen inloggegevens ontvangen, wat nu?

      Wij sturen de inloggegevens zodra wij de betaling hebben ontvangen of er een akkoord is gegeven door je bank dat de betaling succesvol is afgehandeld via iDeal. Zorg altijd voor correcte e-mail gegevens op het aanmeldformulier, anders kunnen wij geen contact opnemen! Mocht je het idee hebben dat je ten onrechte geen inloggegevens hebt ontvangen stuur dan even een email. Misschien is er iets misgegaan, dan kunnen we dat zo snel mogelijk oplossen.

    • Wat gebeurt er als mijn coach ziek wordt of afwezig is?

      In geval van afwezigheid van je coach neemt een andere coach het over, tenzij je dit zelf liever niet wilt. Je vervangende coach is ook precies op de hoogte van jouw persoonlijke situatie en plan.

    • Mijn abonnement is bijna afgelopen, wordt dit automatisch verlengd?

      Abonnementen worden nooit automatisch verlengd, het abonnement loopt af na de gekozen periode. Wil je daarna je abonnement verlengen dan kan je dat zelf doen via je persoonlijke pagina.

Verantwoording

  1. Sondike, S.B., Copperman, N.M. and Jacobson, M.S., “Low Carbohydrate Dieting Increases Weight Loss but not Cardiovascular Risk in Obese Adolescents: A Randomized Controlled Trial,” Journal of Adolescent Health, 26, 2000, page 91.
  2. Young, C.M., Scanlan, S.S., Im, H.S. et al., “Effect on Body Composition and Other Parameters in Obese Young Men of Carbohydrate Level of Reduction Diet,” The American Journal of Clinical Nutrition, 24, 1971, pages 290-296.
  3. Willi, S.M., Oexmann, M.J., Wright, N.M. et al., “The Effects of a High-Protein, Low-Fat, Ketogenic Diet on Adolescents with Morbid Obesity: Body Composition, Blood Chemistries, and Sleep Abnormalities,” Pediatrics, 101(1), 1998, pages 61-67.
  4. Avery, N.G., Volek, J.S., Gomez, M.R. et al., “The Effects of a Ketogenic Diet on Body Composition in Normal Weight Men,” Abstract of the 48th Annual American College of Sports Medicine; Abstract #3326, Baltimore, Maryland, May 31-June 2, 2001.
  5. Phinney, S.D., Bistrian, B.R., Wolfe, R.R. et al., “The Human Metabolic Response to Chronic Ketosis Without Caloric Restriction: Physical and Biochemical Adaptation,” Metabolism, 32(8), 1983, pages 757-768.
  6. Spencer, H., Kramer, L., Osis, D. et al., “Do Protein and Phosphorus Cause Calcium Loss?” Journal of Nutrition, 118(6), 1988, pages 657-660.
  7. Heaney, R.P., “Excess Dietary Protein May not Adversely Affect Bone,” Journal of Nutrition, 128(6), 1998, pages 1054-1057.
  8. Spencer, H., Kramer, L., Osis, D., et al., “Do Protein and Phosphorus Cause Calcium Loss?” Journal of Nutrition, 118(6), 1988, pages 657-660.
  9. Spencer, H. and Kramer, L., “Osteoporosis, Calcium Requirement, and Factors Causing Calcium Loss,” Clinical Geriatric Medicine, 3(2), 1987, pages 389-402.
  10. Moriguti, J.C., Ferriolli, E. and Marchini, J.S., “Urinary Calcium Loss in Elderly Men on a Vegetable:Animal (1:1) High-Protein Diet,” Gerontology, 45(5), 1999, pages 274-278.
  11. Wolf, R.L., Cauley, J.A., Baker C.E. et al., “Factors Associated with Calcium Absorption Efficiency in Pre- and Perimenopausal Women,” The American Journal of Clinical Nutrition, 72(2): 466-471, 2000.
  12. Spencer, H., Kramer, L., Osis, D. et al., “Effect of a High Protein (Meat) Intake on Calcium Metabolism in Man,” The American Journal of Clinical Nutrition, 31, 1978, pages 2167-2180.
  13. Heaney, R.P., “Dietary Protein and Phosphorous Do not Affect Calcium Absorption,” The American Journal of Clinical Nutrition, 72(3), 2000, pages 758-761.
  14. Skov, A.R., Toubro, S., Bülow, J. et al., “Changes in Renal Function During Weight Loss Induced by High vs. Low-Protein, Low-Fat Diets in Overweight Subjects,” International Journal of Obesity, 23, 1999, pages 1170-1177.
  15. Bellomo, R., Seacombe, J., Daskalakis, M.. et al., “A Prospective Comparative Study of Moderate Versus High-Protein Intake for Critically Ill Patients with Acute Renal Failure,” Renal Failure, 19(1), 1997, pages 111-120.
  16. Blum, M., Averbuch, M., Wolman, Y. et al., “Protein Intake and Kidney Function in Humans: Its Effect on Normal Aging,” Archives of Internal Medicine, 149(1), 1989, pages 211-212.
  17. Newbold, H.L., “Reducing the Serum Cholesterol Level with a Diet High in Animal Fat,” Southern Medical Journal, 81(1), 1988, pages 61-63.
  18. Wolfe, B.M., “Potential Role of Raising Dietary Protein Intake for Reducing Risk of Atherosclerosis,” Canadian Journal of Cardiology, 11(Supplement G), 1995, pages 127G-131G.
  19. Gillman, M.W., Cupples, L.A., Millen, B.E. et al., “Inverse Association of Dietary Fat with Development of Ischemic Stroke in Men,” Journal of the American Medical Association, 278(24), 1997, pages 2145-2150.
  20. Cerami, A., Vlassara, H., Brownlee, M. et al., “Protein Glycosylation and the Pathogenesis of Atherosclerosis,” Metabolism, 34(12 Supplement 1), 1985, pages 37-42.
  21. Cerami, A., Vlassara, H., Brownlee, M. et al., “Role of Nonenzymatic Glycosylation in Atherogenesis,” Journal of Cellular Biochemistry, 30(2), 1986, pages 111-120.
  22. Nelson, G.J., Schmidt, P.C. and Kelley, D.S., “Low-Fat Diets Do not Lower Plasma Cholesterol Levels in Healthy Men Compared to High-Fat Diets with Similar Fatty Acid Composition at Constant Caloric Intake,” lipids, 30 (11), 1995, pages 969-976.
  23. Reaven, G.M. and Hoffman, B.B., “Hypertension as a Disease of Carbohydrate and Lipoprotein Metabolism,” The American Journal of Medicine, 87(supplement 6A), 1989, pages 6A-2S-6S.
  24. Gaziano, J.M., Hennekens, C.H., O'Donnell, C.J. et al., “Fasting Triglycerides, High-Density Lipoprotein, and Risk of Myocardial Infarction,” Circulation, 96(8), 1997, pages 2520-2525.
  25. Austin, M.A., Hokanson, J.EE.,E., Edwards K.L. et al., “Hypertriglyceridemia as a Cardiovascular Risk Factor,” American Journal of Cardiology, 81(4A), 1998, pages 7B-12B.
  26. Pieke, B., von Eckardstein, A., Gülbahce, E. et al., “Treatment of Hypertriglyceridemia by Two Diets Rich Either in Unsaturated Fatty Acids or in Carbohydrates: Effects on Lipoprotein Subclasses, Lipolytic Enzymes, Lipid Transfer Proteins, Insulin and Leptin,” International Journal of Obesity, 24(10), 2000, pages 1286-1296.
  27. Abbasi, F., McLaughlin T., Lamendola, C. et al., “High Carbohydrate Diets, Triglyceride-Rich Lipoproteins, and Coronary Heart Disease Risk,” American Journal of Cardiology, 85, 2000, pages 45-48.
  28. Stavenow, L. and Kjellstrom, T., “Influence of Serum Triglyceride Levels on the Risk for Myocardial Infarction in 12,510 Middle Aged Males: Interaction with Serum Cholesterol,” Atherosclerosis, 147, 1999, pages 243-247.
  29. Spirt, B.A., Graves, L.W., Weinstock, R. et al., “Gallstone Formation in Obese Women Treated by a Low-Calorie Diet,” International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, 19(8), 1995, pages 593-595.
Copyright 2010 - 2016 TheNewFood