Waarom koolhydraten niet goed zijn voor ons

Ons lijf is niet gemaakt voor heel veel koolhydraten!

Onze verre voorouders aten geen snoep, koek, brood of pasta. Ze aten groenten en fruit, noten en zaden en leefden van de jacht. Ze aten weinig koolhydraten. De moderne mens eet juist heel erg veel koolhydraten, terwijl ons lijf daar niet voor is gemaakt.




Teveel koolhydraten eten maken ons dik en ziek

Mogelijke gevolgen van een slecht werkende insuline-huishouding

  • Diabetes II, doordat het steeds minder goed lukt om alle suiker uit je bloed op te nemen
  • Matig tot zeer ernstig overgewicht, doordat koolhydraten worden opgeslagen als vet
  • Versnelde veroudering, ontstekingen, huidproblemen, migraine, prikkelbare darm
  • Menstruatie- en overgangsklachten, PCOS, PMS
  • Verminderde werking van het immuunsysteem, depressiviteit
  • Hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol (met name Triglyceride)
  • Allerlei ernstige welvaartsziektes. Steeds meer wetenschappers waarschuwen voor de invloed van een slechtwerkende insulinehuishouding op kanker, dementie en bijvoorbeeld auto-immuunziektes
  • Koolhydraten in onze voeding

  • Wat zijn koolhydraten precies?

    Voeding bestaat uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Koolhydraten zitten in alle producten die suiker, fructose, glucose en meel bevatten. Alle koek, snoep, brood, pasta, rijst bestaan vooral uit koolhydraten.

    Koolhydraten worden direct omgezet in glucose, die we kunnen gebruiken als brandstof. Het is een efficient systeem, we hebben er maar weinig van nodig. En toch eten we er juist heel veel van!

    Om glucose als brandstof te kunnen gebruiken maakt het lichaam eerst een gepaste dosis insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de cellen open zich openen voor glucose. Dit systeem met gedoseerde insuline-aanmaak werkt bij veel mensen niet goed meer (zie afbeelding hiernaast). Ze maken dan steeds meer insuline aan.

    Het teveel aan glucose (koolhydraten) slaat het lichaam op als vet; reserve voor als we het een andere keer nodig hebben. Maar die andere keer komt er niet, want we eten steeds weer nieuwe koolhydraten.

  • Heb je koolhydraten nodig?

    Jawel, maar je hebt maar heel weinig kooolhydraten nodig om goed te functioneren, heel veel minder dan we dagelijks binnen krijgen. Als je kijkt naar oervolken dan zie je dat we juist heel goed functioneren met Minder Koolhydraten.

    Stamleden van volken die weinig koolhydraten eten, omdat ze nog leven van de jacht en wat de natuur biedt, zijn atletisch gebouwd en rennen harder dan wij!

    Als je minder koolhydraten eet, dan eet je weer zoals de natuur het heeft bedoeld, daarom voel je je al snel zoveel beter!

  • Wat is er mis met koolhydraten?

    Er is niets mis met koolhydraten. Maar er is wel iets mis met de enorme hoeveelheden die we ervan zijn gaan eten.

    Onze verre voorouders aten maar weinig koolhydraten. Ze leefden vooral van de jacht en de visserij, en van wat groeide in de natuur.

    Hun menu bevatte weinig koolhydraten, ze aten alleen wat fruit (suiker!) vlak voor de winter om een vetreserve op te bouwen.

    De mens is fysiek maar weinig veranderd door de eeuwen heen, maar toch zijn we ineens heel anders gaan eten; met veel koolhydraten, zoals koekjes, broodjes, pasta, chips en veel suiker.

    Zoveel koolhydraten kunnen we niet verwerken. Ons lichaam raakt overbelast en wordt ziek. Het is voor iedereen beter om weer minder koolhydraten te gaan eten.

  • Kan je verslaafd zijn aan koolhydraten?

    Ja, veel mensen zijn verslaafd aan koolhydraten. Ze zijn voortdurend hongerig en willen steeds opnieuw koolhydraten eten. Zelfs na het eten van een maaltijd!

    Hoe ontstaat het?
    Koolhydratenverslaving ontstaat als je insulinehuishouding niet meer optimaal werkt. De één heeft daar meer aanleg voor dan de ander. Een slechtwerkende insulinehuishouding zit vaak in de familie, je ziet dan bijvoorbeeld dat veel familieleden overgewicht hebben en later veelal diabetes krijgen.

    Slechtwerkende insulinehuishouding
    Omdat we veel te veel koolhydraten eten kan onze insulinehuishouding steeds verder ontregeld raken. Hoe dat kan en wat er dan gebeurt, laat het schema hiernaast zien.

    Voorstadium diabetes
    Een vestoorde insulinehuishouding heet ook wel insulineresistentie, hyperinsulinemie of metabool syndroom en wordt gezien als het voorstadium van diabetes.

    Wil jij geen diabetes krijgen stop dan met het eten van teveel koolhydraten!

    Ben jij verslaafd aan koolhydraten?
    Kan je vaak niet stoppen met eten, ben je steeds weer hongerig, ook vlak na een maaltijd, en vaak vermoeid? Heb je problemen met je gewicht, test dan of je verslaafd bent aan koolhydraten.

  • Hoeveel gram koolhydraten per dag is gezond?

    Dat is erg persoonlijk, maar in grote lijnen kan je je aan het volgende houden. Kies wat voor jou van toepassing is:

    Je insulinehuishouding werkt niet goed meer (je bent verslaafd aan koolhydraten)
    De testuitslag laat zien of je bijvoorbeeld een beetje of heel erg verslaafd bent. Je krijgt een passend advies over hoeveel koolhydraten per dag voor jou verstandig is, op basis van je test.

    Als je insulinehuishouding niet goed (meer) werkt dan kan 30 gram koolhydraten per dag al teveel zijn. Maar anderen voelen zich prima bij 50 gram koolhydraten. Als je wilt afvallen werkt minder koolhydraten en meer vet het beste.

    Je bent NIET verslaafd aan koolhydraten
    Als je niet verslaafd bent aan koolhydraten, dan kan je blijkbaar (nog wel) beter omgaan met koolhydraten. Dat is fijn en de kunst is om dat ook zo te houden! Zorg dat je je insulinehuishouding niet overbelast met teveel koolhydraten!

    De meeste mensen die niet koolhydraten verslaafd zijn voelen zich goed bij een koolhydraten-inname van 75-125 gram koolhydraten per dag. Maar dat is heel persoonlijk, en hangt mede af van hoe actief je bent bijvoorbeeld. Probeer de koolhydraten over de dag te verdelen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

    Persoonlijke grens
    In beide gevallen is het belangrijk om jouw persoonlijke koolhydratengrens te zoeken. Je kan die vinden door eerst 3 weken 'af te kicken' tot 20 gram koolhydraten per dag, en daarna langzaam weer koolhydraten toe te voegen.

    Een gezonde hoeveelheid koolhydraten
    Een gezonde hoeveelheid koolhydraten belast je insulinehuishouding zo min mogelijk en voorkomt heel veel schade voor je gezondheid.

  • Hoe eet je Minder Koolhydraten?

    Maaltijden met brood, aardappels, pasta en rijst bevatten veel koolhydraten, dus je moet je maaltijden anders samenstellen.

    Je menu bestaat vooral uit groenten, fruit, vis, vlees, kaas, noten, zaden, kruiden, olijven, kokos, eieren, room, vetten zoals roomboter, olie en room.

    Een maaltijd bestaande uit vlees, aardappels en groenten, maak je LowCarb door de aardappels weg te laten en te vervangen door groentenpuree of een lekkere salade.

    Brood kan je gewoon weglaten, hartig beleg en sla of een omelet of uitsmijter smaakt prima zonder brood. Je kan ook kiezen voor (echt!) LowCarb brood.

  • Overschakelen op Minder Koolhydraten

    Er zijn twee manieren om het aan te pakken.

    Methode 1. Langzaam afbouwen
    Begin met het weglaten van zoete snacks en drankjes (ook sap!) en stop met suiker toevoegen aan je eten en drinken. Dat scheelt al veel koolhydraten. De volgende stap is om andere koolhydraatrijke producten weg te laten. Je kan rustig een paar weken doen over de omschakeling, je bepaalt zelf het tempo.

    Je zult al snel het verschil merken; je wordt steeds energieker, helderder in je hoofd en minder hongerig. Een ander mens! Deze methode is niet geschikt voor mensen met een verstoorde insulinehuishouding.

    Methode 2. Cold turkey
    Voor veel mensen is het veel makkelijker om in één keer over te stappen. Dat geldt zeker voor mensen die verslaafd zijn aan koolhydraten. Als je stopt met (teveel) koolhydraten eten, vraagt je lichaam ook niet meer steeds om nieuwe koolhydraten. Zo doorbreek je het patroon en houd je het makkelijk vol.

    Wij adviseren in de eerst een periode van 3 weken maximaal 20 gram koolhydraten per dag te eten. Na die 3 weken voel je je al een ander mens, fitter, stabieler (minder opgejaagd), uitgerust en slanker. Je kan dan gaan experimenteren met hoeveel en welke koolhydraten je wel kan eten.

    Support
    Gebruik MijnSupport voor inspiratie, lekkere recepten, menu's en tips. Of voor een advies van onze voedingsdeskundigen.

  • Kan je last krijgen van afkickverschijnselen?

    Als je bent gestopt met veel koolhydraten eten dan schakelt je lichaam over op een vetverbranding. Op zich is dat geen enkel probleem voor je lichaam, maar door al die koolhydraten die je gewend was te eten, moet je lichaam even moeite doen om die vetverbranding weer goed op gang te krijgen. Je kan even wat minder energie hebben.

    Het kan zijn dat je daar weinig van merkt. Maar je kan ook te maken krijgen met wat afkickverschijnselen. Maak je daar geen zorgen; die afkickverschijnselen gaan snel weer over.

    Waar je last van KAN hebben (maar dat hoeft niet) is het volgende: Hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, spierpijn of rillerigheid, zwaarmoedigheid, diarree, obstipatie of geprikkeldheid.

    Wat kan je eraan doen?
    Zorg in ieder geval dat je veel water drinkt, of thee, denk aan 2 liter per dag. Blijf vooral Minder Koolhydraten eten en doe het eventueel een paar dagen rustig aan. Zorg dat je voldoende kunt slapen, en je lichaam rust geeft, dan zal je er minder last van hebben.

    Andere verschijnselen
    Het kan zijn dat je wat last krijgt van pukkeltjes, onregelmatigheden van je huid. Je lichaam is bezig met ontgiften en de gifstoffen komen ook via je huid naar buiten.

    Uiteindelijk zal je huid juist aanzienlijk verbeteren doordat je Minder Koolhydraten eet. Je vertraagt de huidveroudering enorm door je lichaam niet meer te belasten met teveel koolhydraten.

    Tot slot; Je adem kan minder fris ruiken. Dat komt omdat je bent overgestapt op een vetverbranding, daar komen ketonen bij vrij. Die ketonen hebben een typische geur. Drink vooral veel water. Ook dit wordt langzaam minder.

  • Waarom word je dikker van koolhydraten?

    Koolhydraten die je niet direct gebruikt worden opgeslagen als lichaamsvet. Daarom word je van koolhydraten dik. Bij mensen met insulineresistentie worden vrijwel alle koolhydraten opgeslagen en niet gebruikt voor energie, omdat de cellen nauwelijks meer reageren op insuline. Vandaar ook dat je steeds moe bent.

    Is afvallen alleen een kwestie van willen?
    Iedereen met overgewicht heeft het wel eens gehoord, of gemerkt dat anderen, artsen, dietisten, of vrienden dat denken; dat het je eigen schuld is dat je te dik bent, dat je beter je best moet doen!

    Maar je bent niet te dik omdat je geen doorzettingsvermogen hebt. Je bent te dik omdat je steeds het verkeerde advies hebt gekregen. Van dieten met weinig vet en veel koolhydraten word jij juist dikker, zeker als je insulinehuishouding slecht werkt. Je wordt er ook alsmaar hongeriger van, geen wonder dat je op een gegeven moment MOET eten!

    Geen verzadiging
    Bij een verstoorde insulinehuishouding komt het signaal, dat je genoeg hebt gegeten vrijwel niet meer, of helemaal niet meer door. Vandaar dat je soms maar eindeloos door eet, zonder je verzadigd te voelen. Soms zelfs, tot je er misselijk van bent. En door je sterk schommelende bloedsuikerspiegel ben je steeds opnieuw hongerig.

  • Snel afvallen zonder honger!

    Uit onderzoeken blijkt koolhydraatarm eten de beste methode is om snel en makkelijk af te vallen en om die kilo's eraf te houden. We zien altijd spectaculaire resultaten, binnen heel korte tijd. Prettig daarbij is dat je heerlijk kan eten, zoveel je wilt!

    Vetverbranding
    Als je koolhydraten grotendeels weglaat, dan stapt het lichaam over op een vetverbranding. Je verbrandt zowel je lichaamsvet als vet uit je voeding. Als je teveel vet eet, slaat je lichaam het overschot NIET op! Als je teveel koolhydraten eet, dan gebeurt dat wel.

    Eindelijk afvallen en op gewicht blijven
    Start met Minder Koolhydraten en je zult je al snel heel veel beter voelen, minder hongerig, stabieler, energiek en vooral slanker! De resultaten zijn steeds weer spectaculair!

    Makkelijk vol te houden
    Omdat je niet steeds hongerig bent, en ook zoveel kan eten als je wilt, is het heel makkelijk vol te houden om Minder Koolhydraten te eten.

  • Kies het juiste LowCarb dieet

    Als LowCarb zo goed werkt is het niet verwonderlijk dat er zoveel koolhydraatarme dieten worden aangeboden, met allemaal net een andere insteek, maar wel gebaseerd op dezelfde theorie.

    Wonderdieet
    Op Internet vind je de laatste tijd veel websites met spectaculaire verhalen over wonderdiëten waarvan je het geheim tegen betaling te weten krijgt. Maar dat 'geheim' blijkt uiteindelijk niet meer te zijn dan het advies om Minder Koolhydraten te eten!

    Af en toe wel koolhydraten eten
    Diëten waarbij je een beperkte periode per dag wel veel meer koolhydraten kan eten, werken lang niet voor iedereen, omdat het lastig is om je in te houden als je erg koolhydratenverslaafd bent. Waardoor je uiteindelijk toch veel koolhydraten blijft eten en steeds slechter zult afvallen.

    Geen dieet, toch afvallen
    Kies zelf hoe je Minder Koolhydraten gaat eten, op een manier die bij jou past en waar vooral jij je beter door gaat voelen. Geen dieet, maar anders eten.

    Advies op maat
    Gebruik Onze online Support voor inspiratie, lekkere recepten, menu's en tips. Ook voor persoonlijjke coaching, persoonlijke menu's of een advies van onze voedingsdeskundigen.

    Stel je vraag!
    Profiteer van onze jarenlange ervaring met het begeleiden van mensen die kiezen voor Minder Koolhydraten. Heb jij hulp nodig, heb je een specifieke vraag, stuur ons dan een e-mail
    .

  • Waarom weten niet alle artsen hiervan?

    Artsen leren in hun opleiding maar heel weinig over voeding. Ze zijn daardoor helemaal niet gericht op voeding en gezondheid, maar vooral op medicatie. De kennis die ze wel hebben over voeding is vaak gebaseerd op achterhaalde theorieën, dezelfde theorieën waar het voedingscentrum zich op baseert.

    Je eigen huisarts
    Als jouw huisarts weinig kennis van LowCarb eten heeft, en het je misschien zelfs afraadt, dan zou je kunnen afspreken dat je de eerste maanden met enige regelmaat langskomt voor controles.

    Dit is de beste manier om je arts iets te leren over het nut van LowCarb eten, want je zult in snel tempo veel gezonder worden en je bloedwaardes zullen aanzienlijk verbeteren.

    Medicatie afbouwen
    Al heel snel kunnen bepaalde medicijnen worden afgebouwd, zoals medicijnen bij diabetes. Ook daarom is het heel belangrijk om goed contact te houden met je arts, het afbouwen doe je natuurlijk in overleg.

    Vraag je arts 17 minuten
    Vraag je arts dit filmpje te bekijken, waarin de beroemde en vooraanstaande inspanningsfysioloog Tim Noakes pleit voor koolhydraatbeperking. Of dit filmje waarin dokter Schoonbee vertelt hoe LowCarb eten zijn eigen leven heeft gered en ook dat van zijn patiënten!

    Zweden loopt voorop
    In Zweden boog een speciale commissie in opdracht van de overheid zich over maar liefst 16.000 studies. Aan de hand van die uitkomsten besloot de Zweedse regering landelijk een lowcarb dieet te adviseren.

    Informatie
    Voor meer informatie zijn wij uiteraard altijd bereikbaar via e-mail.

  • Pas op met eiwitdiëten met weinig calorieën!

    Diëten waarbij je niet alleen koolhydraten, maar vooral ook vet weglaat, kunnen je ziek maken. Ze zijn erg onverstandig, om een aantal redenen.

    Je hebt vet nodig!
    Ten eerste heb je vet nodig als brandstof, als je koolhydraten weglaat. Vet is ook erg belangrijk om gezond te blijven en voor je hormoonhuishouding.

    Extreem calorie-arm
    Ten tweede zijn eiwitdiëten vaak extreem calorie-arm, je eet soms zelfs minder dan 600 calorieën per dag, en ook daarom erg ongezond.

    Ten einde raad
    We zien mensen die er toch aan begonnen zijn vaak ten einde raad omdat ze op een gegeven moment niets meer eten zonder meteen enorm aan te komen.

    Gelukkig kunnen we deze mensen uiteindelijk altijd wel verder helpen, maar dat is een lange weg. We hebben daarom maar één belangrijk advies; begin niet aan een dieet gebaseerd op veel eiwitten en weinig koolhydraten en vetten!

  • Minder Koolhydraten bij een (gluten)allergie?

    Als je niet tegen gluten kan dan is het heel verstandig om koolhydraatarm te eten. Want je laat dan vooral granen weg, dus van gluten heb je dan n geen last meer.

    Allergische reacties
    Ook bij andere allergieën is koolhydraatarme voeding een goede keuze. We zien vaak dat allerlei allergische reacties minder heftig worden of verdwijnen. Soms is het nodig om ook zuivelproducten te laten staan. Je kan dan altijd na een paar weken weer proberen wat zuivel toe te voegen.

  • Waarom zijn transvetten niet gezond?

    Transvetten zijn het slechtst denkbare vet voor je gezondheid. Transvet breekt nagenoeg niet af in je lichaam, waardoor het zich opstapelt, door de lichaamsvreemde vorm kan je lichaam er niks mee. Ook transvetten worden in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen.

    Waarom bestaan er transvetten?
    Transvet ontstaat bijna altijd doordat vloeibaar plantaardig vet door middel van een chemisch proces wordt omgezet in gehard vet.

    De voedingsindustrie verwerkt graag transvet, want het is goedkoop, je kan er beter mee bakken en producten blijven langer smeuïg en houdbaar.

    Kies gezonde vetten
    Transvetten zitten in veel margarines, namaak-boters, frituurvetten. Gebruik geen plantaardige olie (bv. zonnebloemolie, sojaolie). Gebruik geen margarines, halvarines of andere namaak-boters. Pure roomboter, kokosolie (zonder transvet!) of palmolie kan je veilig gebruiken.

    Voedingsmiddelen met transvet
    Transvetten zitten ook in heel veel koolhydraatrijke producten zoals gebak, sauzen, kant-en-klaarmaaltijden, koek en diepvriespizza's. Als je Minder Koolhydraten eet, laat je al die producten gelukkig staan!

    Verbod op transvetten
    In Denemarken heeft al sinds 2003 een verbod op transvetten, en ook in een aantal Amerikaanse staten is transvet verboden. Vreemd genoeg mag in Nederland nog altijd transvet gebruikt worden en is de fabrikant zelfs niet verplicht het te melden op het etiket. Alleen op namaak-boter moet transvet vermeld worden, maar is dit minder dan 0,5% dan is het wettelijk toegestaan om dit naar 0 af te ronden, dus dan is het nog niet zichtbaar.

    Hoe herken je producten met transvet
    Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat, omdat het dus niet verplicht aangegeven staat. Het gebruik van gedeeltelijk geharde olie of vet moet wel altijd worden vermeld op het etiket. Staat bij de ingrediënten 'plantaardig vet, gedeeltelijk gehard' of 'gehydrogeneerd vet' of bevat 'plantaardig vet' dan weet je eigenlijk zeker dat er transvet in het product voorkomt.

  • Kan je met diabetes LowCarb eten?

    Ja, het is zelfs erg verstandig! We zien vaak al in de eerste week enorme verbeteringen.

    Medicijnen bijstellen
    Je diabetes-medicatie kan al snel worden bijgesteld. Zorg daarom dat je regelmatig je huisarts of specialist ziet om dit te overleggen.

    Meestal kunnen mensen al snel helemaal stoppen met hun medicatie, zolang ze maar Minder Koolhydraten blijven eten. Ze voelen zich daar heel veel beter bij!

  • Kan je beter biologisch eten?

    Of je wel of niet biologisch eet is een persoonlijke keus. Overwegend zal biologisch beter zijn, mens- en diervriendelijker.

    Vlees bevat vaak veel antiobiotica. Biologische dieren krijgen nooit preventief antibiotica toegediend. Dit gebeurt alleen curatief (dus als het dier ziek is) en alleen op indicatie van de dierenarts. Dat toedienen mag ook maar 1 keer per jaar. Biologisch vlees is daarom zeker aan te raden.

    Biologische eieren zijn de enige eieren van kippen die ook echt hebben 'gescharreld'.

  • Is er een handige koolhydraten app?

    Met de app van HelpDiabetes vind je snel het aantal koolhydraten in heel veel producten. Lees ook altijd de etiketten!

Copyright 2010 - 2016 TheNewFood