laatste artikelen en nieuws over minder koolhydraten en Paleo
 • Robert was opgegeven door zijn artsen 8-12-2018

  Robert worstelt al jarenlang met zijn gewicht wanneer hij in 2011 een hartaanval krijgt die hij ternauwernood overleeft. Zijn gezondheid is dramatisch slecht , het kan elk moment weer misgaan. Hij probeert van alles, diëten, medicijnen, maar zonder resultaat. De artsen geven hem op. Dan ontdekt Robert koolhydraatarme/keto aanpak en valt hij in 2 jaar tijd 90(!) kilo af. Nu voelt hij zich fitter en gezonder dan ooit.  Lees verder…

   

  ROBERT WAS DOODZIEK, NIEMAND KON MEER IETS DOEN
  In 2016 weegt Robert 181 kilo. Bloedproppen, longembolie en een nieuwe hartaanval liggen op de loer. Hij had allerlei diëten geprobeerd en kreeg de ene na de andere pil voorgeschreven, maar niets leek te helpen. Hij voelde zich verslagen. “Ik was doodziek en opgegeven en ik was al afscheid aan het nemen van mijn dierbaren.” 

  Toen ontdekte hij de ‘koolhydraatarme/Keto aanpak’ en dacht: “Ik ga het doen. Ik heb niets meer te verliezen.” 

  GEWICHT GEHALVEERD IN TWEE JAAR TIJD!
  In september 2016 begon hij met een koolhydraatarm/keto aanpak. In het eerste jaar  verloor hij maar liefst 45 kg. Robert had de smaak te pakken. Het jaar daarna combineerde hij de aanpak met deelvasten en verloor hij uiteindelijk nogmaals 45 kg waardoor hij zijn gewicht gehalveerd had. Een uitzonderlijke prestatie! 

  Gaandeweg kon hij steeds meer aan beweging doen. Inmiddels sport hij fanatiek. Iedereen is onder de indruk, zijn artsen hebben nog nooit zoiets meegemaakt. “Ik zong onlangs op de bruiloft van een goede vriend, waar ik twee jaar eerder afscheid van had genomen. Ik heb mij in tijden niet zo goed gevoeld!” 

  OVERTOLLIG VEL
  Doordat Robert  zoveel was afgevallen heeft, kreeg hij veel last van overtollige huid. Het deelvasten, waar hij in het tweede jaar mee was begonnen, hielp om hier wat aan te doen.  Al snel raakte hij zijn enorme hoeveelheid overtollig flappen vel kwijt en begon er steeds gezonder uit te zien. 

  Het vasten koste hem in het begin wel moeite. “Vasten is voor de meeste mensen in het begin niet makkelijk. Het is als een spier die je moet trainen.” Maar als je al langer keto eet dan is je lichaam gewend aan vet verbranden als brandstof. Je hebt daardoor geen honger. Ik vergat regelmatig te eten, soms een hele dag. Zo begon ik eigenlijk ‘per ongeluk’ met vasten en at ik steeds langere periode’s niet.

  “HET WERKT ECHT! GEEF NIET OP!”
  Hij voelde zich fitter en vitaler dan ooit tevoren en heeft weer energie om leuke dingen te doen. “Natuurlijk vereist het discipline en is het niet altijd gemakkelijk, maar het werkt echt! Geef niet op! Voor mij was de sleutel tot succes om koolhydraatarm eten en deelvasten te combineren zonder te veel druk op mezelf te leggen qua sporten.”

  “Mijn omgeving heeft mij enorm veel steun geboden en ik wil iedereen vanuit de grond van mijn inmiddels weer ‘perfect functionerende hart’ bedanken.”

   

   

  Door Léon Weeda, gebaseerd op een artikel (en foto) op dietdoctor.com.

    

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

   

  Het bericht Robert was opgegeven door zijn artsen verscheen eerst op TheNewFood.

 • Huisarts adviseert koolhydraatarm menu 7-10-2018

  De patiënten van huisartsenpraktijk de Zwolse tulp hebben het getroffen. Dete Hollemans is geen huisarts die vooral inzet op medicatie, maar op het verbeteren van de gezondheid door een andere leefstijl. Met gezonde koolhydraatarme voeding volgens de STARTGIDS als basis. Lees verder…

  “Ik zie zoveel goede resultaten, niet alleen bij mensen die willen afvallen of bij diabetes 2, maar bij allerlei gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid en maag/darm klachten, daar ben ik echt van onder de indruk. Dit is misschien wel het meest baanbrekende wat ik tot nu in mijn carrière heb meegemaakt, wat andere voeding en een andere leefstijl voor patiënten kan betekenen. “

   

  Haar eigen ziekte bracht haar op het spoor

  In 2014 verhuist Dete van Amsterdam naar Zwolle, waar ze een huisartsenpraktijk overneemt. Een jaar later blijkt ze een afwijking aan haar schilklier te hebben. Als gevolg daarvan wordt ze al snel heel veel zwaarder en krijgt ze steeds minder energie. Haar bloeddruk stijgt. Haar toestand gaat zo hard achteruit dat ze zich zelfs zorgen gaat maken over de toekomst van haar praktijk.

  Dan, in de zomer van 2017, hoort ze tijdens een nascholing voor het eerst over ‘andere voeding´ als medicijn. Dete was altijd al met gezonde voeding bezig en was altijd op zoek naar nieuwe informatie. Want in haar opleiding heeft ze hier vrijwel niets over geleerd.

  “Vanaf het allereerste begin was ik direct ontzettend onder de indruk en geïnteresseerd. Ik had het gevoel dat dit veel voor mijn patiënten zou kunnen betekenen, maar ik ben altijd erg van eerst zelf proberen. Dus ik ging me erin verdiepen en ook zelf al direct aan de gang met andere voeding. Met minder koolhydraten in mijn menu.”

   

  In drie maanden 15 kilo afvallen en véél meer energie.

  “Binnen een week merkte ik al dat ik veel meer energie kreeg!” En dat niet alleen, ze  merkt ook dat haar al jaren aanwezige darmklachten heel snel afnemen. “Binnen 3 maanden tijd ben ik 15 kilo afgevallen en is mijn bloeddruk genormaliseerd. Zonder een moment honger te hebben. Het kostte me ook totaal geen moeite om vol te houden.”

  Wat heeft deze LCHF aanpak gedaan voor haar gezondheidsproblemen? “Het is opmerkelijk dat sinds ik met deze andere voeding bezig ben er pas écht een verbetering heeft plaatsgevonden in mijn ziekteproces. Ik ben nog niet beter maar deze manier van eten heeft mij veel meer energie opgeleverd. Ik heb er veel aan te danken.”

  Naast voeding besteedt ze veel aandacht aan haar totale leefstijl. “Meer aandacht voor beweging, slaap en stress. En meer balans in mijn privé en werk zoeken.”

   

  Veelbelovende resultaten, patiënten worden nieuwsgierig

  Ze is opgetogen over haar eigen resultaten: “ Ik wilde er meer mee, veel patiënten in mijn praktijk zouden hier ook baat bij kunnen hebben. Ik ben alles gaan lezen wat er maar over te vinden is.” Dete kan niet wachten om met deze nieuwe kennis aan de slag te gaan in haar praktijk.

  Ze gaat steeds vaker in gesprek met patiënten over voeding en leefstijl, vaak vragen ze er zelf al om. “Het feit dat het bij mij zo goed werkte, dat zagen mijn patiënten natuurlijk ook. Ze wilden weten wat ik had gedaan, hoe het kwam dat ik er zo stalend bijzat. En zo kwam van het één het ander.”

  Er is nu bijna geen consult meer waar voeding niet bij ter sprake komt. “Echt bij allerlei gezondheidsproblemen zie ik zoveel goede resultaten! Ik ben daar bijzonder van onder de indruk.”

   

  Weekmenu’s als leidraad

  Hoe ga je het gesprek over andere voeding aan met je patiënten? “Ik vertel er eerst zelf wat over en laat ze meestal eerst meer informatie lezen (via links op de praktijkwebsite). Als ik ze dan weer zie zijn ze vaak al erg enthousiast en kijken we wat ze nodig hebben. Ze willen daarna meestal snel een start maken.

  Ik adviseer meestal de STARTGIDS en de andere boeken van TheNewFood. Het is heerlijk als mensen een leidraad hebben, aan de hand van de STARTGIDS kunnen ze heel goed beginnen.  Voor de één is het makkelijker dan voor de ander. Maar uiteindelijk vindt iedereen wel zijn of haar weg.” Soms zijn mensen nog wat huiverige omdat ze bepaalde dingen niet lusten bijvoorbeeld. Dete stelt ze gerust door uit te leggen dat ze die dingen kunnen vervangen. “Maar ik zeg ook: je kunt het een keer proberen. Misschien ga je ook dingen lekker vinden waarvan je dacht dat je het niet lustte. “

   

  Liever strikt koolhydraatarm dan ‘minderen’

  Afhankelijk van de patiënt en de gezondheidsproblemen kijkt ze samen met hen wat op de lange termijn haalbaar is. “Ik ben ervan overtuigd dat drastisch koolhydraten minderen tot 30 gram per dag zeker bij insulineresistentie het beste werkt, dat geldt ook voor mijzelf. En voor anderen werkt 50 gram ook goed, het blijft maatwerk.”

  “Je merkt heel erg aan mensen dat ze wel wat bewuster zijn dat er dingen anders moeten. Het scheelt natuurlijk enorm dat ikzelf zo gemotiveerd ben en zo overtuigd van deze aanpak. Ik zeg altijd: probeer het gewoon vier weken en kijk dan hoe je je voelt. Vier weken is voor iedereen te overzien.”

  Niet iedereen wil meteen starten met de strikte aanpak van de STARTGIDS, sommigen willen liever zelf hun weg vinden door koolhydraten voor een deel weg te laten uit hun normale menu. Maar dan blijven ze vaak toch wat kwakkelen en krijgen ze toch ook niet echt meer energie. Dan lijkt het niet optimaal te werken.”

   

  Hoe gaat ze om met zorgen over vet eten en cholesterol?

  “ Bij de meeste mensen zie je dat cholesterolwaardes al snel verbeteren. Iedereen kan met deze aanpak starten, ongeacht hun cholesterolwaardes. Patiënten vinden het soms toch spannend maar ik merk dat ook bij professionals. Die oude ideeën over vet en cholesterol zitten er nog zo ingebakken, dat heeft tijd nodig.”

  Heel soms ziet ze een heftige cholesterolreactie op deze andere manier van eten.  “Dat was bij mijzelf ook het geval. Mijn cholesterol en LDL stegen in het begin flink, eerlijk gezegd werd ik daar toen zelf toch ook een beetje zenuwachtig van.  Maar ik heb toch doorgezet en het tijd gegeven.” Inmiddels zijn haar cholesterolratio’s práchtig!

   

  Dete zit regelmatig op de racefiets, gaat dat goed op een LCHF menu?

  “Ik heb altijd veel gesport, fietsen was altijd al mijn hobby. Echt wielrennen doe ik sinds 2015. Dat was de eerste weken wel lastig op een strikt LCHF menu. Ik kwam niet verder dan 10 – 15 km en daarna ging het niet meer. Nu is het geen probleem meer, ik fiets makkelijk 40 kilometer met hoogtes en dat allemaal zonder extra koolhydraten.”

  Hoe heeft ze dat aangepakt? “Ik ben meer bouillon gaan drinken, sportdrank met elektrolyten en magnesium. Ik zeg nu ook altijd tegen patiënten: geef het  sporten op een lCHF menu even de tijd. Je lichaam moet die omslag maken naar een vetverbranding.  Ik ben daar zelf iets te snel in gegaan.”

   

  Is LCHF eten dan voor iedereen geschikt wat haar betreft?

  “Ja zou ik zeggen, zeker niet alleen bij overgewicht, diabetes of maag/darmklachten. Je ziet ook zoveel mensen met vermoeidheidsklachten, ze voelen zich niet fit, zitten niet lekker in hun vel. Ze krijgen weer energie van deze aanpak! Ik denk dat het voor elk mens gezond is om vooral vers en onbewerkt te eten met minder koolhydraten. Ook voor kinderen. Voor kinderen zou ik dan tot 100 gram koolhydraten per dag aanhouden.”

  Ze benadrukt dat je niet altijd zomaar kunt beginnen: “Als je al medicatie gebruikt voor een aandoening, zoals suikerziekte of hoge bloeddruk, overleg dan eerst met je arts. Vraag of je arts zich erin wil verdiepen als de kennis of ervaring met LCHF eten nog ontbreekt. Dit is belangrijk omdat door deze voedings- en leefstijlverandering moet de medicatie vaak snel en drastisch verlaagd of gestaakt worden!”

   

  Patiënten zijn erg blij met haar aanpak

  “Leefstijl en voeding hebben zo’n grote invloed op je welzijn. Ik denk dat voor alle patiënten, bij welke klachten dan ook, dit een heel belangrijk onderdeel van de behandeling zou moeten zijn. In mijn praktijk hopen wij daar het verschil te maken. Wij hebben dit nu helemaal verweven in onze missie en visie. Dat weten patiënten en ze zijn er blij mee. Dit trekt ook veel nieuwe patiënten die weten dat wij fanatiek zijn in leefstijl en niet vooral gericht op medicatie.”

  Dete vindt het wel jammer dat er niet eerder meer aandacht geweest is voor voeding en gezondheid. “Ik voel me nu naar patiënten toe bijna een beetje schuldig, dat ik denk dat ik dit niet eerder wist. Dan hadden we hier eerder mee aan de slag gekund.

   

  Sommige huisartsen denken misschien wel: dit is te mooi om waar te zijn!

  Ze vertelt over verschillende patiënten waar ze eerst niet zoveel voor kon doen en die ze nu wél heeft kunnen helpen. Ze geeft voorbeelden van patiënten die deze aanpak zóveel heeft opgeleverd. Niet alleen het afvallen is belangrijk, ze krijgen weer energie en zin in het leven, ik zie ze weer stralen en in hun kracht komen! Hoe mooi is dat?!”

  Hoe denkt ze dat collega’s hier tegenover staan? “Met name oudere huisartsen zijn misschien wat huiverig want het is het zoveelste voedingsverhaal. En misschien denken ze zelfs wel: dat is te mooi om waar te zijn. Waarom hebben we het dan al jaren anders gedaan?”

  Ooit was zijzelf sceptisch over deze aanpak: “Laatst kreeg ik op m’n kop van een patiënt die dit anderhalf jaar geleden al wist en wilde en toen vond ik dat nog niet zo’n goed idee. Hij sprak me daarop aan en hij heeft gelijk natuurlijk, dan moet ik toegeven: wij moeten zelf ook nog veel bijleren!”

   

  Grootse plannen

  Dete vindt het nog steeds heel bijzonder dat dit zo op haar pad is gekomen. “Ik vind het meer dan leuk en we proberen met elkaar om dit uit te bouwen. Om nog veel meer mensen te bereiken.”

  Diëtistes Janet de grave en Danielle Westerman zijn al 10 jaar bezig om LCHF op de kaart te krijgen in de regio Zwolle. “Wij bundelen onze krachten. We hebben net een nascholing gehad met huisartsen in de regio. Ik merkte toch veel belangstelling bij huisartsen, vooral bij jongere huisartsen.”

  Er zijn plannen om een platform in Zwolle op te richten. Niet alleen voor patiënten maar ook voor andere zorgprofessionals, zoals huisartsen, diëtisten en praktijkondersteuners. Zo kunnen zoveel meer mensen profiteren van de kennis die Dete en haar team inmiddels heeft opgebouwd.

  Kost haar dit niet veel tijd? “Ik doe dit niet alleen, we  doen dit samen als team. We steken in eerste instantie in op voeding, maar uiteindelijk gaat het om een totaalplaatje. Ook slapen, bewegen en stresscontrole. Ik wil toe naar een pakket waarbij we op alle fronten iets te bieden hebben. En ik denk dat we de tijd mee hebben, zowel patiënten als collega´s staan hier steeds meer open voor.”

  Er komen gelukkig steeds meer artsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten die pleiten voor een LCHF menu als onderdeel van een gezonde leefstijl. Ik vind dat een geweldige ontwikkeling en heb veel respect voor deze zorgprofessionals die het anders aan durven te pakken. Door in te zetten op méér energie, méér gezondheid en mínder medicatie!

   

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

   

  Het bericht Huisarts adviseert koolhydraatarm menu verscheen eerst op TheNewFood.

 • Anneke (59) eet zich slanker, gezonder en energiek! 5-10-2018

  Na jaren van intensieve behandeling wint Anneke uiteindelijk het gevecht tegen borstkanker. Ze is dan moe, uitgeput. Door de hormoontherapie is ze ook flink aangekomen. Ze wil schoon schip maken. Met de aanpak van ThenewFood valt ze uiteindelijk 25 kilo af, heeft ze weer veel energie en zit ze weer lekker in haar vel. Lees verder…

  IK STELDE ANNEKE EEN AANTAL VRAGEN:

  Waarom ben je begonnen met deze LCHF/keto aanpak?
  “Ik heb borstkanker gehad en wilde eens goed schoon schip maken nadat ik al die rotzooi in mijn lijf had gehad. Ik was er inmiddels ook van overtuigd dat voeding een belangrijke bijdrage kan leveren aan een gezond lichaam. Ik wilde afvallen en meer energie.”

   Je bent 25 kilo afgevallen, wat heeft het je nog meer opgeleverd?
  “Ik heb veel meer energie en ging ook steeds beter slapen. Mijn gewicht is nu redelijk stabiel, in de vakantie wil mijn gewicht nog wel eens wat stijgen, maar na de vakantie heb ik dat snel weer rechtgetrokken. Ik ervaar veel meer rust qua eten. Vroeger had ik vaak honger en was ik dol op bitterballen en paprikachips. Nu geniet ik van kaas en olijven”

  Hoe reageerde je arts?
  “Hij reageerde erg positief. De bloedwaardes waren op een gegeven moment enorm verbeterd en mijn gewicht behoorlijk afgenomen, een prachtig resultaat!”

  Hoe reageert je omgeving?
  “Mensen reageren vaak toch verrast en enthousiast. Niet alleen omdat ik zoveel ben afgevallen, maar vooral ook omdat ik op gewicht blijf! Hoe hou je dat vol vragen ze dan. En dat vertel ik ze maar al te graag natuurlijk. Ik heb al heel wat mensen enthousiast gemaakt!”

  Heb je eerder andere diëten gevolgd?
  “Ja ik heb in het verleden alle diëten gedaan die er bestaan denk ik. Alles werkte om veel of een beetje af te vallen, maar steeds voor de korte termijn. Deze LCHF aanpak werkt niet alleen, ik heb ook niet het gevoel op dieet te zijn. Het is voor mij gewoon een andere manier van leven.” 

  Hoe ben je begonnen?
  “Ik was eerst al zelf begonnen met zakjes en pakjes m’n keuken uit. Toen kwam ik op Internet TheNewFood tegen, ik dacht die weekmenu’s dat is handig! Die menu’s heb ik de eerste maanden gevolgd. Gaandeweg heb ik steeds meer recepten verzameld die bewaar ik in een map.” 

  Gebruik je nog steeds de weekmenu’s?
  “Ik maak nu zelf mijn menu’s, daar ga ik elke zondag voor zitten en plan dan vast vooruit voor de hele week. Dat geeft me rust. Mijn man eet ook mee, hij vindt het heerlijk!

  Vaak eten we voor het diner iets uit één van de boekjes van TheNewFood. Ook voor de lunch gebruik ik vaak de ontbijt&lunch special of als ik thuis ben soep, vaak uit de soepspecial.”  

  Hoe gaat het als je bij vrienden of familie bent?
  “Eigenlijk is het nooit een probleem. Ik vind het zelfs hartverwarmend hoe mensen hun best doen om rekening te houden met wat je eet. Heel soms doe ik wel een beetje mee. Een enkele keer iets met brood of een paar frietjes. En soms wat koolhydraatrijke groentes of peulvruchten.”

  Hoe gaat het op vakantie?
  “Dat vind ik ook niet zo moeilijk. We waren op reis in Sri Lanka en ik heb gewoon de rijst weggelaten. Heerlijk gegeten! En de afgelopen zomer waren we 6 weken aan zee. Alle dagen zelf gekookt, heerlijk BBQ gegeten met recepten en tips uit de zomerspecial. Heel af en toe eet ik dan iets met wat meer koolhydraten, maar nooit met suikerrijke producten.”

  Doe je aan sport?
  “Ik fiets minstens 3 keer per week naar mijn werk dat is 40 kilometer heen en weer. Sinds ik LCHF eet gaat dat me ook heel gemakkelijk af. Verder sport ik niet.”

  Blijf je LCHF eten?
  “Ik ervaar de werking van LCHF als zeer positief, dat maakt het gemakkelijk vol te houden en tot een gewoonte te maken. Mijn leven lang heb ik calorieën geteld. Alle tabellen kende ik van buiten. Ik doe het echt NOOIT meer.  Ik lees nu alleen etiketten om betere keuzes te maken als het om suiker en koolhydraten gaat.

  Voor mij is het nu heel normaal, een levenswijze. Ik vind die zoetigheid nu ook niet eens meer lekker.”

   

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

  Het bericht Anneke (59) eet zich slanker, gezonder en energiek! verscheen eerst op TheNewFood.

 • Koolhydraatarm LCHF/KETO eten bij lipoedeem 30-09-2018

  WAT IS LIPOEDEEM?

  Bij lipoedeem is sprake van extreme vetafzetting op benen en/of armen met bloedvaten die in slechte staat zijn. In verhouding met de rest van het lichaam zijn benen en soms armen veel dikker. Dat verschil kan oplopen tot enkele kledingmaten. Overgewicht en hormonen kunnen dit proces versnellen. Lees verder…

  HOE HERKEN JE LIPOEDEEM?
  • Een pijnlijk, zwaar gevoel in de benen
  • De huid is gevoelig voor druk van buitenaf en vaak strak gespannen
  • Het vet is slap ( ‘blubberbenen’ of ‘wiebelbenen’)
  • Vermoeidheid in de benen
  • Sinaasappelhuid (cellulite)
  • Makkelijk en regelmatig ontstaan van blauwe plekken
  • Een verschil van twee of drie kledingmaten tussen boven- en onderkant
  • De voeten zijn niet dik
  Ondanks de opvallende kenmerken (die heel anders zijn dan bij lymfoedeem) wordt het probleem door artsen vaak slecht herkend. De diagnose moet uiteindelijk door een dermatoloog worden vastgesteld.

  HOE ONTSTAAT HET?
  Lipoedeem is nog vrij onbekend. Insulineresistentie (en daardoor een slechte conditie van de bloedvaten) speelt een grote rol bij het ontwikkelen van lipoedeem. Het proces lijkt vaak te worden getriggerd door hormoonschommelingen zoals in de puberteit, bij zwangerschap en de overgang). 

  WAT KAN EEN ARTS DOEN?
  Met huidtherapie is enige verlichting van de strakgespannen huid mogelijk, maar het is geen oplossing. Uiteindelijk wordt vaak gekozen voor liposuctie omdat dit voor langere tijd kan helpen, al zijn de resultaten wisselend. Lang niet iedereen kiest voor een operatie vanwege alle risico’s die daarbij horen.

  WAT KUN JE ZELF DOEN?
  Afvallen lijkt een logische oplossing. Vrouwen met lipoedeem worden dan ook vaak naar huis gestuurd met het advies om maar af te vallen en meer te bewegen. Maar afvallen is lastig met deze klachten en ook als het lukt om gewicht kwijt te raken dan blijven armen en/of benen in verhouding nog steeds dikker en blijven de meeste klachten bestaan. Tenzij je kiest voor een koolhydraatarme aanpak!

   

  KOOLHYDRAATARM LCHF/KETO EN LIPOEDEEM

  Werken aan een gezonder lijf met gezondere vaten begint bij de juiste voeding. Met een koolhydraatarme/LCHF aanpak is het ook bij lipoedeem mogelijk om écht af te vallen. Deze manier van eten vermindert de gevolgen van insulineresistentie. 

  SNEL VERLICHTING VAN DE KLACHTEN
  In de praktijk zien we dat lipoedeem klachten snel verbeteren. Ook als afvallen met ‘normale diëten’ en sporten eerder niet lukte. Ik adviseer je om te beginnen vier weken de startgids te volgen. Houd het menu zo precies mogelijk aan, dat is het meest effectief. Na die eerste start zie en voel je al direct resultaat.

  MASSAGETHERAPIE VOOR EEN NOG BETER RESULTAAT
  Voor een nog beter (zichtbaar en voelbaar) resultaat is de combinatie van deze manier van eten met een goede massagetherapie aan te raden. Op die manier kan de conditie van de vaten uiteindelijk verbeteren.

   

  VOORBEELDEN UIT DE PRAKTIJK


  LILLY: 
  Lilly kon bijna niet meer functioneren door de lipoedeemklachten. De huid rond haar opgezette armen en benen was zo gespannen en pijnlijk dat ze niet aangeraakt kon worden. Met LCHF eten en speciale massages viel ze binnen één jaar 35 kilo af en ging van kledingmaat 48 naar maat 40.  
  LEES HET VERHAAL VAN LILLY….

   

  ELONA: Ook Elona (53) worstelt al vanaf haar 18de met lipoedeem. Met name haar benen waren altijd ruim 2 kledingmaten groter. Na haar twee zwangerschappen werd het probleem nog erger. 

  Naast lipoedeem kreeg ze ook steeds meer last van andere gezondheidsproblemen die vaak worden gezien bij insulineresistentie. Extreem hoge bloeddruk, vaak ontstekingen zoals slijmbeursontsteking en vaak hoofdpijn en migraine.

  Vier jaar terug start ze met strikt koolhydraatarm eten en massages bij Straq.
  Daarmee valt ze flink af en ook haar benen nemen langzaam in omvang af.  Ook ziet ze al snel verbetering van alle andere kwalen. Haar bloeddruk is nu weer normaal, ze heeft geen ontstekingen meer en nooit meer hoofdpijn. De resultaten zijn veelbelovend.

  DENK JE DAT JIJ OOK LIPOEDEEM HEBT MAAR WEET JE HET NIET ZEKER?
  Ook dan is het een heel goed idee om met strikt koolhydraatarm te beginnen! Dit is een zeer gezonde aanpak, je kunt er alleen maar beter van worden.

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

   

  Het bericht Koolhydraatarm LCHF/KETO eten bij lipoedeem verscheen eerst op TheNewFood.

 • Lilly (52) wint de strijd tegen lipoedeem zonder operatie 30-09-2018

  Lilly had al jaren last van lipoedeem en alleen operaties zouden haar kunnen helpen. Maar ze wil geen operatie en gaat op zoek naar een alternatief. Zo komt ze in 2017 terecht bij Marjolein die een bijzondere massagetechniek combineert met LCHF/KETO eten volgens de aanpak van TheNewFood. 
  Binnen een jaar valt Lilly 33 kilo af. Haar armen zijn dan elk ruim 10 cm in omvang afgenomen en haar benen zelfs ruim 15 cm. Ze ging van kledingmaat 48 naar een maatje 40 en heeft een nieuw leven.
  Lees verder…

  Dit is haar verhaal…

  Hoe lang heb je al lipoedeem?

  “Ik kreeg de laatste jaren steeds meer last van pijnlijke opgezette armen en benen met krachtverlies. Mijn huisarts dacht dat ik gewoon te dik was, al vond hij ook dat mijn armen en benen er ‘raar’ uitzagen. Na jaren van onderzoeken kreeg ik in 2016 de diagnose lipoedeem en lymfoedeem. Tegen die tijd stond mijn huid zó gespannen dat ik zelfs niet aangeraakt kon worden.” 

  Kon je worden behandeld volgens de artsen?

  “Ik werd doorgestuurd naar een huidtherapeut. Daar kreeg ik lymfedrainage, therapeutische kousen voor mijn armen, handschoenen en een speciale legging. Dat gaf wel iets verlichting maar het loste het probleem niet op. Verder konden ze in de reguliere geneeskunde niets voor me doen. Ja, je kunt liposuctie doen, maar ik wilde niet geopereerd worden. Ook omdat liposuctie niet het probleem wegneemt, het kan daarna terugkomen.”  

  Hoe ontdekte je dat het tóch mogelijk is om lipoedeem aan te pakken?

  “Via Facebook ontdekte ik Straq massage. Zo kwam ik terecht bij Marjolein die de aanpak van TheNewFood combineert met mapquassage. Een vrij onbekende Vietnamese massagetechniek die lipoedeem kan aanpakken. Het verbetert de conditie van de vaten en zorgt voor een betere vochtafvoer. Normaal als ik afviel dan bleven mijn armen en benen eigenlijk nog steeds dik, maar door deze therapie namen die ook af in centimeters. Het is geen fijne massage en het was vaak erg pijnlijk, maar bijzonder effectief.”  

  Hoe vond je het om over te stappen op een andere manier van eten?

  “Dat was een grote ommezwaai voor mij, maar ik heb doorgezet en deze manier van eten met vallen en opstaan mij eigen gemaakt. Ik was super gemotiveerd en vond het op zich niet moeilijk om de weekmenu’s te volgen. Mijn gezin heeft mij altijd ontzettend goed gesteund.” 

  Je bent 4 kledingmaten afgevallen, merk je nog meer verschil?

  “Ik ben lichamelijk een stuk flexibeler geworden en mijn conditie is enorm vooruitgegaan. Ik heb weer meer energie en kan nu weer meedoen met gezinsactiviteiten. Eerst kon ik met veel moeite drie dagen werken, als ik dan thuis kwam dan kon ik niets meer, behalve zitten op de bank. Dan was ik echt klaar. En nu gaat het zo goed dat ik er een halve dag bij heb genomen op mijn werk.” 

  Hoe gaat het nu met jou zelf, hoe voel je je?

  “Het verschil is bijna niet te bevatten. Als ik een cijfer zou moeten geven dan ben ik van een twee naar een acht gegaan. Mijn leven is enorm veranderd, ik ben dingen op gaan pakken die ik eerst niet meer deed. Ook op mijn werk, ik schaam me niet meer voor wie ik ben. Ik durf weer meer, hoef me niet meer te verstoppen vanwege mijn lijf. Leuke kleding kopen kan nu weer en ik was altijd al dol op mode dus daar ben ik ongelofelijk blij mee. “

  Hoe zie je dit in de toekomst?

  “Ik weet zeker dat ik altijd op deze manier blijf eten, ik heb geen andere keuze, maar het is geen straf. Ik zal ook ‘voor onderhoud’ naar Marjolein blijven gaan.
  Als ik blijft letten op het eten, samen met de massages, dan verwacht ik dat ik de lip- en lymfoedeem goed onder controle kan houden. Voor mij zit de kracht in de combinatie van LCHF voeding en die massages.”

   

  VERDER LEZEN
  Koolhydraatarm LCHF/KETO en lipoedeem
  Huisarts adviseert haar patiënten een strikt koolhydraatarm menu

   

  Hier vind je meer informatie over Marjolein. Lilly wide liever niet herkenbaar op de foto. Heb je nog vragen aan mij of Lilly? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

   

  Het bericht Lilly (52) wint de strijd tegen lipoedeem zonder operatie verscheen eerst op TheNewFood.

 • Kies de juist brandstof voor jouw lijf 18-09-2018

  Vraag ik aan je welke brandstof je tankt bij het tankstation dan ligt het antwoord voor de hand; het hangt ervan af of je een benzine of een dieselmotor hebt! Al komt het volgens de ANWB regelmatig voor dat mensen verkeerd tanken, vooral politieagenten schijnen daar erg goed in te zijn! Die hebben het blijkbaar zo druk met verdachte omstandigheden opmerken dat het soort te tanken brandstof ze ontgaat. Lees verder…

  Een gokje wagen
  Weet je echt niet wat je moet tanken en is er niemand in de buurt die dat wel weet, dan moet je misschien maar gewoon een gokje wagen.  Gok je benzine en gaat je auto stuk dan was diesel een betere keuze geweest. Een simpel maar heftig gevalletje voortschrijdend inzicht.

  Wij mensen moeten ook regelmatig tanken om het vuur brandend te houden, maar welke brandstof past bij onze motor? De meningen zijn hier momenteel over verdeeld. Eigenlijk best bijzonder, want vroeger wisten we precies wat goed voor ons was. Dat wisten onze voorouders van nature, net als andere diersoorten precies weten wat goed voor ze is. Ook zonder bemoeienissen van een voedingscentrum.

  En heel ingewikkeld kan het ook niet zijn zou je zeggen, er zijn in dit geval immers maar twee brandstofopties waar we uit kunnen kiezen: koolhydraten of vetten. Weet je echt niet welke brandstof  je moet eten dan kan je ook hier één van de twee proberen en kijken wat er gebeurt.

  Verkeerd gegokt!
  Ergens in de vorige eeuw besloot ‘men’ zo’n  gokje te wagen en in te zetten op koolhydraten. Op goed geluk. Nou ja, dat kwam eigenlijk door een frauderende wetenschapper waardoor ze dachten dat dat de beste keus was!

  We zijn toen massaal koolhydraten gaan eten en vet ging in de ban. En wat was het resultaat? We werden ziek en dik, en nog zieker en dikker. Een conclusie lijkt me voor de hand liggen; het was precies de verkeerde keuze! Steeds meer wetenschappers, artsen en diëtistes delen deze conclusie.

  Gelukkig is het nog niet te laat!
  De juiste keuze was ‘vetten’ geweest. Toch jammer! Het goede nieuws is; als je jaren achter elkaar foute brandstof in je auto tankt is de schade onherstelbaar, maar bij ons mensen lijkt dat niet het geval. Want wie nu alsnog overschakelt op vetten als brandstof wordt overwegend slanker en gezonder. Diabeten kunnen vrijwel altijd al vanaf dag twee hun medicatie afbouwen en in 80% van de gevallen diabetes 2 zelfs helemaal omkeren. Om maar iets te noemen.

  vettenDe vette werkelijkheid
  Laten we met z’n allen besluiten dat het mooi geweest is. Het is jammer dat men blijkbaar de verkeerde keuze heeft gemaakt, maar dat kan de beste gebeuren. Dat toegeven is lastig, maar het wordt wel tijd om met z’n allen de werkelijkheid onder ogen te zien:  Namelijk dat we stuk gaan van heel veel koolhydraten eten en dat vetten eten wél goed is voor je lijf!

  Nieuwsgierig naar hoe je dat aanpakt? Maak gebruik van de startgids en ervaar al binnen een paar dagen hoeveel beter je je voelt wanneer je de juiste brandstof tankt! Word ook een super vetverbrander!

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

  Het bericht Kies de juist brandstof voor jouw lijf verscheen eerst op TheNewFood.

 • Leef je écht korter door een koolhydraatarm menu? 25-08-2018

  De afgelopen week kopten verschillende kranten dat je door een koolhydraatarm dieet eerder overlijdt. Spectaculaire koppen natuurlijk, maar de grote vraag (die mij veel is gesteld) is: klopt die informatie? Lees verder…

  Niet alleen in Nederland maar wereldwijd waren in de kranten naar aanleiding van dit onderzoek spectaculaire én onverantwoordelijke koppen te vinden. Dit was voor veel mensen verwarrend omdat koolhydraatarm eten voor hen juist veel gezondheidswinst oplevert!

   

  LEEF JE KORTER OP EEN LCHF KOOLHYDRAATARM MENU?

   

  Allereerst: Eet jij LCHF/koolhydraatarm, dan gaat dit niet over jou!
  Om te beginnen:  Wat in de krantenkoppen koolhydraatarm wordt genoemd gaat in werkelijkheid over gemiddeld (37% caloriebehoefte uit koolhydraten) 140 gram koolhydraten per dag, dat is dus NIET koolhydraatarm! Eet jij wel echt LCHF/koolhydraatarm dan gaat dit hele onderzoek niet over jou!

  Buiten dat: het onderzoek waar het hier over gaat bewijst überhaupt helemaal niets!!

  Waarom die krantenkoppen? Sensatiezucht in de media?
  De kans is groot dat de journalisten alleen naar de conclusie hebben gekeken van het onderzoek en in die conclusie wekken de onderzoekers de indruk dat er iets bewezen is. Maar dat kan helemaal niet.  Onderzoeken waarbij wordt gekeken naar patronen in grote hoeveelheid data kunnen niets bewijzen. Ze kunnen hooguit een mogelijk verband laten zien waarbij ook veel afhangt van de (referentie) groepen die de onderzoekers kiezen.

  Wat was het doel van het onderzoek?
  Een doel was te onderzoeken of een verband zou kunnen worden gevonden tussen bepaalde voeding en de kans om eerder te overlijden. Een ander doel was te onderzoeken of er een effect is op de levensduur wanneer koolhydraten deels worden vervangen door plantaardige óf dierlijke eiwitten en vetten

  Welke informatie gebruikten de onderzoekers?
  Onderzoekers gebruikten vragenlijsten die ruim 20 jaar geleden zijn ingevuld. Mensen moesten aangeven wat ze het afgelopen jaar hadden gegeten (zou jij dat nog weten?). In het onderzoek gaan ze ervan uit dat men ook in de 20 – 25 jaar ná het invullen áltijd precies zo is blijven eten!

  Daarnaast lijken mensen lang niet alles te hebben ingevuld wat ze aten (te zien aan de weinige calorieën die zijn ingevuld) waardoor de lijsten niet compleet zijn en in feite dus nietszeggend. Met overgewicht en alcoholgebruik werd bovendien geen rekening gehouden terwijl dat juist belangrijke factoren zijn als het gaat over vroege sterfte.

  Welke informatie werd niet gebruikt?
  De minder-koolhydratengroep bleek vooral te bestaan uit ongezonde rokende, alcohol drinkende mannen die vaak overgewicht en diabetes hadden. Deze mensen hadden dus überhaupt al meer kans om vroegtijdig te overlijden. Ook werd geen onderscheid gemaakt tussen het soort gegeten koolhydraten, zoals koolhydraten uit groente of uit koekjes.

  Hoe belangrijk is de uitkomst van dit soort onderzoeken?
  Zelfs als het onderzoek perfect was uitgevoerd, zonder fouten, dan nog kan dit soort onderzoek alleen een ‘mogelijk verband’ aantonen wat daarna eerst grondig uitgebreid verder moet worden onderzocht om te kijken of er sprake is van mogelijke oorzaak en gevolg. Dat is in dit onderzoek niet gebeurd.

  Het onderzoek zegt dus helemaal niets over LCHF/koolhydraatarm eten?
  Nee het was een onderzoek naar een mogelijk verband tussen bepaalde voedingsgroepen en oorzaken van overlijden. De onderzoekers kozen ervoor om in hun conclusie ‘misleidende’ uitspraken te doen die door de kranten zijn opgepikt als ‘bewijs’ dat koolhydraatarm eten ongezond is.

  Hoe kun je de volgende keer weten of zo’n krantenbericht waar is?
  Bekijk deze video en leer wat het verschil is tussen verband en bewijs en waar je op moet letten als je wilt weten of iets écht waar is.

  KUN JE GEZONDER (OUD) WORDEN DOOR LCHF ETEN?

  Op deze website vind je veel verhalen van échte mensen die veel gezondheidswinst hebben geboekt door LCHF koolhydraatarm te gaan eten. Zoals mensen met diabetes 2 die een slechte prognose hadden en die nu weer ZONDER DIABETES, zonder kans op complicaties en zonder enige medicatie van het leven kunnen genieten. Op deze site vind je ook artikelen van artsen en wetenschappers en échte onderzoeken.
  KIES HIERNAAST IN DE RECHTER ZIJBALK OP EEN ONDERWERP OM MEER TE LEZEN!

   

  MEER REACTIES OP HET ONDERZOEK IN DE LANCET 

  Dr. Harcombe: Dit gaat niet over koolhydraatarm eten! VERTAALD DOOR THENEWFOOD
  Dr. Andreas Eenfeldt: Kan een koolhydraatarm dieet je leven verkorten?
  Dr. Aseem Malhotra: Koolhydraatarme dieten verkorten de levensduur NIET
  Dr. John Schoonbee: Koolhydraatarm en sterfte

   

  VERDER LEZEN

  Waarom lees je soms negatieve berichten in de krant?
  Dr. Harcombe: Dit gaat niet over koolhydraatarm eten! VERTAALD DOOR THENEWFOOD

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

  Het bericht Leef je écht korter door een koolhydraatarm menu? verscheen eerst op TheNewFood.

 • dr. Harcombe: Geen bewijs tegen koolhydraatarm 22-08-2018

  NU.nl kopte: met “Vleesrijke koolhydraatarme diëten kunnen levensduur verkorten”. De BBC waarschuwde: “Koolhydraatarme diëten kunnen je leven verkorten, volgens studie”. Wereldwijd verschenen vele vergelijkbare krantenkoppen naar aanleiding van een studie, gepubliceerd in The Lancet van augustus 2018 (Ref 1, 2, 3 en 4). Dr. Zoë Harcombe, voedingswetenschapper, keek kritisch naar het betreffende onderzoek. Onderstaand een vertaling/samenvatting van haar conclusies over dit onderzoek.  Lees verder…

   

  DIT GAAT NIET OVER KOOLHYDRAATARM ETEN!

   

  Het eerste belangrijke punt: iedere krantenkop met het woord ‘koolhydraatarm’ zat fout. Ook in het wetenschappelijke artikel zelf wordt het woord ‘koolhydraatarm’ helaas verkeerd gebruikt. In deze studie werden helemaal geen koolhydraatarme diëten onderzocht. De gemiddelde koolhydraat-inname van de groep die de minste koolhydraten at, was 37%. Dat is nog steeds een relatief koolhydraatrijk dieet! Van de 15,000 mensen wiens eetgewoontes onderzocht zijn in deze studie, waren er slechts 315 die minder dan 30% calorieën uit koolhydraten aten. De gemiddelde koolhydraatinname van deze 315 personen was nog steeds hoger dan 26%. Zelfs de mensen in deze groep aten niet koolhydraatarm. Maak je dus geen zorgen als je echt koolhydraatarm eet, want dit onderzoek gaat niet over jou. Als je toch nieuwsgierig bent, lees dan gerust verder om te zien wat er nog meer mis is met deze studie. 

  Het onderzoek
  Deze studie bestaat uit drie delen, alle drie gebaseerd op populatiestudies (Ref 5). In het eerste deel werd van 15,428 volwassenen tussen de 45 en 64 jaar met een vragenlijst de voeding in kaart gebracht om onderzoek te doen naar het verband tussen voeding en overlijdensrisico. Het tweede deel was een meta-analyse waarin de data van de eerste studie gecombineerd werd met data van zeven andere studies uit verschillende landen. Het laatste deel was een onderzoek naar het effect van dierlijke en plantaardige bronnen van vet en eiwit op de kans op overlijden in verband met koolhydraat-inname. 

  De onderzoeksresultaten
  In het eerste deel van de studie concludeerden de onderzoekers dat 50-55% energie-inname uit koolhydraten geassocieerd was met het laagste overlijdensrisico (in totaal waren er 6283 sterfgevallen over een periode van 25 jaar). Het risico op overlijden was het hoogst bij een koolhydraat-inname onder de 30% en boven de 65%, volgens een U-vormige curve. De gemiddelde koolhydraat-inname in dit deel van de studie was 49%.
  Ook in deel twee waarin de eerste studie werd gecombineerd met de resultaten van zeven andere populaties, kwam deze U-vormige curve weer terug. Een gemiddelde koolhydraatinname was geassocieerd met het lager sterfterisico dan een lage (<40%) en hoge (>70%) inname.
  In deel drie bleek dat de resultaten varieerden afhankelijk van de bron van de voedingsstoffen. De onderzoekers betogen dat het risico op overlijden toeneemt als koolhydraten worden vervangen door dierlijke vetten en eiwitten, en afneemt als ze worden vervangen door plantaardige alternatieven. 

  De krantenkoppen
  De spectaculaire krantenkoppen kwamen voort uit een statistische berekening in deze studie. De onderzoekers berekenden dat een 50 jarige deelnemers die relatief weinig koolhydraten aten (minder dan 30%) gemiddeld vier jaar korter zouden leven dan mensen met een koolhydraat-inname van 50-55%. Iemand met een hoge koolhydraat-inname (meer dan 65%) zou gemiddeld één jaar korter leven. Laten we eens kijken waar deze bewering op gebaseerd is, want daarmee komen we ook bij de problematische aspecten van deze studie. 

   

  10 PUNTEN VAN KRITIEK OP DIT ONDERZOEK 


  Alle populatiestudies zijn onderworpen aan dezelfde beperkingen. De twee belangrijkste zijn:
   

  1) Correlatie is niet hetzelfde als causatie
  Een statistisch verband (correlatie) betekent niet per se dat er sprake is van oorzaak en gevolg (causatie). Uit populatieonderzoek kan bijvoorbeeld blijken dat mensen die broccoli eten gemiddeld ouder worden dan zij die dat niet doen. Dat betekent echter niet dat je van broccoli ouder wordt. Misschien zijn mensen die vaak broccoli eten in het algemeen gezonder, en worden ze daarom ook ouder. Daarom moeten correlaties altijd getest worden op causatie met de zogenaamde ‘Bradford Hill Criteria’ (Ref 6). Dat is in dit onderzoek niet gebeurd.

  2) Het gaat over hele kleine daadwerkelijke risico’s
  Meestal worden wetenschappelijke onderzoeksresultaten gepresenteerd als een relatief risico, bijvoorbeeld ‘37% hogere kans op overlijden’. Deze studie deed dat niet, maar koos voor een spectaculaire krantenkop ‘Als je niet de perfecte hoeveelheid koolhydraten eet, sterf je 4 jaar eerder’. Alleen n de bijlage werd het relatieve risico vermeld.

  De auteurs beweren dat in vergelijking met de groep met een gemiddelde koolhydraat-inname het overlijdensrisico 37% groter is voor mensen met een lage koolhydraatinname en 16% groter voor mensen met een hoge koolhydraat-inname. In medische begrippen zijn dit zeer kleine risico’s, die in het niet vallen bij de risico’s van bijvoorbeeld roken of alcoholconsumptie.

  De participanten in studie hadden een jaarlijks sterftepercentage van 1,63%. Een verschil van 37% op een gemiddeld sterftepercentage van 1,63% is het verschil tussen 1,38% en 1,88% (Ref 7). Dat is een stuk minder opzienbarend dan de krantenkoppen je willen laten geloven.

  Alle populatiestudies over voeding hebben bovendien nog drie extra beperkingen:

   

  3) De gebruikte vragenlijsten voor voeding
  Populatiestudies maken vrijwel altijd gebruik van vragenlijsten om vast te stellen hoe het voedingspatroon van de deelnemers eruit zien. Je kunt je voorstellen dat dit niet altijd nauwkeurige of waarheidsgetrouwe resultaten oplevert. In het eerste deel van deze studie werd gevraagd hoe vaak mensen over het afgelopen jaar standaardporties van bepaalde voedingsmiddelen hadden gegeten uit een lijst van 66 producten (Ref 8). Kun jij je nog herinneren hoe je het afgelopen jaar gegeten hebt? Eet jij ‘standaardporties’? 

  De gemeten calorie-innames laten duidelijk zien dat de ingevulde voedingslijsten niet compleet zijn. De gemiddelde dagelijkse calorie-inname was 1558 kcal voor de minder-koolhydratengroep en 1660 voor de gemiddelde groep. Dit zou betekenen dat de Amerikaanse deelnemers van deze studie de afgelopen 25 jaar gemiddeld slechts 1660 kcal per dag aten. Dat is ongeloofwaardig laag en wijst erop dat de voedingslijsten geen realistisch beeld geven van wat de deelnemers daadwerkelijk aten. 

  Deze studie had bovendien een looptijd van 25 jaar. De vragenlijst werd afgenomen aan het begin van de studie in 1987-1989 en werd herhaald bij het derde terugkombezoek in 1993-1995. De onderzoekers nemen dus aan dat de deelnemers na het derde terugkombezoek gedurende 20 jaar hun voedingsgewoontes niet meer hebben veranderd, zelfs als er tussen het eerste en het derde bezoek wél veranderingen waren. Is jouw voedingspatroon de afgelopen 20-25 jaar hetzelfde gebleven? 

  En ze deden nóg een ernstige aanname. De koolhydraat-innames van deelnemers die hart-en-vaatziekten, diabetes of een beroerte kregen tijdens de studie, werden níet geupdate, ‘om potentiele verwarring te voorkomen als gevolg van dieetveranderingen naar aanleiding van de diagnose’. Stel, Jan eet aan het begin van de studie weinig koolhydraten. Hij krijgt diabetes en zijn diëtiste schrijft hem een graanrijk dieet voor. Omdat zijn koolhydraat-inname in het onderzoek niet wordt geupdate, wordt zijn overlijden toegerekend aan de low carb groep, terwijl hij al jaren koolhydraatrijk at. Het tegenovergestelde kan ook voorkomen. Als Marieke aan het begin van het onderzoek een gemiddelde koolhydraat-inname heeft, maar koolhydraatarm gaat eten omdat ze hart-en-vaatziekten ontwikkelt, dan zal haar kans op overlijden nog steeds in verband worden gebracht met haar gemiddelde koolhydraat-inname aan het begin van de studie. 

  De periode tussen het begin van de studie en het derde herhaalbezoek vond plaats voordat er goed onderzoek was gedaan naar koolhydraatarme voeding (Ref 9). Het is dus onwaarschijnlijk dat mensen met gezondheidsproblemen in deze periode na hun diagnose koolhydraatarm zijn gaan eten. Alle patiënten kregen in deze periode het advies om 55% van de calorieën uit koolhydraten te eten. De kans is dus groot dat zelfs de mensen die aan het begin van de studie weinig koolhydraten aten, na een medische diagnose toch overschakelden op een dieet met meer koolhydraten. Door de manier waarop de studie is ingericht, zouden deze mensen desalniettemin tot de koolhydraatarme groep gerekend worden. 

  Omdat de <30% koolhydratengroep zo klein is, slechts 315 personen, is deze bovendien heel gevoelig voor kleine veranderingen. Als er slechts 68 personen verplaatst zouden worden van deze groep naar een andere groep, zou het sterftepercentage al niet meer verschillen van die van de 50-55% groep. Als hetzelfde zou gebeuren met de 50-55% groep, zou het effect op het sterftepercentage veel kleiner zijn, omdat het aantal personen in die groep veel groter is. De beslissing om de toewijzing van personen met een medische diagnose niet te wijzigen, is dus extra onvoordelig voor de kleine groep met een lage koolhydraat-inname. 

  4) Gebrekkig corrigeren van de data
  De onderzoeksgegevens van deze studie zijn gecorrigeerd voor leeftijd, ras, geslacht, naar welk onderzoekscentrum de deelnemers gingen, de totale energie-inname, diabetes, het roken van sigaretten, fysieke activiteit, inkomen en opleidingsniveau. BMI (Body Mass Index, een indicator van overgewicht) is echter niet meegenomen in de correctie. Ook dit is weer een fout van deze studie. 

  In het eerste deel van het onderzoek werd bovendien niet gecorrigeerd voor dieetfactoren. Er werd dus geen rekening gehouden met onder andere het type koolhydraten dat mensen aten en de hoeveelheid plantaardige olie of bewerkt vlees. Koolhydraten zitten onder andere in zuivel, fruit, groente, snoep, tart, koekjes, brood (volkoren of wit), ontbijtgraan, pasta, chips, noten en suiker. De koolhydraten in groene groente, noten en zuivel zijn echter geheel anders dan die in chocolade, chips en koekjes. Hier is geen rekening mee gehouden in deze studie. Alle koolhydraathoudende voedingsmiddelen uit de vragenlijst werden op één grote hoop gegooid (Ref 10). 

  5) Ongezonde mensen hebben ongezonde leefgewoontes
  Wat voor soort mensen zouden er eind jaren tachtig en begin jaren negentig (toen de vragenlijsten werden ingevuld) een dieet met minder koolhydraten hebben? In de bijlagen en tabellen vinden we het antwoord: vooral mannen, diabetespatiënten, rokers, personen met een hoger BMI en mensen die relatief weinig bewegen. Zoals we hierboven al zagen, hebben de onderzoekers voor de meeste van deze factoren gecorrigeerd, maar niet voor BMI. En zelfs als ze dat wel hadden gedaan, zijn zulke correcties vaak niet voldoende om beïnvloeding van het onderzoeksresultaat helemaal teniet te doen.

  Gezonde mensen hebben ‘gezonde’ gewoontes, zoals niet roken, een gezond gewicht houden, sporten, weinig alcohol drinken en volkoren granen eten. Volkoren granen zijn daarom mogelijk eerder een marker van iemand met een gezonde leefstijl, dan dat ze actief bijdragen aan de gezondheid (Ref 11). Ongezonde mensen daarentegen, hebben ongezonde leefgewoontes zoals roken, drinken, weinig bewegen en ongezond eten. Veel mensen die in deze studie minder koolhydraten aten, behoorden tot deze groep.

   Deze specifieke studie lijdt bovendien nog onder de volgende problemen: 

  6) Geen correctie voor alcoholconsumptie
  In de studie wordt helemaal niet gesproken over alcohol. Er is dus niet gecorrigeerd voor alcoholconsumptie, ondanks dat de deelnemers in de vragenlijsten wel konden aangeven hoeveel bier, wijn en sterke drank ze consumeerden. Dit is een grote misser.
  Relatief veel mensen in de minder-koolhydratengroep waren rokers. Het is algemeen bekend dat rokers vaak ook meer alcohol drinken. Door geen rekening te houden met alcoholconsumptie komt de minder-koolhydratengroep dus mogelijk onevenredig slecht naar voren. 

  7) Het probleem van een kleine vergelijkingsgroep
  Nu komen we bij het meest problematische deel deze studie. De 15,428 deelnemers zijn op basis van subjectieve criteria in groepen ingedeeld om te komen tot de mooie U-vormige curve die door de media is opgepikt. De meeste groepen hebben een bereik van 10% (bijvoorbeeld 40-50% koolhydraten), maar de ‘optimale’ groep heeft slechts een bereik van 5% (50-55% koolhydraten). Zodoende zijn 6097 mensen in de 50-55% groep geplaatst en slechts 315 in <30% koolhydratengroep. De minder-koolhydratengroep lijdt hierdoor onder het probleem van een kleine vergelijkingsgroep. Het zou veel eerlijker zijn geweest om de groepen in te delen zodat iedere groep evenveel deelnemers had. 

  Het volgende voorbeeld legt uit waarom dat zo is. Stel dat je een groep hebt van 20 kinderen, waarvan er 2 autisme hebben. Als de groep gaat skiën sterven twee kinderen in een lawine, van wie één kind met autisme. Het sterftecijfer voor autistische kinderen is nu 1 op 2 (50%) en voor niet-autistische kinderen is het 1 op 18 (5,5%). Met dit voorbeeld kun je heel duidelijk zien hoe een kleine vergelijkingsgroep (hier de autistische kinderen) een sterk vertekend onderzoeksresultaat kan opleveren. De krantenkoppen over de studie naar sterfte en koolhydraat-inname zijn op dezelfde manier tot stand gekomen, met een veel te kleine vergelijkingsgroep en een speciale statistische techniek (Kaplan-Meier estimates, Ref 12).

   8) Slechte keuze voor een referentiegroep
  Vragenlijsten voor de studie van voedingspatronen hebben zoveel beperkingen, dat je zou kunnen beargumenteren dat ze nutteloos zijn. Ze zijn nog het meest betrouwbaar waar het om uitersten gaat. Mensen zullen zich vrij goed herinneren wat ze helemaal nooit eten en wat ze juist heel vaak eten. Het vergelijken van de groepen met de hoogste en laagste inname van een bepaald voedingsmiddel werkt daardoor het ‘minst slecht’. Het is daarom makkelijker om de gezondheidseffecten van een specifiek voedingsmiddel zoals eieren te onderzoeken, dan van koolhydraten, die in zeer veel verschillende voedingsmiddelen voorkomen. 

  In deze studie is en zeer smalle groep (50-55% koolhydraten) gekozen als referentiegroep om alle andere groepen mee te vergelijken. Deze groep is samengesteld op basis van de voedingslijsten. We hebben echter gezien dat deze waarschijnlijk dat niet erg betrouwbaar zijn. We kunnen daarom onmogelijk zeker weten of mensen in deze groep echt 50-55% koolhydraten hebben gegeten. De groep is veel te smal gedefinieerd, en dat heeft slechte gevolgen voor de betrouwbaarheid van het onderzoeksresultaat.

   9) De meta-analyse
  Deel twee van het onderzoek is een meta-analyse waarin de studie uit deel één met zeven andere studies wordt vergeleken (Ref 13). Dit deel van het artikel lijkt als doel te hebben om de U-vormige curve uit deel één te bevestigen. Dat is gelukt, maar niet zonder een paar goocheltrucjes… 

  Op pagina 3, bij ‘statistische analyse’, staat dat papers in aanmerking kwamen voor de vergelijking als ze corrigeerden voor tenminste drie van de volgende factoren: leeftijd, geslacht, overgewicht, roken, diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hart-en-vaatziekten. Dat betekent dat de gebruikte studies mogelijk geen rekening hebben gehouden met meerdere belangrijke factoren voor sterfte, die helemaal geen verband houden met koolhydraat-inname. 

  De onderzoekers hebben ervoor gekozen om de data van de verschillende studies op een specifieke manier in te delen. Hun meta-analyse bestaat uit twee delen. Deel A omvat drie Europese studies, deel één van hun eigen onderzoek en twee Noord-Amerikaanse studies. Deel B bestond uit een Japanse studie en de ‘PURE study’ waarin verschillende – voornamelijk niet-westerse – landen worden bestudeerd. Hun verantwoording hiervoor is dat de koolhydraat-inname van de Europese en Noord-Amerikaanse populaties in verhouding lager was (gemiddeld 50%) dan die in de Aziatische landen en in de landen van de PURE studie (gemiddeld 61%). Het lijkt alsof ze hebben gedacht: ‘als we alle data op één grote hoop gooien krijgen we geen significante resultaten, dus laten we Europa en de VS combineren en de niet-Westerse landen als een aparte groep bekijken.’ 

  De gegevens van de PURE studie laten zien dat vooral inwoners van China, Zuid-Azië en Afrika een hoge koolhydraatinname hebben. Hoge koolhydraatinname in deze regio’s is vaak geassocieerd met een laag inkomen, wat het onderzoeksresultaat negatief kan beïnvloeden omdat arme mensen vaak minder gezond zijn. De PURE studie zelf rapporteerde overigens geen significant verschil in overlijdingsrisico tussen groepen met de hoogste en laagste koolhydraatinname in Aziatische regio’s. 

  Het lijkt er sterk op dat de onderzoekers de data van deze andere studies wilden gebruiken om de resultaten van het eerste deel van hun eigen studie te bevestigen.

  10) Beweringen over het vervangen van producten
  Het laatste deel van de studie rapporteerde dat het sterfterisico varieerde als mensen meer plantaardige of meer dierlijke producten aten. Het risico op overlijden nam toe naarmate koolhydraten werden vervangen door dierlijk vet en eiwit, en het nam af als de vervangende producten plantaardig waren.
  Dit is echter een vertekende weergave van het onderzoek. Populatiestudies doen wel vaker uitspraken over het ‘vervangen’ van producten, maar dat is onterecht, want in werkelijkheid wordt er niks vervangen (zie ook Ref 15). Alleen in zogenaamde ‘gerandomiseerde studies met een controlegroep’ zijn de onderzoekers in staat om het voedingspatroon van de deelnemers zodanig te beheersen, dat er systematisch vervangende producten kunnen worden getest. In populatiestudies wordt alleen met vragenlijsten bijgehouden wat mensen eten. De ene deelnemer eet minder koolhydraten en meer dierlijke producten dan een ander, maar (a) er worden geen producten in iemands voeding vervangen door andere en (b) er worden geen individuen bestudeerd, maar grote groepen. Populatiestudies kunnen dus alleen algemene uitspraken doen over de resultaten van een bepaalde groep mensen.

  In dit onderzoek is een groep gemaakt van mensen met een lage koolhydraatinname en een hogere inname van dierlijk vet en eiwit. Ook is er een groep gemaakt van mensen met een lage koolhydraatinname en een hogere inname van plantaardig vet en eiwit (Ref 16). De data voor dit deel van de paper komen weer uit deel één van de studie.

  In het artikel staan een aantal opmerkingen, die eigenlijk hadden moeten worden aangemerkt als factoren die de onderzoeksresultaten zouden kunnen beïnvloeden (hieronder in cursief, met kritisch commentaar in normaal schrift). 

  • Een meer plantaardig dieet met minder koolhydraten was geassocieerd met een gemiddeld hogere groenteconsumptie en een lagere fruitconsumptie.– Misschien is een lage consumptie van fruit (dus minder suiker) geassocieerd met een verlaagd sterfterisico?
  • Een meer dierlijk dieet met minder koolhydraten was geassocieerd met een lagere inname van groente en fruit. – Is een gebrek aan groente dan in verband te brengen met een verhoogd sterfterisico?
  • Totale eiwitinname was hoger in het meer dierlijke voedingspatroon. – Dus was een hogere eiwitinname geassocieerd met nadelige gevolgen?
  • De studie wijst vijf voedingsmiddelen aan waarvan de inname het meest verschilde tussen de groepen met de hoogste en laagste consumptie van dierlijke en plantaardige producten. Het meer dierlijke dieet met minder koolhydraten had meer dagelijkse porties rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, kip en kaas. – In de voedingslijsten zien we terug om welke producten het precies gaat, namelijk vleesbeleg voor op brood, stoofschotels, ovenschotels en bijgerechten. Dit kunnen dus ook bacon sandwiches, kant-en-klare lasagne, afhaal-Chinees en (vooral in de VS) kip van Kentucky Fried Chicken zijn. Dat zijn uiteraard geen gezonde producten.
  • Het meer plantaardige dieet met minder koolhydraten omvatte meer porties noten, pindakaas, donker brood, chocolade en witbrood dan de voedingspatronen met meer koolhydraten. Deze voedingslijst leest veel minder als het menu van een afhaalrestaurant of de kant-en-klaar afdeling van de supermarkt. Hier zien we bevestiging voor het vermoeden dat de onderzoeksresultaten negatief beïnvloed zijn door het feit dat de minder-koolhydratengroep die veel dierlijke producten at vooral bestond uit mensen met ongezonde leefgewoontes, ofwel de rokende, alcohol drinkende mannen met overgewicht en diabetes waar we het al eerder over hebben gehad.

    

  SLOTCONCLUSIE

  Zelfs als deze studie de deelnemers in eerlijke groepen van gelijke grootte had verdeeld… 

  Zelfs als de vragenlijsten beter waren ingevuld en een goede afspiegeling waren van wat mensen daadwerkelijk hebben gegeten tijdens het gehele 25 jaar durende onderzoek… 

  Zelfs als mensen op de juiste manier waren toegewezen aan groepen die overeenkwam met hun echte koolhydraatinname na een medische diagnose … 

  Zelfs als er een verklaring was voor de calorie-consumptie van 1,560-1,660 kcal… 

  Zelfs als de studie gecorrigeerd had voor alle dieetfactoren… 

  Zelfs als ‘koolhydraten’ niet verschillende dingen betekenden (van boerenkool tot taart)… 

  Zelfs als het artikel had kunnen compenseren voor het feit dat ongezonde mensen vaker ongezonde leefgewoontes hebben… 

  Zelfs als er aandacht was geweest voor de effecten van alcoholconsumptie en als de studie hiervoor had gecompenseerd… 

  Zelfs als de onderzoekers de data niet hadden gemanipuleerd om een voordelige smalle referentiegroep te krijgen… 

  Zelfs als de levensverwachting eerlijk was berekend, zonder manipulatie met een veel te kleine vergelijkingsgroep… 

  Zelfs als de onderzoekers de uitersten van de populatie als robuuste referentie hadden genomen, in plaats van de middengroep… 

  Zelfs als het onderzoeksonderwerp (een gehele macronutriënt – koolhydraten) geschikt was om te onderzoeken met een voedingsvragenlijst zoals deze… 

  Zelfs als het verschil in sterfterisico’s veel hoger was geweest… 

  Zelfs als de analyse aannemelijk had gemaakt dat er sprake was van oorzaak en gevolg… 

  …is het doel van populatiestudies om verbanden te vinden die vervolgens in een gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep moeten worden getest.

   

  Zelfs als al deze ‘zelfs als-en’ waar waren geweest, dan nog zouden we er niet meer over kunnen zeggen, dan dat het interessant zou zijn om het gevonden verband in een gerandomiseerd studie met een controlegroep opnieuw te onderzoeken. Zulke onderzoeken zijn namelijk de gouden standaard van de wetenschap, en geven veel betrouwbaardere resultaten dan populatiestudies.

   

  MEER REACTIES OP DIT ONDERZOEK 

  Dr. Andreas Eenfeldt: Kan een koolhydraatarm dieet je leven verkorten?
  Dr. Aseem Malhotra: Koolhydraatarme dieten verkorten de levensduur NIET
  Dr. John Schoonbee: Koolhydraatarm en sterfte
   

     

  VERDER LEZEN

   

  Leef je echt korter door een koolhydraatarm menu?
  Waarom lees je soms negatieve berichten in de krant?

   

   

   Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

   

  Het bericht dr. Harcombe: Geen bewijs tegen koolhydraatarm verscheen eerst op TheNewFood.

 • Bourgondische ex-diabeet Martin eet elke dag heerlijk 14-08-2018

  Martin Bos (46) uit Nunen was altijd slank én een liefhebber van heerlijk eten. Dus toen hij in korte tijd veel aankwam en met diabetes bij de huisarts belandde, zei de lekkerbek in hem dat hij zo lang mogelijk alles wilde blijven eten. “Toen ik steeds zieker werd hoorde ik dat je met een LCHF-dieet je diabetes 2 kan omkeren en dat je dan heerlijk kunt eten met veel vlees en vet. Als ik dit had geweten, was ik er veel eerder mee begonnen.” Lees verder…

  48 kilo aangekomen en diabetes 2
  Vermoeidheid, zweten, droge mond, trillen. Met die klachten kwam Martin in 2007 bij de huisarts. Hij voelde zich niet goed en was in 2,5 tijd maar liefst 48 kilo aangekomen. Hij in die periode ook net een scheiding achter de rug en een een nieuwe vrouw die hem allerlei lekkers voorzette. Steeds meer eten dus, en steeds vaker. Totdat zijn lichaam die klachten begon te krijgen.

  De huisarts stuurde Martin meteen naar het ziekenhuis, waar zijn lichaam werd schoongespoeld en hij aan de insuline werd gezet. Hij bleek diabetes 2 te hebben en al erg ziek te zijn.

  Ik dacht: als ik extra spuit kan ik eten wat ik wil
  In eerste instantie peinsde Martin er niet over om zijn eetgewoonten om te gooien. “Ik dacht: ik spuit wel wat extra insuline en blijf eten wat ik wil. Ik ga niet op dieet.”

  Maar dat pakte minder goed uit, hij moest steeds meer insuline spuiten en werd ook steeds dikker. Op advies van zijn diabetesverpleegkundige woonde Martin een voorlichtingsbijeenkomst bij over LCHF/koolhydraatarm eten. Daar hoorde hij verhalen van mensen die veel waren afgevallen en geen insuline meer hoefden te spuiten. Toch aten ze heerlijk!

  Rigoureus het roer om en van de medicatie af
  “Toen besloot ik de boel rigoureus om te gooien. En dat ging meteen goed. In één week tijd viel ik 5,5 kilo af en al snel mocht ik afbouwen met medicijnen. Insuline spuiten hoefde niet meer.” Én dus nog steeds genieten van eten? “Ja! Ik dacht: als dit alles is? Je eet totdat je vol zit en als je weer honger krijgt, eet je een paar uur later weer wat. Dat voelt niet als een dieet.”

  Als ontbijt gaat Martin meestal voor yoghurt, tussen de middag bijvoorbeeld voor zelfgemaakte broccoli-soep of kippensoep. Eigenlijk maar net wat zijn vrouw hem voor heerlijks voorschotelt. “Het scheelt dat ik het liefst drie keer per dag warm eet. En ik ben gek op snacks en tussendoortjes. Geef mij maar blokjes kaas en worst. Verder eet ik veel vlees, gebakken in de roomboter, en groenten… heerlijk. En ook nog gewoon spaghetti hoor, maar dan van courgetteslierten. Met gehakt, knoflookolie, uien, tomaten. Je kunt allemaal zo lekker maken als je zelf wilt.”

  25 kilo afgevallen, fitter en energiek
  Al snel nadat hij met het dieet begonnen was, voelde Martin zich ook fitter; energieker. Hij viel 25 kilo af. Nu loopt hij vier keer in de week zo’n 20 kilometer. ‘Dan ga ik even een vette rookworst halen bij de Hema.” Zijn omgeving vindt het prachtig om te zien hoeveel Martin is afgevallen en vooral ook hoe hij op gewicht blijft. “Zien mijn collega’s me weer binnen komen met een boodschappentas met snacks en lekkere gehaktballetjes. Ik had ooit een kookboek met koolhydraatarm eten en nadat ze zagen hoeveel ik was afgevallen, wilde iedereen dat boek lenen.”

  Het lijkt wel elke dag kerst, zó lekker
  Tegenwoordig is Martins gewicht stabiel. Bij uitzondering – op vakantie of tijdens een uitje met een vriend op het terras – zondigt hij wel eens. Maar dan gaat de volgende dag meteen de knop weer om. Zolang hij onder de 100 kilo blijft is hij tevreden. “Ik hoef er helemaal geen extra moeite voor te doen. Maar het belangrijkst is dat ik nog steeds heerlijk eet. Geregeld zet ik de gourmet even aan. Ik heb bijna elke dag een kerstgevoel!”

  Wil jij jezelf ook diabetes 2 omkeren?

  Kijk eerst of je meteen kunt starten:

  Ben je pre-diabeet of diabeet en slik je geen medicatie of alleen metformine
  Dan kunt je meteen beginnen met HET NIEUWE ETEN met heel weinig koolhydraten! Hoe eerder hoe beter! Elke dag is meegenomen om te voorkomen dat je straks (meer) medicatie moet gaan gebruiken en steeds zieker wordt… Je zult zien dat je je al binnen een paar dagen heel veel beter gaat voelen en dat je bloedsuikers zijn gedaald! Anderen die deze keuze hebben gemaakt willen nooit meer terug naar hoe ze zich voor die tijd voelden!

  Ben je diabeet en gebruik je bloedsuikerverlagende medicatie?
  Gebruik je bloedsuikerverlagende medicatie of spuit je insuline? Overleg dan eerst met je huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige hoe zij je kunnen begeleiden in het afbouwen van je medicatie. Maak samen een plan!
  HET NIEUWE ETEN met veel minder koolhydraten en meer gezonde vetten, werkt namelijk zó goed dat je bloedsuikers al vrijwel meteen drastisch dalen. Waardoor je dus al direct minder medicatie nodig hebt.
  Een brief met uitleg over deze aanpak voor je arts vind je hier.

   

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

  Het bericht Bourgondische ex-diabeet Martin eet elke dag heerlijk verscheen eerst op TheNewFood.

 • “Ik eet al twee jaar heerlijk met deze leefwijze” 5-08-2018

  Voor Ida Feller (59) uit Lierop is koolhydraatarm eten al jaren een ‘a way of life’ en het lijkt soms of anderen daar meer moeite mee hebben dan zijzelf. “Je moet gewoon niet te moeilijk denken. Geef mij lekker een plak kaas of worst bij de borrel. Of ik trek een blikje vis en wat mayonaise open en gebruik een schijf komkommer in plaats van toastjes. Net zo makkelijk.” Lees verder…

  Haar hele leven was Ida slank en als volwassene woog ze altijd rond de 55 kilo. Maar door medicijnen die ze moest slikken voor de ziekte van Crohn raakte haar bloedsuikerspiegel enorm in de war. In 2010 moest ze daarom vrij plotseling insuline spuiten. Dat bleek de doodsteek voor haar gewicht: in vijf jaar tijd kwam ze 30 kilo aan. “Ik heb zitten janken bij de diabetesverpleegkundige. Ik zei: ik wil dit niet meer. Ik was zo moe, kon niets meer, deed niets meer. Ik was het ook helemaal niet gewend om zoveel te wegen, voelde me zo lomp.”

  Via de diabetesverpleegkundige, die Ida’s conditie net als de huisarts en een andere arts niet onder controle kreeg, kwam ze bij een diëtiste terecht. Die adviseerde Ida om mee te doen met een proef in Geldrop om koolhydraatarm te gaan eten. Ze moest dan wel direct minder insuline spuiten, anders kon het gevaarlijk zijn. Hoe graag Ida ook anders wilde eten; ze twijfelde enorm. “Ik heb de afspraak met de diëtiste wekenlang voor me uitgeschoven. Ik vond het lastig om zo radicaal om te slaan. Er was toen, begin 2016, ook nog niet zoveel over te vinden als nu.”

  Zoektocht naar alternatieven
  In april van dat jaar besloot ze er toch voor te gaan. “Niet geprobeerd is áltijd mis. Je moet echt die omslag in je kop maken. Geen suiker, geen gebak, geen brood… dat miste ik echt in het begin. En dan is het zoeken naar alternatieven. Nu maak ik zelf brood of pizzabodem van courgette en oude kaas. Of ik maak lasagne, maar dan met courgetteplakken in plaats van lasagnebladeren. Ik stond in de omgeving bekend om mijn koude schotel met aardappelen; nu vervang ik de piepers gewoon door bloemkool. Iedereen smult ervan. Zelfs mijn man, die er eerst met lange tanden naar zat te kijken.”

  Binnen de kortste keren merkte Ida de resultaten van haar dieetkeuze. Van 85 kilo zakte ze naar 67 kilo en binnen een paar maanden hoefde ze geen insuline meer te spuiten. Nog een aantal maanden later belandde ze in een hele stressvolle periode en moest ze weer tijdelijk insuline bijnemen, waardoor ze ook weer wat aankwam. Maar alleen door koolhydraatarm te blijven eten kon ze het spuiten uiteindelijk weer achterwege laten.

  Consequent maar niet ongezellig
  “Het is zo simpel. Gewoon wat bloemkool met roomkaas en kaas uit de oven, zó lekker. Soepen die je bindt met groenten. Verse asperges even blancheren, wokken met garnalen en knoflook en een beetje bechamelsaus van de Lidl, waar bijna geen koolhydraten in zitten. Daar doe ik een moord voor.”
  ’s Ochtends gaat ze voor wat er maar in huis is. Eieren met avocado, wat mozzarella met kaas, sla met makreel en olie, wat nootjes. “Daar kan ik een hele tijd op vooruit.”

  Per maaltijd probeert ze niet boven de 10 gram koolhydraten uit te komen. Inmiddels is de koolhydraatarme leefstijl iets waar ze niet meer over nadenkt. Familieleden en vrienden vinden het soms lastiger om te bepalen wat ze Ida moeten voorzetten op een feestje of barbecue. Toch is de omgeving ook geïnspireerd geraakt om minder koolhydraten te eten, al was het alleen maar omdat je er ook een mooiere huid van krijgt.

  Maar Ida merkt dat niet iedereen het even goed volhoudt als zij. “Je moet niet denken dat je dan op gegeven moment wel weer een gebakje kan eten of iets. Want er is altijd wel een verjaardag, een feestje of een traktatie, dan blijf je bezig. Het gaat er juist om dat je dat níet doet.” Consequent zijn dus, adviseert Ida. En dat hoeft helemaal niet ongezellig te zijn. “Een wijntje kan bést! Maar neem dan geen zoete wijn. Of een lekkere jonge Jenever in plaats van een zoet likeurtje bij de koffie. Zo moeilijk is het allemaal niet.”

   

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

  Het bericht “Ik eet al twee jaar heerlijk met deze leefwijze” verscheen eerst op TheNewFood.

Copyright 2010 - 2016 TheNewFood