laatste artikelen en nieuws over minder koolhydraten en Paleo
 • Simone heeft nu geen last meer van Crohn 22-01-2019

  Simone heeft als sinds haar kinderjaren de ziekte van Crohn als ze naar aanleiding van een documentaire op Netflix start met koolhydraatarm en vetrijk eten. Niet alleen valt ze de door haar gewenste kilo’s af, ze heeft nu ook geen last meer van haar darmen en andere symptomen van de ziekte die ze al zo lang heeft. Lees verder…

  Interview door Bo Onderweg

  Simone Boode uit Heerlen was pas 7 toen ze in 1995 heel erg ziek werd en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Pas na een jaar werd ze ontslagen. Met de diagnose Ziekte van Crohn, waarvan men toen nog dacht dat het een ouderdomsziekte was. Na haar ontslag blijft Simone onder controle bij de kinderarts en krijgt naast het gebruik van medicatie het advies om vet eten te vermijden. 

  Vies
  “Ik wilde zo jong als ik was die medicijnen niet. Het smaakte erg vies en als kind wil je dat gewoon niet. De kinderarts vond het goed en we mochten het proberen zonder medicatie. Met als voorwaarde dat als de ernstige klachten terugkwamen ik de medicatie weer moest nemen. Maar het ging goed, want mijn moeder lette heel goed op wat ik at. Ze kookte altijd vers en met weinig vet. Ook scherpe kruiden werden vermeden. Suiker niet.” 

  Blijvende klachten
  Toch bleef Simone klachten houden. “Ik heb altijd veel last van mijn darmen gehad en vaak buikpijn en slijmverlies bij mijn ontlasting. En dat terwijl ik toch goed oplette op wat ik at. Bij elk griepje of ziek zijn, schoten mijn ontstekingswaarden bovendien gelijk omhoog. En daarnaast had ik bijna dagelijks last van een enorm brandend gevoel op mijn rug, kenmerkend voor Crohn. Het heeft mijn leven als kind zeker beïnvloed. Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik niet kon doen wat andere kinderen wel konden.” 

  The Magic Pill
  En dan ziet Simone op Netflix de documentaire ‘The Magic Pill’ waarin artsen, patiënten, wetenschappers en anderen het koolhydraatarme/keto dieet bespreken als oplossing voor veel welvaartsziekten. Simone studeert verpleegkunde en is veel bezig met gezondheid. “Deze documentaire was een trigger voor mij om er verder over na te denken. “Veel van wat ik at, was gebaseerd op suikers en dat wilde ik eigenlijk niet meer. Maar in mijn achterhoofd bleef de gedachte van het eten van weinig vet vanwege de Crohn.”

  Toch begon Simone met het lezen van wetenschappelijke artikelen. “En daar kwam juist uit naar voren dat deze manier van eten wel positief kan uitwerken bij mijn ziekte. Ik ben er daarna vol ingegaan en al snel merkte ik dat ik me er erg goed bij voelde.” 

  Hoe ging het verder?
  Hoewel ze in het begin moeite heeft met de toiletgang en veel last van haar darmen, voelde Simone zich vanaf het begin erg goed. “Mijn vriend merkte al heel snel op dat ik helemaal geen buikpijn meer had. En zelf voelde ik dat mijn darmen steeds rustiger werden en ik eigenlijk alles, uiteraard koolhydraten uitgezonderd, kon eten.”

  Maar niet alleen op darmgebied merkt Simone de positieve veranderingen. Ook heeft ze door de dag heen meer energie en slaapt ze beter. “Ik heb altijd slecht geslapen en had vaak nachtmerries. Sinds ik koolhydraatarm/keto eet, is ook dat ten goede veranderd. En het brandende gevoel op mijn rug is ook weg. Eigenlijk vind ik dat nog wel het fijnste.”  

  Wat vinden anderen ervan?
  Hoewel koolhydraatarm/keto eten in eerste instantie haaks lijkt te staan op de adviezen die worden gegeven bij de ziekte van Crohn stond de huisarts er niet negatief tegenover dat Simone deze manier van eten wilde uitproberen. “Hij is bekend met koolhydraatarm eten en stond er open voor. Ik moest het maar proberen.”

  En ook haar vriend staat niet negatief tegenover Simones nieuwe manier van eten. “Op het avondeten na doet hij nog niet met mij mee, maar hij heeft het er wel vaak met anderen over. Daarnaast kijken mijn ouders er ook positief tegenaan. Mijn moeder is zelf bekend met koolhydraatarm eten, en mijn vader – hoewel eerst afwachtend – ziet ook dat het werkt. Alleen sommige collega’s staan er niet achter. Maar eigenlijk maakt het me helemaal niet uit wat andere mensen zeggen. Het doet mij en mijn lijf goed. Dat is het belangrijkste.” 

  Zalige bloemkoolpuree
  Op de vraag wat ze op een dag eet? “Als ontbijt neem ik vaak eieren met ontbijtspek. In de middag eet ik regelmatig restjes van de avond ervoor. En ’s avonds eet ik gewoon groente en vlees, waarmee ik uitgebreid varieer. Ik ben vooral gek op spinazie. Of bijvoorbeeld gevulde courgette.”

  Is er dan niets wat ze moeilijk vindt om te laten staan? “Ik vind kip met aardappelpuree heel erg lekker. Maar ik merk dat als ik iets eet dat hoger is in koolhydraten mijn lichaam daar niet goed op reageert en dus vind ik het het niet meer waard om die dingen te eten. Nu maak ik dus de zalige bloemkoolpuree uit de stamppotspecial.” 

  En blijft ze de ketogene leefwijze volhouden?
  “Eigenlijk ben ik nog niet eens vanwege mijn ziekte met deze koolhydraatarme leefwijze begonnen. Ik deed het in eerste instantie omdat ik niet goed in mijn vel zat en graag wilde afvallen. Ik had overgewicht en voelde me opgeblazen. Daar wilde ik in eerste instantie vanaf. Ik zag bij het beginnen wel de gezondheidsvoordelen, maar ik dacht niet gelijk aan Crohn. Maar ik merkte dus ook dat het voor mijn ziekte heel erg positief was om op deze manier te eten. En om die reden wil ik het ook blijven doen.”

   

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

  Het bericht Simone heeft nu geen last meer van Crohn verscheen eerst op TheNewFood.

 • Toos (74) nu medicatievrij “Wij eten lekkerder dan ooit”! 14-01-2019

  Toos van Doorn-Kliebisch (74) uit Best, Noord-Brabant, komt er in 2002 bij toeval achter dat haar bloedsuikergehalte veel te hoog is: ze heeft diabetes 2. Ook haar cholesterol is te hoog.
  De huisarts schrijft medicatie voor. Maar dat helpt onvoldoende, Toos wordt steeds zieker. Ze moet naar een diëtist maar de adviezen van haar diëtist gaan de bloedsuikers juist omhoog. Lees verder…

  Nadat het zien van een uitzending van ‘dokters van morgen’ besluit ze zelf het heft in handen te nemen en met succes! Lees verder…

  Interview door Bo Onderweg, voor TheNewFood  

   

  Starten met diabetesmedicatie
  De huisarts geeft Toos eerst 500 mg Metformine, een dosis die meerdere malen wordt opgehoogd totdat ze uiteindelijk 2000 mg per dag slikt. Ook krijgt ze medicatie voor haar te hoge cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Daarnaast wordt ze doorverwezen naar de praktijkondersteuner die haar adviseert om af te vallen. “Ik ben naar een diëtiste gegaan, maar ik had niet echt baat bij de standaard voedingsadviezen van minder calorieën en minder vet. Soms waren mijn bloedwaarden iets beter, maar ik bleef steken op 2000 mg Metformine per dag en ik viel niet af.”

  Dokters van morgen
  Wanneer vond er een verandering plaats? “In het najaar van 2017 zag ik op televisie het programma ‘Dokters van Morgen’. Ik kende toen een koolhydraatarme/keto aanpak nog niet, maar hoorde erover in de uitzending. Als zij dat kunnen, dan kan ik dat ook, ging ik van uit.” Toos begint gelijk met de voor haar nieuwe manier van eten en al snel schaft ze ook de Startgids aan. Koolhydraatarm/keto eten bevalt haar gelijk heel goed. “Het was helemaal niet moeilijk. Eigenlijk was ik de eerste dagen best verbaasd dat ik geen honger had. 

  “ik eet lekkerder dan ooit”
  In het begin heb ik de weekmenu’s uit de Startgids gevolgd, later met de andere boeken erbij. Ik ben een sla-mens, dus ik heb in eerste instantie ook veel salades gegeten. Nu eet ik ’s ochtends vaak een gebakken eitje, of twee gekookte eieren. ’s Middags bijvoorbeeld twee zoute haringen, een salade met tonijn of zalm of een restje van de avondmaaltijd van de vorige dag. ’s Avonds eet mijn man met mij mee en eten we bijvoorbeeld hutspot met hachee uit de stamppotspecial. Lekker toch?!” En of ze iets mist? Lachend: “Nee hoor, wij hebben het afgelopen jaar lekkerder gegeten dan ooit.”

  Geen diabetes meer en geen medicatie meer nodig…
  Wat vindt de huisarts eigenlijk van haar nieuwe eetpatroon? “Die weet het nog niet. Ik heb tot nu toe alleen contact gehad met de praktijkondersteuner. Zij vond het wel interessant, maar was van mening dat als ik strikt koolhydraatarm zou blijven eten, mijn suiker weer omhoog zou gaan.” Het tegendeel blijkt waar. Binnen een maand zijn haar bloedwaarden zo goed dat Toos geen Metformine meer nodig heeft en ook haar cholesterolmedicatie is inmiddels gehalveerd. “De praktijkondersteuner wilde dat ik 500 mg Metformine blijf gebruiken. Voor de zekerheid. Maar nu mijn waarden goed zijn – mijn HbA1c zit tussen de 5 en 6 – wil ik dat niet.  Ik wil geen medicatie slikken gebaseerd op aannames.” 

  …En 20 kilo eraf
  Haar nieuwe manier van eten zorgt er niet alleen voor dat Toos al snel van haar diabetes af is en zonder medicatie kan, maar ook dat ze – en dat vindt ze een heel prettige bijkomstigheid – zo’n 20 kilo is afgevallen. Haar gewicht is nu stabiel. “Het is goed te zien en ik krijg veel complimenten dat ik er goed uit zie.” Ook zit ze qua conditie een stuk beter in haar vel. “Ik neem nu de trap in plaats van de lift en ga lekker op de fiets boodschappen doen. Of met mijn man een flink stuk wandelen.”

  En blijft ze deze koolhydraatarme leefwijze volhouden?
  “Ja, dat denk ik wel. Het bevalt me heel goed. Mijn schoondochter heeft aan mij gezien hoe mijn leven is veranderd en is nu zelf ook begonnen met deze koolhydraatarme/keto aanpak.
  ”Maar de moeilijke momenten dan? “Die zijn er veel minder dan vroeger, en nu eigenlijk alleen als ik alleen thuis ben. Vroeger pakte ik dan chips. Nu een lekker stuk komkommer met salami. En dan is het ook gelijk over en ga ik actief bezig zijn.”

  Tot slot
  Wil je nog iets kwijt? Toos: “Ik voel me een gelukkig mens dat ik de uitzending van ‘Dokters van morgen’ heb gezien en ik door die uitzending op onderzoek ben gegaan en daarmee de Startgids van TheNewFood heb gevonden. Met de informatie daarin heb ik de controle over mijn eigen lijf en leven teruggekregen. Zonder medicatie en met energie. Dat gun ik iedereen.”

   

   

  Het bericht Toos (74) nu medicatievrij “Wij eten lekkerder dan ooit”! verscheen eerst op TheNewFood.

 • Huisarts adviseert koolhydraatarm menu 6-01-2019

  De patiënten van huisartsenpraktijk de Zwolse tulp hebben het getroffen. Dete Hollemans is geen huisarts die vooral inzet op medicatie, maar op het verbeteren van de gezondheid door een andere leefstijl. Met gezonde koolhydraatarme voeding volgens de STARTGIDS als basis. Lees verder…

  “Ik zie zoveel goede resultaten, niet alleen bij mensen die willen afvallen of bij diabetes 2, maar bij allerlei gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid en maag/darm klachten, daar ben ik echt van onder de indruk. Dit is misschien wel het meest baanbrekende wat ik tot nu in mijn carrière heb meegemaakt, wat andere voeding en een andere leefstijl voor patiënten kan betekenen. “

   

  Haar eigen ziekte bracht haar op het spoor

  In 2014 verhuist Dete van Amsterdam naar Zwolle, waar ze een huisartsenpraktijk overneemt. Een jaar later blijkt ze een afwijking aan haar schilklier te hebben. Als gevolg daarvan wordt ze al snel heel veel zwaarder en krijgt ze steeds minder energie. Haar bloeddruk stijgt. Haar toestand gaat zo hard achteruit dat ze zich zelfs zorgen gaat maken over de toekomst van haar praktijk.

  Dan, in de zomer van 2017, hoort ze tijdens een nascholing voor het eerst over ‘andere voeding´ als medicijn. Dete was altijd al met gezonde voeding bezig en was altijd op zoek naar nieuwe informatie. Want in haar opleiding heeft ze hier vrijwel niets over geleerd.

  “Vanaf het allereerste begin was ik direct ontzettend onder de indruk en geïnteresseerd. Ik had het gevoel dat dit veel voor mijn patiënten zou kunnen betekenen, maar ik ben altijd erg van eerst zelf proberen. Dus ik ging me erin verdiepen en ook zelf al direct aan de gang met andere voeding. Met minder koolhydraten in mijn menu.”

   

  In drie maanden 15 kilo afvallen en véél meer energie.

  “Binnen een week merkte ik al dat ik veel meer energie kreeg!” En dat niet alleen, ze  merkt ook dat haar al jaren aanwezige darmklachten heel snel afnemen. “Binnen 3 maanden tijd ben ik 15 kilo afgevallen en is mijn bloeddruk genormaliseerd. Zonder een moment honger te hebben. Het kostte me ook totaal geen moeite om vol te houden.”

  Wat heeft deze LCHF aanpak gedaan voor haar gezondheidsproblemen? “Het is opmerkelijk dat sinds ik met deze andere voeding bezig ben er pas écht een verbetering heeft plaatsgevonden in mijn ziekteproces. Ik ben nog niet beter maar deze manier van eten heeft mij veel meer energie opgeleverd. Ik heb er veel aan te danken.”

  Naast voeding besteedt ze veel aandacht aan haar totale leefstijl. “Meer aandacht voor beweging, slaap en stress. En meer balans in mijn privé en werk zoeken.”

   

  Veelbelovende resultaten, patiënten worden nieuwsgierig

  Ze is opgetogen over haar eigen resultaten: “ Ik wilde er meer mee, veel patiënten in mijn praktijk zouden hier ook baat bij kunnen hebben. Ik ben alles gaan lezen wat er maar over te vinden is.” Dete kan niet wachten om met deze nieuwe kennis aan de slag te gaan in haar praktijk.

  Ze gaat steeds vaker in gesprek met patiënten over voeding en leefstijl, vaak vragen ze er zelf al om. “Het feit dat het bij mij zo goed werkte, dat zagen mijn patiënten natuurlijk ook. Ze wilden weten wat ik had gedaan, hoe het kwam dat ik er zo stalend bijzat. En zo kwam van het één het ander.”

  Er is nu bijna geen consult meer waar voeding niet bij ter sprake komt. “Echt bij allerlei gezondheidsproblemen zie ik zoveel goede resultaten! Ik ben daar bijzonder van onder de indruk.”

   

  Weekmenu’s als leidraad

  Hoe ga je het gesprek over andere voeding aan met je patiënten? “Ik vertel er eerst zelf wat over en laat ze meestal eerst meer informatie lezen (via links op de praktijkwebsite). Als ik ze dan weer zie zijn ze vaak al erg enthousiast en kijken we wat ze nodig hebben. Ze willen daarna meestal snel een start maken.

  Ik adviseer meestal de STARTGIDS en de andere boeken van TheNewFood. Het is heerlijk als mensen een leidraad hebben, aan de hand van de STARTGIDS kunnen ze heel goed beginnen.  Voor de één is het makkelijker dan voor de ander. Maar uiteindelijk vindt iedereen wel zijn of haar weg.” Soms zijn mensen nog wat huiverige omdat ze bepaalde dingen niet lusten bijvoorbeeld. Dete stelt ze gerust door uit te leggen dat ze die dingen kunnen vervangen. “Maar ik zeg ook: je kunt het een keer proberen. Misschien ga je ook dingen lekker vinden waarvan je dacht dat je het niet lustte. “

   

  Liever strikt koolhydraatarm dan ‘minderen’

  Afhankelijk van de patiënt en de gezondheidsproblemen kijkt ze samen met hen wat op de lange termijn haalbaar is. “Ik ben ervan overtuigd dat drastisch koolhydraten minderen tot 30 gram per dag zeker bij insulineresistentie het beste werkt, dat geldt ook voor mijzelf. En voor anderen werkt 50 gram ook goed, het blijft maatwerk.”

  “Je merkt heel erg aan mensen dat ze wel wat bewuster zijn dat er dingen anders moeten. Het scheelt natuurlijk enorm dat ikzelf zo gemotiveerd ben en zo overtuigd van deze aanpak. Ik zeg altijd: probeer het gewoon vier weken en kijk dan hoe je je voelt. Vier weken is voor iedereen te overzien.”

  Niet iedereen wil meteen starten met de strikte aanpak van de STARTGIDS, sommigen willen liever zelf hun weg vinden door koolhydraten voor een deel weg te laten uit hun normale menu. Maar dan blijven ze vaak toch wat kwakkelen en krijgen ze toch ook niet echt meer energie. Dan lijkt het niet optimaal te werken.”

   

  Hoe gaat ze om met zorgen over vet eten en cholesterol?

  “ Bij de meeste mensen zie je dat cholesterolwaardes al snel verbeteren. Iedereen kan met deze aanpak starten, ongeacht hun cholesterolwaardes. Patiënten vinden het soms toch spannend maar ik merk dat ook bij professionals. Die oude ideeën over vet en cholesterol zitten er nog zo ingebakken, dat heeft tijd nodig.”

  Heel soms ziet ze een heftige cholesterolreactie op deze andere manier van eten.  “Dat was bij mijzelf ook het geval. Mijn cholesterol en LDL stegen in het begin flink, eerlijk gezegd werd ik daar toen zelf toch ook een beetje zenuwachtig van.  Maar ik heb toch doorgezet en het tijd gegeven.” Inmiddels zijn haar cholesterolratio’s práchtig!

   

  Dete zit regelmatig op de racefiets, gaat dat goed op een LCHF menu?

  “Ik heb altijd veel gesport, fietsen was altijd al mijn hobby. Echt wielrennen doe ik sinds 2015. Dat was de eerste weken wel lastig op een strikt LCHF menu. Ik kwam niet verder dan 10 – 15 km en daarna ging het niet meer. Nu is het geen probleem meer, ik fiets makkelijk 40 kilometer met hoogtes en dat allemaal zonder extra koolhydraten.”

  Hoe heeft ze dat aangepakt? “Ik ben meer bouillon gaan drinken, sportdrank met elektrolyten en magnesium. Ik zeg nu ook altijd tegen patiënten: geef het  sporten op een lCHF menu even de tijd. Je lichaam moet die omslag maken naar een vetverbranding.  Ik ben daar zelf iets te snel in gegaan.”

   

  Is LCHF eten dan voor iedereen geschikt wat haar betreft?

  “Ja zou ik zeggen, zeker niet alleen bij overgewicht, diabetes of maag/darmklachten. Je ziet ook zoveel mensen met vermoeidheidsklachten, ze voelen zich niet fit, zitten niet lekker in hun vel. Ze krijgen weer energie van deze aanpak! Ik denk dat het voor elk mens gezond is om vooral vers en onbewerkt te eten met minder koolhydraten. Ook voor kinderen. Voor kinderen zou ik dan tot 100 gram koolhydraten per dag aanhouden.”

  Ze benadrukt dat je niet altijd zomaar kunt beginnen: “Als je al medicatie gebruikt voor een aandoening, zoals suikerziekte of hoge bloeddruk, overleg dan eerst met je arts. Vraag of je arts zich erin wil verdiepen als de kennis of ervaring met LCHF eten nog ontbreekt. Dit is belangrijk omdat door deze voedings- en leefstijlverandering moet de medicatie vaak snel en drastisch verlaagd of gestaakt worden!”

   

  Patiënten zijn erg blij met haar aanpak

  “Leefstijl en voeding hebben zo’n grote invloed op je welzijn. Ik denk dat voor alle patiënten, bij welke klachten dan ook, dit een heel belangrijk onderdeel van de behandeling zou moeten zijn. In mijn praktijk hopen wij daar het verschil te maken. Wij hebben dit nu helemaal verweven in onze missie en visie. Dat weten patiënten en ze zijn er blij mee. Dit trekt ook veel nieuwe patiënten die weten dat wij fanatiek zijn in leefstijl en niet vooral gericht op medicatie.”

  Dete vindt het wel jammer dat er niet eerder meer aandacht geweest is voor voeding en gezondheid. “Ik voel me nu naar patiënten toe bijna een beetje schuldig, dat ik denk dat ik dit niet eerder wist. Dan hadden we hier eerder mee aan de slag gekund.

   

  Sommige huisartsen denken misschien wel: dit is te mooi om waar te zijn!

  Ze vertelt over verschillende patiënten waar ze eerst niet zoveel voor kon doen en die ze nu wél heeft kunnen helpen. Ze geeft voorbeelden van patiënten die deze aanpak zóveel heeft opgeleverd. Niet alleen het afvallen is belangrijk, ze krijgen weer energie en zin in het leven, ik zie ze weer stralen en in hun kracht komen! Hoe mooi is dat?!”

  Hoe denkt ze dat collega’s hier tegenover staan? “Met name oudere huisartsen zijn misschien wat huiverig want het is het zoveelste voedingsverhaal. En misschien denken ze zelfs wel: dat is te mooi om waar te zijn. Waarom hebben we het dan al jaren anders gedaan?”

  Ooit was zijzelf sceptisch over deze aanpak: “Laatst kreeg ik op m’n kop van een patiënt die dit anderhalf jaar geleden al wist en wilde en toen vond ik dat nog niet zo’n goed idee. Hij sprak me daarop aan en hij heeft gelijk natuurlijk, dan moet ik toegeven: wij moeten zelf ook nog veel bijleren!”

   

  Grootse plannen

  Dete vindt het nog steeds heel bijzonder dat dit zo op haar pad is gekomen. “Ik vind het meer dan leuk en we proberen met elkaar om dit uit te bouwen. Om nog veel meer mensen te bereiken.”

  Diëtistes Janet de grave en Danielle Westerman zijn al 10 jaar bezig om LCHF op de kaart te krijgen in de regio Zwolle. “Wij bundelen onze krachten. We hebben net een nascholing gehad met huisartsen in de regio. Ik merkte toch veel belangstelling bij huisartsen, vooral bij jongere huisartsen.”

  Er zijn plannen om een platform in Zwolle op te richten. Niet alleen voor patiënten maar ook voor andere zorgprofessionals, zoals huisartsen, diëtisten en praktijkondersteuners. Zo kunnen zoveel meer mensen profiteren van de kennis die Dete en haar team inmiddels heeft opgebouwd.

  Kost haar dit niet veel tijd? “Ik doe dit niet alleen, we  doen dit samen als team. We steken in eerste instantie in op voeding, maar uiteindelijk gaat het om een totaalplaatje. Ook slapen, bewegen en stresscontrole. Ik wil toe naar een pakket waarbij we op alle fronten iets te bieden hebben. En ik denk dat we de tijd mee hebben, zowel patiënten als collega´s staan hier steeds meer open voor.”

  Er komen gelukkig steeds meer artsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten die pleiten voor een LCHF menu als onderdeel van een gezonde leefstijl. Ik vind dat een geweldige ontwikkeling en heb veel respect voor deze zorgprofessionals die het anders aan durven te pakken. Door in te zetten op méér energie, méér gezondheid en mínder medicatie!

   

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

   

  Het bericht Huisarts adviseert koolhydraatarm menu verscheen eerst op TheNewFood.

 • Wijkverpleegster Annette (51) is nu een ‘blije ex-diabeet’ 4-01-2019

  UPDATE NOVEMBER 2018, EEN JAAR LATER

  Hoe gaat het nu met je Annette?
  “Het gaat echt supergoed met mij! Ook met mijn gezondheid. Ik krijg nog steeds complimenten van mensen over hoe goed ik eruit zie, zoveel slanker en energiek! Grappig want het is toch alweer even geleden dat ik zoveel ben afgevallen, maar het blijft mensen opvallen.” Lees verder…

  Toen ik je de laatste keer sprak kon je niet meer werken door je ziekte, hoe gaat dat nu?
  “Inmiddels ben ik weer aan het werk en dat gaat heel goed. Ik kijk er nu wel met andere ogen naar. In mijn werk zie ik veel zieke mensen en ik vertel nu vaak over een gezondere manier van eten. Ik gun iedereen de energie die ik nu weer heb. En weer gezonder worden. 
  Ik kan het laten zien, voorleven maar je weet pas hoe goed je je kan voelen als je het zelf ervaart zeg ik dan. Dat motiveert want steeds meer mensen beginnen ermee met geweldige resultaten! En dat geeft mij ook weer energie.”

  Je kook nu elke dag vers, is dat te combineren met je werk?
  “Het is een kwestie van plannen en je kunt ook kiezen voor hele snelle gerechten. Ik ontdek nog steeds nieuwe heerlijke recepten en sta weer met veel plezier in de keuken. Dat is wel een periode minder geweest, maar nu heb ik er weer echt lol in! Ik eet elke dag heerlijk!”

  Maak je je zorgen als je negatieve berichten leest over koolhydraatarm eten?
  “Nee absoluut niet! Ik weet wat deze aanpak doet met mijn lijf. Ik was doodziek toen ik hiermee begon en nu ben ik gezonder dan ooit. Ik eet vers, puur, onbewerkt. Hoe kan iemand beweren dat dit niet een gezonde aanpak is?
  Misschien hebben die mensen stiekem andere belangen, bijvoorbeeld met de één of andere pillenfabriek die medicijnen wil blijven verkopen en bang is dat mensen geen pillen meer nodig hebben als ze allemaal gezonder worden.

  Heb je soms het gevoel dat je je moet verdedigen omdat jij anders eet?
  Ik wil niet vechten tegen negatieve berichtgeving in de media. Men roept maar iets denk ik soms. Gewoon vers onbewerkt eten wat mijn overgrootmoeder nog herkent…. veel verse groentes, geen pakjes en zakjes. Ik ga ervan uit dat de natuur ons biedt wat gezond voor ons is. Niet de commerciële branche die alleen maar snel veel geld wil verdienen en lak heeft aan onze gezondheid! “

   

  INTERVIEW MET ANNETTE NOVEMBER 2017

  Annette had als wijkverpleegster vaak te maken met mensen die moesten spuiten in verband met diabetes. Mensen die steeds meer medicatie nodig hadden en allerlei nare complicaties kregen. Ze schrok dan ook enorm toen ze hoorde dat ze zelf diabetes 2 bleek te hebben en al snel ook insuline moest gaan gebruiken.

  In de vijf jaar die daarop volgde moest ze steeds meer medicatie gebruiken en werd ze alsmaar zieker, ze kon niet meer goed functioneren. Tot de overstap naar koolhydraatarm eten haar leven veranderde.

  Totaal onverwacht diabetes 2
  “Mijn beide ouders hebben diabetes 2, dus ik wist dat de kans groot was dat ik het ook zou krijgen. En toch had ik het toen zeker nog niet verwacht.” Annette is 44 jaar wanneer bij een urinecontrole toevallig wordt ontdekt dat ze diabetes 2 heeft. Haar nuchtere bloedsuiker is dan 17.

  Ze moet meteen starten met Metformine en later ook Gliclazide. “Ik voelde me moe, labiel, lamlendig dus ik dacht: Kom maar op met die pillen, dan gaat het tenminste weer beter met me.” Maar het gaat niet beter, ondanks dat er steeds een pilletje bij komt. Als bijwerking van de medicatie krijgt ze last van hoofdpijn, spierpijn, diarree en buikkrampen.

  “Ik leek wel een oude vrouw”
  Annette krijgt ook standaard een cholesterolverlager voorgeschreven.  “Ik kreeg er enorme spierkrampen van en werd zo stijf als een deur. Ik leek wel een oude vrouw als ik ‘s morgens uit bed moest. Het werken werd steeds moeilijker, vooral de ochtenddiensten.

  Ze ging op zoek naar informatie over cholesterolverlagers en ontdekte dat ze zeer omstreden zijn, mede vanwege de bijwerkingen. “Er is niet eens overtuigend bewijs dat die statines je risico op hart- en vaatziekten verlagen!” Annette besloot te stoppen met de medicatie en vrijwel direct verdwenen de spierpijnklachten.

  Ontstekingen en blessures
  Ondertussen wordt ze steeds zieker door de diabetes. Sporten lukt niet meer vanwege haar blessuregevoeligheid. Ze krijgt last van allerlei ontstekingen. “Ik moest mijn leefstijl verbeteren, werd er gezegd. Maar hoe dan? Daar kreeg ik weinig inhoudelijke informatie over tijdens de korte bezoekjes aan mijn diabetesverpleegkundige. In  tien minuten stond ik weer buiten.“

  Verplicht mager diabetes dieet
  Ze voelt zich steeds zo teleurgesteld in zichzelf als ze alweer zwaarder blijkt te zijn en de Hb1Ac nog niet gedaald is. Toch houdt ze zich trouw aan de voorschriften en volgt ze via de diëtiste een speciaal Diabetes Mellitus Dieet. “Alles mager en met veel koolhydraten. Niets hielp. Ik werd steeds moedelozer. Hoe hard ik ook mijn best deed, ik voelde me niet beter.”

  100 eenheden insuline per dag
  Na een jaar moet ze beginnen met insuline spuiten. “Ik had de max qua pillen bereikt. Heel eventjes leek het beter te gaan met insuline. Maar als ik wat hoger zat met mijn gemiddelde bloedsuiker dan kwamen er steeds een paar eenheden insuline bij. Als ik een keer iets wilde vieren met een stukje vlaai dan was het advies: Spuit er maar een beetje bij.”

  Ondanks de insuline voelt ze zich steeds slechter. “Ik was 51 maar aan het overleven in plaats van te leven. Dit wilde ik niet, ik dacht: dit moet toch ook anders kunnen? Ik ging op zoek naar een andere aanpak.“

  Koolhydraatarm; een andere aanpak
  Op Internet leest ze over koolhydraatarm eten bij diabetes. Ze besluit het te proberen en gaat stap voor stap minder koolhydraten en meer groentes, gezonde vetten en eiwitten eten. “Ik voelde me al snel steeds beter, kreeg weer zin om dingen te ondernemen. Mijn medicatie werd afgebouwd, ik ging van 100 eenheden per dag naar minder dan de helft. Mijn internist en diabetes verpleegkundige waren stomverbaasd over de resultaten! In het begin waren ze nogal sceptisch over mijn plan om anders te gaan eten. Dat houd je toch niet vol! zeiden ze. Maar nu zagen ze dat het écht werkt!”

  Binnen 2 weken insulinevrij
  Het lukt haar om haar bloedsuikers te verlagen, maar ook na een jaar koolhydraatarm eten is ze nog niet insuline-vrij. ”Ik dacht dat het niet beter zou worden, maar eigenwijs als ik ben ging ik verder zoeken en zo ontdekte ik TheNewFood.“ Annette start met de weekmenu’s uit de STARTGIDS en is binnen 2 weken van alle insuline af. “Had ik die gids maar eerder ontdekt dan had ik het meteen anders aangepakt.”

  15 kilo afgevallen
  Inmiddels is het haar ook gelukt om de 15 kilo af te vallen die ze was aangekomen in de afgelopen jaren door de medicatie. Annette kijkt nu heel anders tegen diabetes 2 aan dan vroeger. “Nu weet ik dat je Diabetes niet kan genezen met medicatie, je kunt alleen de symptomen proberen te bestrijden. Met een gezond LCHF menu kun je je diabetes wel omkeren en een blije ex-diabeet worden. Ik barst weer van de energie en heb vertrouwen in een gezonde toekomst.”

  Gaat ze deze manier van eten volhouden?
  Ik vraag haar of ze denkt dat ze het vol kan houden? “Ja natuurlijk, Ik voel me zó veel beter nu. Ik eet heerlijk, het is veel smaakvoller dan die magere troep van vroeger. En ik ben altijd verzadigd, dat is zo’n fijn gevoel! Ik weet zeker dat ik nooit meer anders wil eten. ”

  Annette heeft al veel mensen om haar heen aangestoken met haar nieuwe manier van eten. “Ze zien hoe goed het met mij gaat, dat ik weer straal en bergen energie heb. Dat inspireert ook anderen merk ik.”  Ze hoopt in de toekomst meer mensen met diabetes 2 te kunnen helpen!

   

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

   

  Het bericht Wijkverpleegster Annette (51) is nu een ‘blije ex-diabeet’ verscheen eerst op TheNewFood.

 • Diabetesverpleegkundige Diny wil diabetes 2 omkeren 2-01-2019

  Steeds meer (huis)artsen, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners zetten in op minder medicatie en meer gezondheid door een gezond koolhydraatarm menu. Ze richten zich onder andere op het omkeren van diabetes 2. Lees verder…

  Diny Brands is zo’n super enthousiaste diabetesverpleegkundige die het anders aanpakt op haar afdeling in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop bij Eindhoven. Diny eet zelf al sinds de zomer van 2017 koolhydraatarm, volgens de LCHF aanpak van TheNewFood. Dat bevalt haar goed en ze probeert patiënten, waarvan ze verwacht dat ze baat hebben bij een LCHF aanpak, te motiveren ook te starten.

  Ik stelde Diny een aantal vragen over haar effectieve aanpak.

    

  IS JE WERK LEUKER GEWORDEN NU JE EEN ALTERNATIEF KUNT BIEDEN?

  “Absoluut! Het is zo geweldig om in de praktijk het effect van deze LCHF aanpak te zien. Als bij iemand het HbA1c in twee, drie maanden van 80 naar 55 zakt dan kun je toch alleen maar heel positief zijn?!

  Je ziet vaak de bloeddruk verbeteren en ook dat het afvallen veel makkelijker gaat. Vaak kan de insuline en andere bloedsuikerverlagende medicatie al heel snel worden afgebouwd! Daar word ik zeker blij van.”

   

  WAAROM EET JIJ ZELF KOOLHYDRAATARM VOLGENS DEZE AANPAK? 

  “Ik was nieuwsgierig geworden door verhalen van anderen en ook door het enthousiasme van een neuroloog en een sportarts in het ziekenhuis die zelf al jarenlang LCHF eten. Ik dacht ik ga het gewoon proberen. Zo ben ik in de zomer van 2017 gestart met LCHF eten volgens de aanpak van TheNewFood.

  De eerste dagen viel het me vooral op dat ik steeds zo goed verzadigd was, dat was heel anders dan met de caloriearme manier van eten die ik gewend was. En ik merkte verschil in energie alhoewel het met sporten in het begin lastiger ging. Mijn lijf moest echt wennen de eerste weken.

  Toen ik na een paar maanden besloot om te stoppen merkte ik dat mijn vermoeidheid en het gapen na de lunch enzo, snel weer terug kwamen. Op dat moment realiseerde ik me dat ik me veel beter voel met LCHF eten en sindsdien eten we elke dag op deze manier.”

   

  HOE ZIET JULLIE MENU ER UIT?

  “Mijn man kookt meestal en gebruikt graag de boeken van TheNewFood, we hebben ze allemaal. We zijn zo er blij mee! Ik neem als lunch meestal een restje van het avondeten mee. Super makkelijk en heerlijk en zo hoef ik nooit over mijn lunch na te denken! Dat werkt perfect vind ik.

  Ik doe het trouwens niet echt áltijd consequent. Als het een keer zo uitkomt, bijvoorbeeld als ik ergens anders eet, dan eet ik soms wel wat meer koolhydraten. Maar heel vaak gebeurt dat niet en voor mij is dat geen probleem merk ik, dat heeft bij mij geen effect op mijn gewicht ofzo.”

   

  JE MAN (PRÉ-DIABEET) DOET OOK MEE?

  “Gelukkig wel! Dat heeft wel een paar weken geduurd voor ik hem zover kreeg. Hij was toen pre-diabeet met iets te hoge bloedsuikers en te hoge bloeddruk. Na een half jaar LCHF eten kwam hij bij de huisarts op controle en waren zijn bloedsuikerwaardes normaal en was zijn bloeddruk perfect!  Hij was bovendien ruim 10 kilo afgevallen!

  De huisarts was verbaasd en vroeg: ‘Hoe heb je dan gedaan?’ ‘LCHF,’ zei mijn man, maar ze had er nog nooit van gehoord!! Maar het verbaasde haar enorm dat het in zo’n korte tijd zoveel beter was geworden! En hij ziet zelf natuurlijk ook de geweldige resultaten en dat motiveert, ondanks af en toe een moeilijk moment, zoals op een feestje.”

   

  ZIJN JE PATIËNTEN DIRECT ENTHOUSIAST ALS JE VERTELT OVER LCHF ETEN?

  “Ze moeten vaak even wennen aan het idee. Ik zeg altijd: ‘Probeer het gewoon een maand en kijk eens wat er gebeurt’. Er valt zoveel winst te behalen, ook wat betreft het afvallen. Het motiveert natuurlijk wel dat ik het zelf al zo lang doe, dus daar vertel ik ze ook graag over.

  Vaak zeggen mensen dan: maar waarom dan want je hebt het helemaal niet nodig? Dan vertel ik over hoeveel beter ik mij voel bij deze manier van eten, dat ik veel meer energie heb. En dat is wel een belangrijk argument want veel mensen hebben vermoeidheidsklachten.

  Ik raad meestal aan om met de STARTGIDS en eventueel de SPECIALS van TheNewFood te beginnen. Het fijne van de boekjes is dat je de warme maaltijden echt in binnen 20 minuten á een half uur op tafel hebt. Er staan zoveel makkelijke en heerlijke recepten in de boekjes. Daar komen veel mensen zelf niet op.”

   

  JE ADVISEERT DEZE LCHF AANPAK OOK BIJ DIABETES TYPE 1 PATIËNTEN? 

  “Zeker! We hebben nog niet zo heel veel ervaring met type 1 patiënten maar de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend. Want mensen met diabetes type 1 zijn toch vaak aan het worstelen met pieken en dalen. Je moet niet vergeten dat hypo’s ook veel energie kosten. Wanneer je LCHF gaat eten dan kun je met aanzienlijk minder insuline je bloedsuikers veel stabieler houden.”

   

  WAAROM ZIJN STABIELE BLOEDSUIKERS BELANGRIJK BIJ DIABETES (1 EN 2)?

  “Als je veel schommelt met je bloedsuikers dan merk je daar eerst weinig van, het geeft niet direct klachten. Dus het lijkt misschien onschuldig. Maar het kan ondertussen op termijn wel tot steeds meer nare complicaties leiden. En dat geldt niet alleen voor diabetes type 1 maar ook voor type 2.

  Diabetes is in beide gevallen een ingrijpende ziekte die veel nare gevolgen heeft. Helaas dringt dat pas echt door als het te laat is. Angela is daar een goed voorbeeld van. Zij heeft complicaties en kreeg als gevolg daarvan een hartaanval en dat had verkeerd af kunnen lopen. Ik ben super blij dat het zóveel beter met haar gaat nu ze volgens deze LCHF aanpak eet!”

   

  HOE STAAN SPECIALISTEN IN HET ZIEKENHUIS TEGENOVER DEZE AANPAK?

  “Wisselend, een aantal cardiologen zijn enthousiast! Maar onze internisten zijn terughoudend omdat ze onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing kennen. Ook zijn ze bang dat niet iedereen deze leefstijl vol kan houden.  We werken verder intensief samen met de diëtisten die zeer bekend zijn met LCHF. 

  Toch verwacht ik dat het allemaal snel gaat veranderen. Er gebeuren zoveel mooie dingen op dit gebied. Wat ik ook heel goed vind is dat de supermarkten erop inspelen, zoals met courgette spaghetti en bloemkoolrijst. En bakkers die met koolhydraatarm brood komen!”

   

   

   

   

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

  Het bericht Diabetesverpleegkundige Diny wil diabetes 2 omkeren verscheen eerst op TheNewFood.

 • Matty was een volleerd lijner maar werd steeds dikker. 1-01-2019

    Lees verder…

  Noem een dieet en ik heb het gedaan…. Herbalife, Weight Watchers, maaltijdzakjes, poeders, pillen, complete sherrykuren en nog heel veel meer. En ik zou vast ook zijn begonnen aan Sonja, Cambridge, Prodimed of een andere hopeloze beloftes, als die toen al hadden bestaan.

  We lijnen wat af in ons leven. Tenminste wij die ‘aanleg hebben om dik te worden’ en die wij zijn er veel van. In het begin is afvallen nog niet eens het grootste probleem, maar wel het daarna steeds weer aankomen…

  Ik was een volleerd lijner!

  Vrijwel iedere maandag begon ik weer met volle moed, na een weekend overigens waarin ik veel te veel foute dingen had gegeten. Want na het weekend zou ik immers toch echt en vooral heel streng beginnen. Ik had alvast aantekeningen gemaakt over hoe snel ik dit keer zou afvallen en de datum waarop ik mijn streefgewicht nu dan eindelijk werkelijk zou bereiken van vlaggen voorzien in mijn agenda. 

  Iedere maandag opnieuw afzien en doorzetten

  Het was slechts een kwestie van afzien en doorzetten. Te weinig eten, mager en niet lekker ook. Ik had voortdurend trek in meer, veel meer eten. Honger! Ik was diep ongelukkig en de hele dag alleen maar met (niet) eten bezig.

  De resultaten vielen overwegend al op donderdag zó enorm tegen dat er voldoende aanleiding was voor een zak chips of een rol koekjes. Of beide want ik was bijzonder gefrustreerd en hunkerde naar troost. En éten want ik had steeds vreselijke honger! Vervolgens was het natuurlijk zinloos om de draad weer op te pakken want het was nu toch al mislukt en bovendien was het bijna weekend. Wie begint er nou net voor het weekend met lijnen?

  En dan waren er de pogingen die wel succesvol waren. Dan hield ik zo’n hongerdieet echt een paar maanden vol en viel ik soms wel 20 of meer kilo af maar die kilo’s bleven nooit lang weg. Ze kwamen altijd weer terug in gezelschap van een aantal extra kilootjes.

   

  Tot ik op een dag in 2001 de magische grens van 105 kilo ruim passeerde…

  Matty in 2003, ruim 100 kilo

  2001, bijna 110 kilo!

  Ik was verbijsterd… Was ik die vrouw op de weegschaal? Er moest nu echt iets gebeuren! Ik was ook áltijd moe en had veel last van maagpijn. Toch kon ik maar niet stoppen met eten. Het enige dieet wat ik nog niet had geprobeerd was het Atkinsdieet, het eerste echte koolhydraatarme dieet in Nederland. Toen nog niet zo’n bekend dieet en ik vond het best wel een beetje griezelig, want het was zo anders dan de diëten die ik kende en er gingen verhalen rond dat het erg gevaarlijk was. Maar het was mijn laatste hoop.

  Ik las het boek en werd nieuwsgierig. Ik had ook vragen, want wat ging ik dan wel eten in plaats van brood en pasta om maar iets te noemen. Hoe kon ik dat combineren met m’n gezin? Het was spannend maar bleek goed haalbaar.

  Ik herinner me nog hoe ik de eerste keer met een rood hoofd in de supermarkt de boter, slagroom, volvette kaas, speklappen, halve kippen (met vel!) en andere heerlijke maar  ‘verboden producten’ afrekende. Ik zag iedereen denken; “Nou, dat is niet zo raar dat die vrouw zo dik is, die vráágt erom!” en eerlijk gezegd geloofde ik er zelf ook niet echt in dat dit zou werken. Tot al na twee dagen de weegschaal 3 kilo minder aanwees. DRIE KILO! De toon was gezet.

   

  Makkelijk afvallen zonder honger

  Bijna moeiteloos hield ik het lijnen nu vol. Ik kon weer heerlijk eten zonder schuldgevoel, had geen honger, voelde me energieker dan ooit en ik viel ook nog eens spectaculair af! Iedere ochtend werd ik nog voor de wekker afging heel uitgerust wakker. Ik had bergen energie!

  Daarbij komt dat ik sinds ik was begonnen ook geen darm- en maagpijn meer had terwijl ik daarvoor chronisch maagpatiënt was! Ik voelde me herboren. Uiteindelijk viel ik 30 kilo af en was het geen probleem om die eraf te houden door op de koolhydraten te letten!

   

  Meer energie voor mijn gehandicapte dochter

  Ik dacht; misschien is dit iets voor mijn dochter! Mijn (destijds 15 jarige) dochter is ernstig lichamelijk gehandicapt en kan niet lopen dus beweegt weinig. Ook zij was toen te zwaar en had altijd heel weinig energie. Wat zou het fijn zijn als ook zij zich ook zoveel beter zou kunnen voelen. Maar omdat ik mijn dochter niet zomaar één of ander vaag dieet wilde voorschotelen besloot ik eerst uit te zoeken of het echt wel zo gezond was.

  Alle wetenschappelijke artikelen en onderzoeken die ik las lieten stuk voor stuk zien dat een koolhydraatarm menu met meer gezonde vetten juist alleen maar gezondheidsvoordeel oplevert! En dat het beter werkt dan een vet-arm eten. Niet alleen om af te vallen, maar ook voor gezondere hart- en bloedvaten, een gezond cholesterol, en als dé oplossing bij diabetes II.  Vet eten is juist gezond! Ik leerde dat heel veel mensen last hebben van insulineresistentie, zonder het te weten! En dat kan steeds erger worden en meer klachten geven…

  Helemaal overtuigd liet ik mijn dochter ook koolhydraatarm en vetrijk eten. En ze viel inderdaad heel veel af (ondanks dat ze vrijwel niet kan bewegen). Maar nog veel belangrijker: ze kreeg écht meer energie. Voorheen lag ze ’s middags na school al uitgeput in bed maar nadat ze ook op deze manier ging eten hield ze het met gemak tot ’s avonds laat vol in haar rolstoel! Haar dagen werden ineens twee keer zo lang!

  mat

  Matty 2016

  Waarom weet niet iedereen hoe gezond het is?

  Ondertussen vroeg ik me wel steeds vaker af;  waarom weet niet iedereen dit? Waarom kiezen niet veel meer mensen voor een menu met veel minder koolhydraten? Waarom is dit zo onbekend? Terwijl je er zóveel beter van wordt!

   

   

   

  Dit succes gunde ik iedereen natuurlijk

  Ik besloot zoveel mogelijk mensen te helpen door het zo makkelijk mogelijk te maken om te starten met een koolhydraatarme en vetrijkere manier van eten. (vaak wordt dit ook LowCarb HighFat genoemd, of kortweg: LCHF) Ik werd een expert in koolhydraatarm/LCHF eten!

  Daarbij kwam mijn passie voor koken goed van pas. Ik houd van snel en makkelijk koken, met een heerlijk resultaat. Ik deel nu nog steeds mijn kennis en recepten onder andere via de STARTGIDS en andere gidsen met recepten, menu’s en tips. Daarbij richt ik me ook steeds meer op mensen met diabetes 2.

  Zéér effectieve aanpak volgens nieuwste inzichten

  De STARTGIDS methode is een zeer effectieve aanpak, die ook steeds vaker ook wordt geadviseerd door artsen, diëtisten en diabetesverpleegkundigen. Via mijn bedrijf TheNewFood geef ik ook lezingen, worshops en organiseer ik proeverijen.

  Samen met artsen en wetenschappers werken wij aan nog meer bekendheid van deze gezonde manier van eten die je leven kan veranderen. Iedereen heeft immers het recht te weten dat je je gezondheid kunt verbeteren en diabetes 2 kunt omkeren door andere voeding.

  Mijn aanpak volgt steeds de laatste ontwikkelingen en onderzoeken op dit gebied. Wij bezoeken ook regelmatig LCHF conferenties over heel de wereld. Aan de hand van al deze informatie houden wij onze aanpak en adviezen up to date.

   

  Probeer het ook!

  Sinds 2002 heb ik al vele duizenden mensen geholpen om eindelijk van hun overgewicht, diabetes II en andere kwalen af te komen. Probeer het ook! Gun jezelf een prettiger leven. Of het nu gaat om 5 kilo of om 50 kilo; koolhydraatarm/LCHF eten werkt!

  Wil jij ook jouw succesverhaal vertellen dan hoor ik dat heel graag! Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slank en gezond te worden! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor interview.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

  Wil jij jezelf ook slanker eten? Ga jij deze uitdaging aan?

  Ga de uitdaging aan om te kijken wat jij kunt bereiken? Beginnen is heel simpel! 

  Het bericht Matty was een volleerd lijner maar werd steeds dikker. verscheen eerst op TheNewFood.

 • Diabetesverpleegkundige Senta fietst koolhydraatarm 24-12-2018

  Begin april ontvang ik een mail van Senta, diabetesverpleegkundige. Ze eet dan inmiddels bijna een half jaar LCHF/koolhydraatarm en gaat de Amstel Gold race fietsen met nogal wat ‘klimwerk’. Of ze dan niet toch extra koolhydraten nodig heeft vraagt ze mij. Lees verder…

  Zo kom ik in gesprek met Senta die uiteindelijk na een ontbijt van gebakken eieren met spek en wat extra zout, moeiteloos die race fietst. Het was voor haar een hele openbaring dat je zo intensief kunt sporten met vet eten, zonder veel koolhydraten. “Geen man met de hamer en na die tijd ook geen zere of stijve benen. Echt top, geen centje pijn.” Wat een half jaar daarvoor begon als een ‘koolhydraatarm experiment’ pakte verrassend anders uit dan ze had verwacht!

  WAAROM BEN JE MET DIT KOOLHYDRAATARME EXPERIMENT GESTART?

  “Ik werd nieuwsgierig na het zien van de opmerkelijke resultaten bij mensen met diabetes 2 in het programma ‘hoe wordt ik 100’ en ‘dokters van morgen’. Ik ging op zoek naar meer informatie en kwam via het project Leende Gezond dorp terecht bij TheNewFood. Bij wijze van experiment besloot ik zelf vier weken de koolhydraatarme weekmenu’s uit de STARTGIDS te  volgen.

  Ik wilde ervaren hoe het is en wat het met je doet om er achter te komen wat ik mijn patiënten zou gaan adviseren met een LCHF menu. Ik heb en had zelf geen overgewicht, maar wilde me wel graag fit voelen, minder suikers eten. Na die vier weken ben ik nog niet weer opgehouden met de LCHF leefstijl.”

  WAAROM BEN JE NA DIE VIER WEKEN NIET GESTOPT?

  “Omdat ik heerlijk kan eten en toch mooi op gewicht blijf. Ik geniet van eten, zonder me schuldig te voelen dat ik teveel of te ongezond heb gegeten. En je hoeft geen honger te hebben. Ik ben blij dat ik nu makkelijk van bijvoorbeeld koekjes en chocolade kan afblijven. Ik ben niet heel veel afgevallen, maar ik was ook niet echt te zwaar. Ik vind het gewoon heel fijn om gezond te eten; geen pakjes en zakjes en bewerkt voedsel.”

  HOE BEVIEL HET ANDERE ETEN JE IN HET BEGIN?

  “De eerste drie dagen had ik nog moeite met het nieuwe menu en voelde ik me wat onrustig en moe. Maar daarna ging het helemaal vanzelf en voelde ik me al snel beter dan vóór ik was begonnen. Wat mij het eerste opviel is dat ik niet meer zo’n opgeblazen gevoel had. Ook had ik al snel na de lunch en het avondeten geen dip meer. Voorheen dronk ik altijd een kop koffie tijdens de lunch om een beetje actief te blijven. Dat was niet meer nodig.”

  HOE GING HET SPORTEN DE EERSTE MAANDEN?

  “Sporten was de eerste 2 maanden af en toe wel lastig. Beetje papbenen tijdens het spinnen, maar dat is nu prima. Goed dat dat beschreven wordt in je STARTGIDS, want ik kan me voorstellen dat als je dat niet weet, je gaat denken dat het niet te doen is waarna je misschien terugvalt in je oude voedingspatroon.

  Maar het ging daarna al snel veel beter. Die Amstel Gold Race was wel even spannend, ik had vooraf nooit verwacht dat het zo goed zou gaan. Ik had er toch wel wat rekening mee gehouden dat ik halverwege ‘geparkeerd’ zou staan, maar ik heb geen moment honger of zelfs trek gehad. Na 70 km dacht ik: misschien moet ik wat eten. Niet dat ik echt honger had. Ik at een koolhydraatarme boterham met een dikke laag boter en kaas en een bifi-worstje. Dat was meer dan genoeg.

  Nu ik zelf koolhydraatarm fietste viel het me op wat medefietsers allemaal nodig denken te hebben om goed te kunnen fietsen! Energierepen, ontbijtkoeken, gelletjes, sportdrank, zelfs gevulde appelkoeken waren te krijgen bij de verzorgingsposten. Maar goed zij zitten op de koolhydratenverbranding en hebben dat blijkbaar nodig.”

  VIND JE KOOLHYDRAATARM ETEN MAKKELIJK VOL TE HOUDEN?

  “Ik vind het heel goed vol te houden. Ik geniet elke dag weer van de recepten uit je boekjes! Ik heb ze bijna allemaal en eet dus heerlijk afwisselend. Het is in het begin wel even omschakelen, je moet anders boodschappen doen, en merk dat mijn koelkast eigenlijk te klein is omdat je veel meer verse producten in huis hebt.

  Af en toe als ik vers brood ruik bijvoorbeeld, dat is wel een moeilijk moment zeg maar, maar ik heb met mezelf afgesproken dat als iets me een 10 waard is, dan neem ik het gewoon. Het gekke is….bijna niets is die 10 waard. Ik zie het nu als een onderdeel van mijn leefstijl, niet als een dieet. het is een bewuste keuze om anders te eten. Mijn kinderen zeggen wel eens; dat mag jij niet he mam. Dan zeg ik; dat mag ik wel, maar dat wil/ hoef ik niet… “

  HOE BEGELEID JE PATIENTEN DIE MET DEZE AANPAK STARTEN?

  “De eerste weken heb ik  zeer frequent contact met de patiënten, om te kijken hoe het gaat en de medicatie aan te passen. Het is maatwerk, geen patiënt is gelijk, maar de bloedsuikers normaliseren echt de eerste dagen al, en daarom is het belangrijk de medicatie tijdig bij te stellen.

  Wanneer men echt strikt koolhydraat beperkt gaat eten, bijv door gebruik van de STARTGIDS, dan bouw ik  Insuline en medicatie die de insulineproductie bevordert het liefst wat sneller af om hypo’s te voorkomen. Hypo’s zijn acuut gevaarlijk, en hogere waarden kunnen kortdurend niet veel kwaad.”

   

  HOE GAAT HET NU MET JE DIABETES TYPE 2 PATIENTEN?

  “Ik ben blij dat ik nu een alternatief kan bieden. Niet meer alleen het scenario met steeds meer medicatie maar een alternatief met juist minder of geen medicatie. Doordat ik zelf enthousiast ben en overtuigd van het feit dat LCHF stap één moet zijn in de behandeling van diabetes 2 en overgewicht lukt het me goed om anderen hierin te motiveren, te enthousiasmeren.

  Bij patiënten die ervoor gaan zien we zulke mooie resultaten. Zelfs cholesterolwaardes normaliseren binnen korte tijd met deze LCHF aanpak. Alles valt of staat er natuurlijk wel bij of mensen het volhouden, maar bij wie het goed oppakt zijn de resultaten geweldig! Hb1ac daalt heel snel, práchtig.”

   

  IS IEDEREEN DIRECT ‘IN’ VOOR DEZE AANPAK?

  “Ik vraag mensen nu eerst of ze het zien zitten om heel anders te gaan eten om zo diabetes 2 om te keren. De meeste zijn blij verrast dat ik hier zelf mee kom. Maar sommigen moeten wel even slikken, er bestaat dan toch wat aversie tegen ‘een dieet’, ze associëren dat al snel met honger en druk op afvallen wellicht. Gelukkig kan ik ze door mijn eigen ervaring goed uitleggen wat ze kunnen verwachten.

  Daarbij werkt mijn eigen enthousiasme aanstekelijk merk ik. Als ik dan vertel dat ze gewoon koffie met slagroom, eieren en volle yoghurt als ontbijt mogen, dan kijken ze me blij verrast aan.

  Dan lijkt het opeens toch niet meer onmogelijk om lekker te eten en toch hun gewicht en diabetes beter onder controle te krijgen. Ze beseffen dat ze gewoon lekker kunnen eten, geen honger hoeven te hebben en toch gezond te eten. Dat zien we ook in de resultaten.”

  WAT ADVISEER JIJ MENSEN DIE WILLEN STARTEN?

  “Ik probeer in te schatten wat haalbaar is bij de patiënt nadat ik hem of haar heb voorgelicht over een koolhydraatbeperktere leefstijl. Afhankelijk daarvan en in overleg met de patiënt verwijs ik ze naar de STARTGIDS van The New Food en vertel over mijn ervaringen hiermee. Soms verwijs ik  ze naar de diëtiste waar ik een goed contact mee heb en met wie ik regelmatig overleg over deze aanpak.

  De STARTGIDS van The New Food is een heel handig boekje om goed aan de slag te gaan met lchf leefstijl. Alles staat erin, je hoeft niets zelf uit te zoeken, of na te denken hoe je het nu moet doen. Dat staat er heel duidelijk in. Na 4 weken weet je al heel goed wat je wel en niet kan/mag eten.”

  IS IEDEREEN METEEN OVERTUIGD?

  “Het voor sommigen nog een beetje eng. Als je altijd te horen hebt gekregen dat je geen vet mag eten en je hoort opeens dat je juist veel vet mag, dan kun je toch wat onzeker worden, ik had dat zelf ook in het begin. We zijn zo gewend magere producten, 30+ kaas, halvarine en light producten te eten.

  Nu mag je opeens wél volvette producten zoals roomboter en droge worst eten… Dat is wel even wennen. Vroeger mocht je 2-3 eieren per week, nu mag je er wel 2-3 per dag! Maar de meeste patiënten zijn na 1 week al overtuigd van het feit dat het werkt!”

  HOE STAAN JE COLLEGA’S ER TEGENOVER?

  “Ik heb geluk met de huisarts waarmee ik werk. Die heeft veel aandacht voor voeding en was erg verrast toen ik de resultaten liet zien. In die korte periode heb ik al zoveel goede resultaten geboekt dat valt ook steeds meer collega’s op. Ik werk met drie andere praktijken in een samenwerkingsverband en ook mijn collega’s zijn enthousiast over de lchf aanpak.

  Twee collega’s zijn zelf ook begonnen met de startgids van The New Food en gebruiken deze bij hun patiënten. Ook onze diëtist werkt ook met een aanpak gericht op minder koolhydraten.”

   

  IS ALLEEN ANDERS ETEN VOLDOENDE?

  “Voeding is een belangrijk onderdeel van een gezondere leefstijl waar we ons op richten, maar ook meer bewegen, voldoende slapen enz. hebben onze aandacht. Voor diabetes type 2 patiënten is het LCHF principe wat mij betreft stap 1 in de behandeling van diabetes type 2 en overgewicht.

  Door mijn eigen ervaringen en die met mijn patiënten ben ik nog meer overtuigd van het LCHF principe. Wat mij wel verwondert is dat al zolang bekend is dat het juist de koolhydraten zijn die dik en ziek maken, maar dat er pas nu meer aandacht voor lijkt te zijn…. ”

  HOE ZIE JIJ LCHF ETEN IN DE TOEKOMST?

  “De reguliere geneeskunde wil eerst harde wetenschappelijke resultaten zien en richtlijnen volgen. Dat is goed te begrijpen, want je wil natuurlijk niet dat het fout gaat. Maar veel artsen onderschatten daardoor nog hoe goed LCHF werkt voor een lagere bloedsuikerspiegel.

  Ik ben voor veel meer samenwerking op dit gebied. Dat is nodig, zeker als je de resultaten ziet. Dan kún je in feite je patiënten deze aanpak niet onthouden. We moeten veel meer naar voorkómen in plaats van genezen. Er is nog veel winst te behalen op het gebied van voeding en diabetes.”

   

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

  Het bericht Diabetesverpleegkundige Senta fietst koolhydraatarm verscheen eerst op TheNewFood.

 • Arts opent koolhydraatarme kliniek in Canada 23-12-2018

  Steeds meer artsen ontdekken een gezonde koolhydraatarme/LCHF aanpak. Één van hen is de Canadese arts Èvelyne Bourdua-Roy. Zij krijgt een kick van het beoefenen van iets wat ze niet tijdens haar studie geneeskunde heeft geleerd: “het niet meer hoeven voorschrijven van medicatie”! Zij opende een kliniek waar ze patiënten met deze aanpak behandelt.  Lees verder…

   

  Voeding als medicijn verdient de hoogste prioriteit
  ‘’Als samenleving zijn we te afhankelijk geworden van medicijnen,’’ vindt Bourdua-Roy. ‘’We zijn de werkelijke plaats van voeding in een optimale gezondheid “vergeten”. We denken dat het normaal is om pillen te nemen tegen chronische aandoeningen die in werkelijkheid door ons voedingspatroon veroorzaakt zijn.

  Het is daarom van groot belang dat artsen over het gezondheidseffect van voeding leren en we moeten  vraagtekens plaatsen bij  wat ‘experts’ ons al die tijd geleerd hebben,’’ zegt ze. 

  Volgens Bourdua-Roy is deze bewustwording erg belangrijk, aangezien voeding als medicijn de hoogste prioriteit verdient. Er is een kloof ontstaan tussen de mens en voeding. Dit is terug te zien in wat men gelooft over gezonde voeding. Zo gaat men ervan uit dat sterk bewerkte en onnatuurlijke voedingsmiddelen zoals zaadoliën, beter zijn dan roomboter wat rechtstreeks van een dier komt.


  Zelf ontdekte ze deze aanpak tijdens haar zwangerschap
  Hoe ze de voordelen van een koolhydraatarme/LCHF aanpak ontdekte? Dit gebeurde tijdens haar zwangerschapsverlof in 2016. Wekelijks kwam ze in gewicht aan door constante honger. Ook voelde ze zich chronisch uitgeput. Collega’s vertelden haar over deze aanpak en stelden voor dat ze het boek The Obesity Code van Dr. Jason Fung zou lezen. “Het boek was een openbaring”, vertelt ze. 

  Ze begon vervolgens met een gezonde koolhydraatarme/LCHF aanpak en merkte een drastische verbetering in energieniveaus, naast het feit dat de kilo’s er vanaf vlogen. Eveneens genoot ze van deze nieuwe manier van eten en de nieuwe ervaring van een verzadigd gevoel tussen maaltijden door.


  Haar eigen koolhydraatarme/LCHF kliniek
  Hoe meer bewijs ze ontdekte dat deze aanpak écht werkt, des te meer wilde ze weten over de toepassing ervan in de praktijk. Daarom bracht ze in 2016 tijd door met Jason Fung in zijn Intensive Dietary Management (IDM) kliniek, samen met directeur Megan Ramos om hier meer over te leren. 

  Vervolgens opende Bourdua-Roy in januari 2017 haar eigen low-carb kliniek, Clinique Reversa, in Contrecoeur, in de buurt van Montreal. Samen met een multidisciplinair team, bestaande uit medische assistenten, verpleegkundigen, een kinesioloog, een psycholoog, een voedingsdeskundige-adviseur en een cardioloog-consultant, behandelt zij patiënten met uiteenlopende aandoeningen.


  Spectaculaire resultaten en dankbare patiënten
  Tot nu toe heeft ze meer dan 500 patiënten behandeld met een koolhydraatarme/LCHF aanpak, keto en deelvasten. De grootste successen met deze aanpak heeft zij behaald bij patiënten met obesitas, het metabool syndroom, diabetes type 2. Maar ook patiënten met chronische pijn blijken verrassend vaak baat te hebben bij deze aanpak.

  ‘’Voor degenen die deze levensstijl echt hebben omarmd, zijn de resultaten vaak “spectaculair,’’ zegt ze. 
  “Dat en de enorme dankbaarheid van patiënten geven mij extra motivatie om door te gaan,” 
   

  De stap om anders te gaan eten vraagt soms wat meer tijd
  ‘’De realiteit is dat niet alle patiënten hun dieet en levensstijl willen veranderen,’’ zegt Bourdua-Roy. Soms zijn ze er gewoon niet klaar voor of is de timing niet helemaal goed. Ongeacht hoe patiënten erin staan, vertelt ze hen dat deze aanpak sowieso een optie is. Het bieden van deze keuzevrijheid zorgt ervoor dat de patiënt een weloverwogen beslissing kan maken. “Ik plant de zaadjes en hoop dat ze later zullen bloeien,” zegt Bourdua-Roy.

  Onterechte weerstand van diëtisten groepen en toezichthoudende instanties
  Het is niet geheel verrassend dat Bourdua-Roy weerstand heeft ervaren van artsen en instanties die volgens de reguliere aanpak werken. Diëtistengroepen beweerden dat Bourdua-Roy tijdens een radioprogramma “ongepaste verklaringen” en “medische adviezen” gaf die voor “misleiding over LCHF / ketogene diëten” zorgden bij het publiek. 

  In mei 2018 schreef haar toezichthoudende instantie, het Quebec College of Physicians (QCP), dat er geen sprake was van professioneel wangedrag. In een vervolgartikel in La Presse zei het QCP zelfs dat ze zich ‘op hun gemak’ voelen bij artsen die over de ‘nodige competenties’ beschikken om LCHF / ketogene diëten aan patiënten voor te schrijven.


  Het belang van een open en nieuwsgierige blik als geneeskunde student
  Volgens Bourdua-Roy zijn er nog te weinig artsen die voeding als een ‘behandeling’ bieden. Tijdens haar studententijd kreeg ze geen les over voeding. Ze kreeg echter wel training in het lezen en analyseren van de wetenschap.

  Haar docenten vertelden haar en andere medische studenten dat de helft van wat ze leerde, over tien jaar niet meer waar zou zijn. Dat daarom “een open en nieuwsgierige blik” altijd nodig is. Dit advies is haar mantra geworden sinds ze zich in 2015 kwalificeerde als arts. 

  Bourdua-Roy blijft zichzelf ontwikkelen om haar kennis op peil te houden en heeft meerdere certificaten behaald. Daarnaast geeft ze verschillende scholingen over koolhydraatarm-, LCHF-, keto- en Intermittent fasting-gerelateerde onderwerpen en woont ze low-carb conferenties bij. 


  Voeding als onderdeel van een behandeling is de toekomst
  Haar visie op de toekomst van de geneeskunde is glashelder: “Geneeskunde moet zich richten op het inzetten van voeding. We kunnen eenvoudigweg niet langer doorgaan met het bestrijden van onze huidige epidemie van chronische aandoeningen met medicijnen en nog meer medicijnen. Het farmaceutische ziektemodel heeft duidelijk geen positieve effecten op chronische leefstijlproblemen en daarbij is het niet eens rendabel.”

  “Als je eenmaal de positieve resultaten ontdekt hebt die je kunt bereiken met koolhydraatarm, LCHF, keto en deelvasten dan kun je het gewoonweg niet als optie achterwege laten als arts!”


  Ben jij klaar om fantastische resultaten te behalen?
  Neem je gezondheid in eigen handen en begin vandaag nog met een gezonde koolhydraatarme/LCHF aanpak die door steeds meer artsen wordt geadviseerd. In de startgids vind je alle informatie die je nodig hebt voor een succesvolle start.

    

  Artikel geschreven door Lotte Damen, LCHF dietist
  BRON van het artikel: FOODMET

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

   

  Het bericht Arts opent koolhydraatarme kliniek in Canada verscheen eerst op TheNewFood.

 • Patricia (39) valt 60 kilo af met een LCHF aanpak 18-12-2018

  In twee jaar van maat 56 naar maatje 36… Patricia heeft een topprestatie geleverd, waar ze terecht enorm trots op is. Ze wil graag haar verhaal delen om zo ook anderen te inspireren. “Ik was zo ontzettend ongelukkig met dat dikke lijf en nu ben ik zó blij en zelfverzekerder, ik straal! Ik weet ook zeker dat ik nu een veel leukere moeder ben en een leukere vrouw.” Lees verder…

  Intens verdrietig
  Patricia, moeder van 3 tieners, was ook als kind niet echt dun, maar vanaf haar twintigste gaat het helemaal mis. Ze wordt steeds dikker ondanks al haar pogingen om af te vallen. Tijdens een aantal jaren van medicijngebruik vliegen de kilo’s er helemaal aan.

  “Ik was er zo ontzettend klaar mee. Het was zo triest, ik herinner me nog goed de verdrietige gesprekken met mijn man, op zondagavond, want er moest iets gebeuren. En iedere maandag begon ik dan weer vol goede moed met lijnen. Iedere keer weer die hoop en dan weer de teleurstelling.”

  Onhaalbaar
  Ze hielt het vaak niet langer vol dan een paar dagen. “Ik had steeds honger, het snaai gevoel bleef. Ik at dan niet echt lekker niet blij makend. En het schoot ook niet op, waardoor ik al snel ging sjoemelen. Het was te groot, te veel, het leek onhaalbaar. En dan ging ik weer eten en was het alweer mislukt.”

  143 kilo en doodongelukkig
  Ze viel soms veel af maar kwam ook altijd weer veel (meer) aan. Ze vertelt dat ze op een gegeven moment zelfs 143 kilo woog. Het lukte haar toen wel weer om af te vallen, maar verder dan 130 kilo kwam ze niet.

  Kleren kopen was een ramp, ze paste vrijwel nergens in. Ze werd steeds passiever en wilde het liefst nergens meer heen.  “Dat ik zo zwaar was geworden maakte me heel onzeker. Over álles.”

  “De maatschappij kijkt ook snel afkeurend naar mensen die veel zwaarder zijn. Natuurlijk ligt het ook aan mij. Ik zie ook wel mensen die veel te zwaar zijn maar die zich daar helemaal niet ongelukkig door lijken te voelen, zij trekken zich nergens wat van aan. Maar voor mij was het een drama.”

  LCHF laatste redmiddel
  Patricia denkt steeds vaker aan een operatie, want zo wil ze niet meer verder. Maar ze overweegt ook een koolhydraatarme LCHF aanpak waar ze steeds meer over hoort. Ze begint er vol overtuiging aan, het is haar laatste redmiddel.

  Geen honger en meer energie
  En de eerste week gaat het al geweldig, ze valt meteen 4 kilo af. “Ik begon op een raar moment, vlak voor een familieweekend, maar omdat het zo goed ging vond ik het veel makkelijker om vol te houden. Feit dat ik geen honger had en veel meer energie kreeg maakte het ook veel makkelijker dan eerdere pogingen.”

  Mensen herkennen me niet meer
  Deze nieuwe aanpak houd ze in het begin nog even voor zich, toch bang om weer te falen. “Dat ik nu een LCHF dieet volgde heb ik in het begin alleen tegen familie dichtbij gezegd, maar niet tegen buitenstaanders. Ik merkte dat mensen die verder van me afstonden pas na zo’n 20 kilo iets gingen opmerken. Misschien durfden ze eerder niets te zeggen of misschien zagen ze het toen pas. Nu is het verschil zo groot, mensen herkennen me soms niet meer.”

  “Het was wel even wennen”
  Ze eet 20 tot 30 gram koolhydraten per dag. Moeilijke momenten had ze eigenlijk niet vertelt ze, ze was zó gemotiveerd. “Ik moest in het begin wel echt leren hoeveel koolhydraten overal in zitten. Meer vet eten was ook een beetje een zoektocht en ik ben op sommige punten een lastige eter. Maar nu gaat dat goed.”

  “Ik mis niks”
  Wat ze het meeste mist met deze manier van eten? “Ik mis eigenlijk niks. Pasta en brood en dergelijke heeft niet bijgedragen aan een gezond gewicht, dus dat mis ik zeker niet. En als ik ergens zin in heb, zoals Aziatisch eten ik probeer ik dat te vervangen. Als je ergens achter staat om een doel te bereiken dan mis je niks”

  Patricia houdt zich nu nog steeds aan een maximum van 30 gram koolhydraten per dag. “Ik wil nog wel wat afvallen maar ben nu ietsje makkelijker. Op vrijdag is het hier thuis patatdag en dan eet ik toch een paar frietjes mee. Gewoon voor het idee. En dan op de crosstrainer, ik ben daar heel gedisciplineerd in. Ik kan nu ook maar 1 stukje chocola nemen.”

  Vier keer per week op de Crosstrainer
  Naar de sportschool wilde ze niet daarom had ze ooit een crosstrainer aangeschaft. “Maar daar heb ik toen weinig mee gedaan. Met zoveel gewicht is het lastig, dat demotiveert. Na een paar maanden LCHF eten heb ik dat weer opgepakt. Ik train nu minimaal vier keer per week 45 minuten. Daarnaast train ik met kettlebells om strakker in mijn vel te komen en ik beweeg zoveel mogelijk. Doe alles lopend en maak lange wandelingen. Door al dat bewegen worden verhoudingen anders. Ik oog nu slanker dan toen ik als tiener 65 kilo woog.”

  Patricia staat nu heel anders in de wereld. Ze voelt zich zekerder, maar heeft ook nog steeds zwakke momenten. “Je krijgt niet alleen een slanker lijf maar ook een andere geest. Het klinkt misschien raar maar ik ben nog niet echt gewend aan mijn nieuwe omvang. In mijn hoofd ben ik nog geen 70 kilo. Ik houd nog steeds rekening met mijn ‘omvang’ als ik door poortjes en deuren ga enzo, je geest loopt blijkbaar achter.” lacht ze.

  Heb jij een vraag over deze LCHF aanpak? Of heb je een vraag voor Patricia? Stuur even een bericht.
  Wil jij ook écht afvallen? Maak gebruik van de startgids koolhydraatarm eten.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

  Het bericht Patricia (39) valt 60 kilo af met een LCHF aanpak verscheen eerst op TheNewFood.

 • Robert was opgegeven door zijn artsen 8-12-2018

  Robert worstelt al jarenlang met zijn gewicht wanneer hij in 2011 een hartaanval krijgt die hij ternauwernood overleeft. Zijn gezondheid is dramatisch slecht , het kan elk moment weer misgaan. Hij probeert van alles, diëten, medicijnen, maar zonder resultaat. De artsen geven hem op. Dan ontdekt Robert koolhydraatarme/keto aanpak en valt hij in 2 jaar tijd 90(!) kilo af. Nu voelt hij zich fitter en gezonder dan ooit.  Lees verder…

   

  ROBERT WAS DOODZIEK, NIEMAND KON MEER IETS DOEN
  In 2016 weegt Robert 181 kilo. Bloedproppen, longembolie en een nieuwe hartaanval liggen op de loer. Hij had allerlei diëten geprobeerd en kreeg de ene na de andere pil voorgeschreven, maar niets leek te helpen. Hij voelde zich verslagen. “Ik was doodziek en opgegeven en ik was al afscheid aan het nemen van mijn dierbaren.” 

  Toen ontdekte hij de ‘koolhydraatarme/Keto aanpak’ en dacht: “Ik ga het doen. Ik heb niets meer te verliezen.” 

  GEWICHT GEHALVEERD IN TWEE JAAR TIJD!
  In september 2016 begon hij met een koolhydraatarm/keto aanpak. In het eerste jaar  verloor hij maar liefst 45 kg. Robert had de smaak te pakken. Het jaar daarna combineerde hij de aanpak met deelvasten en verloor hij uiteindelijk nogmaals 45 kg waardoor hij zijn gewicht gehalveerd had. Een uitzonderlijke prestatie! 

  Gaandeweg kon hij steeds meer aan beweging doen. Inmiddels sport hij fanatiek. Iedereen is onder de indruk, zijn artsen hebben nog nooit zoiets meegemaakt. “Ik zong onlangs op de bruiloft van een goede vriend, waar ik twee jaar eerder afscheid van had genomen. Ik heb mij in tijden niet zo goed gevoeld!” 

  OVERTOLLIG VEL
  Doordat Robert  zoveel was afgevallen heeft, kreeg hij veel last van overtollige huid. Het deelvasten, waar hij in het tweede jaar mee was begonnen, hielp om hier wat aan te doen.  Al snel raakte hij zijn enorme hoeveelheid overtollig flappen vel kwijt en begon er steeds gezonder uit te zien. 

  Het vasten koste hem in het begin wel moeite. “Vasten is voor de meeste mensen in het begin niet makkelijk. Het is als een spier die je moet trainen.” Maar als je al langer keto eet dan is je lichaam gewend aan vet verbranden als brandstof. Je hebt daardoor geen honger. Ik vergat regelmatig te eten, soms een hele dag. Zo begon ik eigenlijk ‘per ongeluk’ met vasten en at ik steeds langere periode’s niet.

  “HET WERKT ECHT! GEEF NIET OP!”
  Hij voelde zich fitter en vitaler dan ooit tevoren en heeft weer energie om leuke dingen te doen. “Natuurlijk vereist het discipline en is het niet altijd gemakkelijk, maar het werkt echt! Geef niet op! Voor mij was de sleutel tot succes om koolhydraatarm eten en deelvasten te combineren zonder te veel druk op mezelf te leggen qua sporten.”

  “Mijn omgeving heeft mij enorm veel steun geboden en ik wil iedereen vanuit de grond van mijn inmiddels weer ‘perfect functionerende hart’ bedanken.”

   

   

  Door Léon Weeda, gebaseerd op een artikel (en foto) op dietdoctor.com.

    

  Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

  Matty Barnhoorn
  TheNewFood

   

   

  Het bericht Robert was opgegeven door zijn artsen verscheen eerst op TheNewFood.

Copyright 2010 - 2016 TheNewFood